ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικό Μουσείο: Ο Μαρκ Τζόουνς είναι ο νέος προσωρινός διευθυντής – Υποστηρικτής της κοινής χρήσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Βρετανικό Μουσείο: Ο Μαρκ Τζόουνς είναι ο νέος προσωρινός διευθυντής – Υποστηρικτής της κοινής χρήσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Σερ Μαρκ Τζόουνς ψηφίστηκε ομόφωνα από το Διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου ως ο νέος προσωρινός διευθυντής του.

Ο Τζόουνς, πρώην διευθυντής του Μουσείου Victoria & Albert έχει υποστηρίξει την κοινή χρήση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι ο Σερ Μαρκ Τζόουνς έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για να γίνει ο Προσωρινός Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Ο Mark είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς ηγέτες μουσείων στον κόσμο και θα προσφέρει την ηγεσία και το κράτημα που χρειάζεται το Μουσείο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Προτεραιότητες του Τζόουνς θα είναι η επιτάχυνση της καταλογογράφησης των αντικειμένων που όπως αποκαλύφθηκε δεν είναι καταγεγραμμένα, «να βελτιώσει την ασφάλεια» του Μουσείου αλλά και να αποκαταστήσει το κύρος του Μουσείου που έχει πληγεί από την αποκάλυψη της μεγαλύτερης κλοπής που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του.

Ο κ. Όσμπορν ανακοίνωσε ότι μεταξύ των ευθυνών του βρουν προσωρινού διευθυντή θα είναι και η επίβλεψη των εργασιών ανακαίνισης.

Ήταν σκανδαλώδης η αποκάλυψη της οροφής που έσταζε στην αίθουσα που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Υποσχέθηκα ότι θα λάβουμε τα μαθήματα και μετά θα βάλουμε τα θεμέλια για ένα ισχυρό μέλλον. Ο διορισμός του Μαρκ είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε.

Αυτός ο διορισμός εξακολουθεί να υπόκειται στην έγκριση του Πρωθυπουργού, αλλά θέλω να ευχαριστήσω τη Λούσι Φρέιζερ και τους συναδέλφους τόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών για την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση αυτού του ραντεβού» δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου.

Ενώ διεύθυνε το V&A, ο Τζόουνς υποστήριξε ότι η Βρετανία και η Ελλάδα θα πρέπει να μοιράζονται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

«Πρέπει να υπάρχει πιθανότητα ότι κάτι θα μπορούσε τώρα να λειτουργήσει για όλα τα μέρη», είπε ο Τζόουνς στον Observer το 2002. «Δεν μπορώ να πω σε άλλο μουσείο πώς να συμπεριφερθεί σε αυτό, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μπορεί να είναι καλό να εμφανίζονται αντικείμενα σε διαφορετικά σημεία.

«Όπου υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση, υπάρχει και μια ευκαιρία, εάν μπορεί να αναγνωριστεί. Δεν πρόκειται απαραίτητα για περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή επιστροφής των μαρμάρων οριστικά, αλλά όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως κάνουν οι Έλληνες και το Βρετανικό Μουσείο σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι πραγματικά καλό. Η απάθεια είναι ο μεγάλος εχθρός μας» ανέφερε τότε στη δήλωση του ο Τζόουνς.

Αυτές οι απόψεις ταιριάζουν πολύ με εκείνες που έχει εκφράσει ο ίδιος ο κ. Όσμπορν, ο οποίος συνομιλούσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» που θα μπορούσε να δει μερικά από τα γλυπτά που εκτίθενται στην Αθήνα, στο Βρετανικό Μουσείο ώστε τα Γκυπτα του Παρθενώνα αντίστοιχα να βρεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Υπήρχαν φήμες (Τάιμς) ότι ο Όσμπορν και ο πρώην διευθυντής που παραιτήθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου Χάρτγουϊκ Φισερ δεν συμφωνούσαν για τα Γλυπτά.

Το προφίλ του

Ο Σερ Μαρκ Τζόουνς έχει υπηρετήσει στο Βρετανικό Μουσείο ως Βοηθός Φύλακας Νομισμάτων και Μεταλλίων (1974-1990) και στη συνέχεια Φύλακας Νομισμάτων και Μεταλλίων από το 1990-1992.

Επχειακρα εμπειρία στη διεύθυνση των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας (1992-2001) το ενώ

ως Διευθυντής του Μουσείου Victoria & Albert (2001-2011) ηγήθηκε ενός δεκαετούς προγράμματος ανανέωσης του μουσείου και των εκθεμάτων του, ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών, που μεταμόρφωσε τα δύο τρίτα του τεράστιου κτιρίου του.

Από το 2011-2016 ήταν Master του St Cross College της Οξφόρδης. Το 2012, ο Mark ίδρυσε ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στο Εδιμβούργο, το Golden Hare, το οποίο στη βραβεύτηκε Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο του Έτους 2019.

Είναι πρόεδρος του Pilgrim Trust, του National Trust για τη Σκωτία και του Hospitalfield.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Netflix Σεπτεμβρίου: Κάνουν «comeback» σειρές που περιμέναμε - Δείτε όσα μας επιφυλάσσει η πλατφόρμα - Βίντεο

Ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια η πορεία υπέρ των μεταναστών στη Λεμεσό – Έξι συλλήψεις πριν την έναρξη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top