ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Back2School: Τρέχουν οι γονείς για ψώνια τελευταίας στιγμής - Πόσα πάει η τσάντα και οι τάσεις της αγοράς

Back2School: Τρέχουν οι γονείς για ψώνια τελευταίας στιγμής - Πόσα πάει η τσάντα και οι τάσεις της αγοράς

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και τα σχολεία ετοιμάζονται για να ανοίξουν τις πύλες τους, με τους γονείς να τρέχουν τελευταία στιγμή για τσάντες, γραφική ύλη και είδη ένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το ThemaOnline επικοινώνησε τόσο με βιβλιοπωλεία όσο και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών (ΚΣΚ) μεταφέροντάς σας την εικόνα της αγοράς σχολικών ειδών για φέτος.

Η γενική εικόνα είναι ότι υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων με μεγάλο εύρος τιμών. Οι τιμές στις σχολικές τσάντες παρουσιάζουν σταθεροποίηση μετά τις μεγάλες αυξήσεις της περσινής χρονιάς. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες μικρές αυξήσεις, κυρίως σε επώνυμα προϊόντα. Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση και στις τιμές για τη γραφική ύλη με αρκετά προϊόντα που σχετίζονται με χαρτί να σημειώνουν μάλιστα μείωση.

Ο ΚΣΚ προχώρησε σε καταγραφές τιμών μέσω έρευνας, τόσο διαδικτυακά όσο και με φυσική παρουσία σε διάφορα σημεία πώλησης παγκύπρια. «Η έρευνα δημοσιεύθηκε αρχές Αυγούστου αλλά ο Σύνδεσμος συνεχίζει να επιτηρεί τα καταστήματα. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί και οι προσφορές στα σχολικά είδη ένδυσης συνεχίζονται», δήλωσε στο ThemaOnline η Βιργινία Χρίστου, λειτουργός του Συνδέσμου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΚΣΚ:

- το κόστος για μία σχολική τσάντα αρχίζει από €5 και μπορεί να φτάσει μέχρι και €340, ανάλογα με το μέγεθος, το σχέδιο, αλλά και το εμπορικό σήμα,

- το κόστος μιας σχολικής κασετίνας κυμαίνεται από €1,50 μέχρι €45, ενώ για τα μολύβια, τα στυλό και τους μαρκαδόρους αρχίζουν από €0,10 και φτάνουν μέχρι €10,80,

- τα τετράδια των 50 φύλλων και τα τετράδια σπιράλ δύο θεμάτων μπορεί να κοστίσουν από €0,40 έως και €12,63, ενώ ένας φάκελος αρχειοθέτησης μπορεί να κοστίσει από €0,20 μέχρι €4.

- Σε σχέση με τα σχολικά είδη ένδυσης, οι τιμές για τις σχολικές φανέλες, συμπεριλαμβανομένου και των προσφορών, κυμαίνονται από €6 μέχρι και €48, για τα σχολικά παντελόνια από €10 μέχρι και €69, ενώ για τις σχολικές φούστες από €7 μέχρι €48.

Νοείται ότι το συνολικό κόστος αγοράς διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές και τις ανάγκες του μαθητή ή μαθήτριας.

Προσοχή στις προσφορές

Όσον αφορά τα είδη ένδυσης, ο Σύνδεσμος συστήνει προσοχή στις προσφορές. «Είχαμε καταγγελίες ότι δεν τηρούνταν οι προσφορές. Για παράδειγμα, αν αγόραζαν δύο φανέλες θα έπαιρναν τη δεύτερη σε χαμηλότερη τιμή κάτι που στο ταμείο δεν γινόταν. Για αυτό συστήνουμε στους καταναλωτές να ελέγχουν τις αποδείξεις πριν φύγουν από το κατάστημα που έχουν στο μυαλό τους ακόμα ‘φρέσκες’ τις τιμές», τόνισε η Βιργινία Χρίστου.

Προτιμήσεις και τάσεις της αγοράς

Όσονα αφορά τις σχολικές τσάντες, για γυμνάσια και λύκεια προτιμούνται οι τσάντες πλάτης, για το δημοτικό και τον νηπιαγωγίο προτιμούν τσάντα με τροχούς/τρόλεϊ.

Για τα μικρότερα παιδιά, νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του δημοτικού, την τιμητική τους έχουν οι σούπερ ήρωες και χαρακτήρες της Disney ενώ οι μεγαλύτεροι προτιμούν θεματικές τσάντες όπως με σχέδια για διάφορα αθλήματα, το διάστημα και τα τελευταία χρόνια και για gaming. Παράλληλα, υπάρχει μία τάση να αγοράζουν πιο ακριβές τσάντες οι οποίες εγγυώνται ότι θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι γονείς διαχρονικά εκμεταλλεύονται τις διακοπές του 15αυγούστου για τις αγορές του, ενώ αρκετοί κάνουν τις αγορές τους τμηματικά, αρχίζοντας ένα μήνα πριν τις διακοπές. Υπάρχουν φυσικά και γονείς που περιμένουν να πληρωθούν τέλος του μήνα για να κάνουν τις αγορές τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top