ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας στο «Τ»: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα καύσιμα» - Στόχος η μείωση της τιμής ρεύματος με φωτοβολταϊκά για όλους

Υπ. Ενέργειας στο «Τ»: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα καύσιμα» - Στόχος η μείωση της τιμής ρεύματος με φωτοβολταϊκά για όλους

«Προσωρινή λύση» χαρακτήρισε την επιδότηση στα καύσιμα ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλώντας στο ThemaOnline, εξήγησε πως πρέπει να σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε στις επιδοτήσεις και να βρούμε άλλες λύσεις για εξοικονόμηση οι οποίες να είναι και φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η μετακίνηση με το λεωφορείο.

Πρόσθεσε πως «υπάρχουν και συγκεκριμένες οδηγίες από την ΕΕ ότι οι οποιεσδήποτε επιδοτήσεις πρέπει να γίνονται στοχευμένα, όπως γίνεται τώρα με το ρεύμα και τις ευάλωτες ομάδες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στα καύσιμα. Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα της Ελλάδας με τα κουπόνια που δίνονται στις ευάλωτες ομάδες όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να δουλέψει στην Κύπρο».

Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οδηγίες από την ΕΕ που σχετίζονται με τους στόχους «fit-for-55» που καλούν τα κράτη μέλη να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 ενώ τελικός στόχος είναι μέχρι το 2050 η ΕΕ να είναι κλιματικά ουδέτερη.

«Το θέμα επιδότησης το έχουμε εξαντλήσει, επικεντρωθήκαμε υπερβολικά σε αυτό, η επιδότηση είναι μια προσωρινή λύση», σχολίασε. «Παρόλα αυτά, έχουμε δώσει τα δεδομένα που ζητήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε τι θα προτείνει με βάση και τα δημόσια οικονομικά. Υπάρχουν κάποια αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ στα καύσιμα λόγω της αύξησης της τιμής τους. Εισηγηθήκαμε στο ΥΠΟΙΚ να εξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα μέρος του ή ολόκληρο το ποσό αυτό να επιστρέψει με κάποιο τρόπο πίσω στους πολίτες», σημείωσε.

Τι άλλο μπορεί να γίνει

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα καύσιμα. Ο πολίτης πρέπει να χρησιμοποιεί άλλους τρόπους μετακίνησης, και από την πλευρά μας ως Κράτος να αποσυμφορήσουμε τις πόλεις, για παράδειγμα με λεωφορειολωρίδες, και να δώσουμε στοχευμένα κίνητρα», τόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Το υπουργείο Ενέργειας αυτή την περίοδο προωθεί τα φωτοβολταϊκά για όλους, μειώνοντας έτσι την τιμή του ηλεκτρισμού με την ιδιο-παραγωγή και ιδιο-κατανάλωση. «Θα φροντίσουμε να υπάρχει σχέδιο για να μην χρειάζεται αρχικό κεφάλαιο για την εγκατάσταση. Το σχέδιο θα αφορά μέση και μικρή κατοικία για παραγωγή μέχρι 4.2 kW. Είμαστε στα τελικά στάδια ετοιμασίας του Σχεδίου», σημείωσε ο υπουργός.

Αναμένεται το σχέδιο να ανακοινωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top