ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει ότι το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση

Μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει ότι το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες ερευνούν τις συνέπειες του καπνίσματος και τις επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το κάπνισμα επηρεάζει τις βιοφυσικές παραμέτρους του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του πάχους και της πυκνότητάς της επιδερμίδας. Τώρα, μια νέα διεθνής μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση.

Ερευνητές με επικεφαλής την Siyu Dai επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Hangzhou, ανέλυσαν τα γενετικά δεδομένα 472.174 ανθρώπων από τη Βρετανική βιοτράπεζα προκειμένου να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και γήρανσης. Διαπίστωσαν πως το κάπνισμα μειώνει σημαντικά το μήκος των τελομερών που περιέχονται στα λευκά αιμοσφαίρια και προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων. Η μείωση του μήκους των τελομερών υποδηλώνει γήρανση και κακή υγεία των κυττάρων.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της Μεντελικής Τυχαιοποίησης για να κατανοήσουν πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, συνδέονται άμεσα με θέματα υγείας, όπως τα μικρότερα τελομερή. Η μέθοδος αυτή εξαλείφει την επιρροή άγνωστων παραγόντων, βοηθώντας τους ερευνητές να προσδιορίσουν την αιτιώδη συνάφεια και όχι απλώς τη συσχέτιση. Τα ευρήματα κατέδειξαν σαφή σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και μειωμένου μήκους των τελομερών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα και ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει ένα άτομο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μήκους των τελομερών των λευκοκυττάρων, το οποίο αποτελεί δείκτη της αυτοεπισκευής των ιστών, της αναγέννησης και της γήρανσης. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, ενώ η διακοπή μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο», δήλωσε η δρ Σίγιου Ντάι, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Hangzhou και επικεφαλής της μελέτης.

Επιπλέον, η Ντάι σημείωσε ότι μελέτες παρατήρησης έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του μειωμένου μήκους τελομερούς των λευκοκυττάρων και πολλών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και απώλεια μυικής μάζας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μικρή τάση προς μικρότερα χρωμοσώματα στους πρώην καπνιστές, η οποία όμως δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν περαιτέρω τις επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος στην αυτοεπισκευή των ιστών, την αναγέννηση και τη γήρανση, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τα παιδιά.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top