ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν έτοιμος ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη - Πότε πάει Υπουργικό και τι θα προβλέπει

Σχεδόν έτοιμος ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη - Πότε πάει Υπουργικό και τι θα προβλέπει

Σχεδόν έτοιμος προκειμένου να κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την άλλη βδομάδα, μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, από τη Νέα Υόρκη, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης για το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, αυτή τη στιγμή ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, και οι τεχνοκράτες του Υπουργείου, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον προϋπολογισμό, σε συνεννόηση τόσο με το Προεδρικό όσο και με τα υπόλοιπα Υπουργεία.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η τελική μορφή του προϋπολογισμού για το 2024 διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την πολύωρη άτυπη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Τρόοδος στις 25 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης, οι οποίοι αναμένεται ότι θα αποτυπωθούν και στον προϋπολογισμό.

Όπως πληροφορείται, επίσης, η ιστοσελίδα μας, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 θα κατατεθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως θα κατατεθεί επίσημα στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου για εξέταση, διεξοδική συζήτηση και ψήφιση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως, με βάση την πρακτική των προηγούμενων χρόνων, αφού κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα καταρτίσει τον προγραμματισμό για συζήτησή του. Ενώπιον της Επιτροπής θα κληθούν τόσο όλοι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, όπου θα αναλύσουν τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους των Υπουργείων τους, καθώς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι όπως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Ελεγκτής, κ.ά.

Όπως κάθε χρόνο, εξάλλου, έτσι και φέτος αναμένεται ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, θα ξεκινήσει με τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εκτιμάταοι ότι εκτός από την ανάλυση του προϋπολογισμού θα ενημερώσει τους Βουλευτές, τόσο για τους δημοσιονομικούς δείκτες της Κύπρου όσο και για την οικονομική πολιτική και δημοσιονομική κατάσταση του κράτους.

Αναμένεται, επίσης, να αναλύσει τις διάφορες προκλήσεις και κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει ακόμη η Κύπρος, παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, καθώς και τα ζητήματα-προκλήσεις που απασχολούν αυτό το διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών και τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το θέμα των επιτοκίων, αλλά και των εκποιήσεων.

Πλεονασματικός ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης

Πάντως, όπως ανέφερε πηγή του Υπουργείου Οικονομικών στο ThemaOnline, ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη θα είναι πλεονασματικός και θα διατηρεί τόσο τη δημοσιονομική πειθαρχία όσο και το δημοσιονομικό ισοζύγιο, ενώ μέσω αυτού θα υπάρχει συγκράτηση του μισθολογίου στο δημόσιο.

Επίσης, μέσω του προϋπολογισμού αναμένεται ότι θα προωθηθούν μία σειρά από αναπτυξιακά προγράμματα και έργα, ιδίως αυτά που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι, με βάση το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2024 – 2026 το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο, το ανώτατο όριο δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης για το 2024 καθορίστηκε στα 9.346 εκατομμύρια ευρώ, εξαιρουμένων, ωστόσο, των αποπληρωμών δανείων και τόκων.

Με βάση, δε, το μακροοικονομικό σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι το 2024 θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,8%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί στο 5,8% σε σχέση με την εκτίμηση για 6,5% το 2023.

Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό ισοζύγιο εκτιμάται στο 2,3% του ΑΕΠ από 2% που υπολογίζεται να διαμορφωθεί φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα υποχωρήσει γύρω στο 73% το 2024.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top