ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φάνος Λεβέντης: Η Κύπρος ως Τουριστικός Προορισμός – Τα 8 προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Φάνος Λεβέντης: Η Κύπρος ως Τουριστικός Προορισμός – Τα 8 προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Κάθε χρόνο, στις 27 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, μια ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία, να κάνουμε μια ανασκόπηση και αυτοκριτική καθως και να εστιασουμε στα οφέλη αλλά και στις επιπτώσεις του σε κάθε χώρα.

Σε άρθρο του για την Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, αναφέρεις πως «στην χώρα μας, αυτή η ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας. Ας εξετάσουμε τη σχέση της Κύπρου με τον παγκόσμιο τουρισμό και τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη και την κουλτούρα της χώρας».

Η Κύπρος, με υπέροχο φυσικό περιβάλλον, τον εκπληκτικό καιρό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, τον πλούτο της ιστορίας και του πολιτισμού της, αποτελεί έναν από τους πιο επιθυμητούς και ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Ο τουρισμός στην Κύπρο έχει αδιαμφισβήτητα σημαντική οικονομική συνεισφορά στο ΑΕΠ , παρέχοντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες ανάπτυξης σε πολλούς κλάδους του Τομέα της Φιλοξενίας οπως των Κέντρων Αναψυχής , τους τοπικούς παραγωγούς τις τοπικες κοινωνίες καθως και δεκάδες άλλων επαγγέλματων και δραστηριότητων που κινούνται γύρω απο τον τομέα αυτό .

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού είναι η σωρεία δραστηριοτήτων που προσφέρει στους επισκέπτες της. Οι παραλίες της Κύπρου είναι πραγματικά εντυπωσιακές, με κρυστάλλινα νερά και πιστοποιημένες οι πλείστες παραλίες με την γαλάζια σημαία. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά κάστρα, μουσεία και παραδοσιακά χωριά, θρησκευτικούς χώρους και μνημεια και βέβαια να απολαύσουν την εξαιρετική κυπριακή κουζίνα και γενικά την μοναδική κυπριακη γαστρονομία. Η νυχτερινή επίσης ζωή είναι μοναδική , με πολλά μπαρ, νυχτερινά κέντρα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φεστιβαλς που προσφέρουν αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη.

Ο τουρισμός δεν αποτελεί μόνο μια οικονομική δυναμική για την Κύπρο, αλλά ενισχύει τη κουλτούρα και τη κοινωνία της χώρας. Η επαφή με τους επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου φέρνει στην επιφάνεια την πολυπολιτισμικότητα αλλά και αναδεικνύει την ευρέως διαδεδομένη κυπριακή φιλοξενία . Οι τοπικοί πολιτιστικοί εκπρόσωποι και επιχειρηματίες διδσκονται από τις διαφορετικές προσεγγίσεις και προσδοκίες των επισκεπτών και επεκτείνονται με την επαφή τους σε διάφορετικές και άλλες πολιτισμικές εκφάνσεις.

Ωστόσο, παρά τα πολλά οφέλη του τουρισμού, πρέπει να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Κύπρου. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας του προορισμού και την προστασία των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ας αποτελεί μια ευκαιρία για την χώρα μας πέραν απο την αναδείξει του ρόλου της ως μοναδικου τουριστικού προορισμού να μπορούμε να επισημάνουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε αυτόν τον τομέα αλλά και πιθανόν να αναθεωρήσουμε τους στόχους και τη στρατηγική μας . Με τη σωστή διαχείριση και την απόλυτη μας δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη, η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει τη θέση της ως ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας. Είναι όμως διαφορετικά πράγματα η ανάπτυξη της οικονομίας και άλλο η μεγέθυνση της οικονομίας.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει πράγματι σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού και πίεση στους υδάτινους πόρους της λόγω του μαζικού τουρισμού, και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η αναθεώρηση της στρατηγικής τουρισμού προς όφελος της ποιότητας αντί της ποσότητας είναι αναγκαία.


1. Έλλειψη Προσωπικού: Ο μαζικός τουρισμός απαιτεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τομέα, και αυτό οδηγεί σε έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού και όχι μόνον. Η έλλειψη αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών που παρέχονται, καθώς και στην εμπειρία των επισκεπτών

2. Υδάτινοι Πόροι: Ο τουρισμός, ειδικά στις παραλιακές περιοχές, έχει μεγάλη απαίτηση για νερό, είτε για τη συντήρηση των ξενοδοχείων και των πισινών είτε για την κατανάλωση από τους επισκέπτες . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των υδάτινων πόρων, και μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητα του τουρισμού αλλά και των μονίμων διαμένοντων στον μέσο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα .

3. Ποιοτικός Τουρισμός: Η επικέντρωση σε έναν μικρότερο, αλλά ποιοτικότερο αριθμό επισκεπτών μπορεί να επιφέρει πολλά οφέλη. Οι περισσότεροι ποιοτικοί επισκέπτες είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα και να εκτιμήσουν περισσότερο τον πολιτισμό και το περιβάλλον του προορισμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα και να ελαχιστοποιήσει την πίεση στους πόρους.

4. Βιωσιμότητα: Η υπερβολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και οι υπερκαταναλωτικές πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε περιβαλλοντικά προβλήματα και απώλεια της τοπικής ταυτότητας. Η επιλογή να στοχευσούμε σε λιγότερους, αλλά πιο υπεύθυνους επισκέπτες μπορεί να συμβάλει στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

5. Υπερκατανάλωση και αυξημένη ζήτηση αγαθών. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών οδηγεί στην κατακόρυφη αυξηση στη ζήτηση αγαθών με αποτέλεσμα να σπρώχνεται ο πληθωρισμός πρός τα πάνω ακόμα περισσότερο και να λειτουργεί αρνητικά πρός τους κατοίκους της χώρας αφου υποχρεώνονται να πληρώνουν τα αγαθά σε κατά πολύ ψηλότερες τιμές .

6. Κλιματική αλλαγή. Η τουριστική μας στρατηγική και πολιτική συμβάλλουν με τον ενα η τον άλλο τρόπο στη κλιματική αλλαγή. Είμαστε όμως και σαν χώρα ενα απο τα μελλοντικα αλλά και σήμερα θύματα της κλιματικής αλλαγής και οφείλουμε να λειτουργήσουμε με υπεύθυνο τρόπο ωστε να μειώσουμε τις επισπτώσεις οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά τη χώρα .Αυτό δε μπορούμε να το πετύχουμε απο μόνοι μας αλλά σίγουρα δε μπορόυμε να τα περιμένουμε όλα απο τους άλλους.

7. Θα πληγούν τα αεροδρόμια απο μειωμένο αριθμό ταξιδιωτών; ΟΧΙ .Τα αεροδρόμια είναι σίγουρα εξαρτημένα από τον όγκο των αφίξεων και αναχωρήσεων για τα έσοδά τους. Αν ο ταξιδιώτες μειωθούν σημαντικά, αυτό θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες για αυτούς . Δε θα μείνουν απραγείς αλλά θα βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και υποδομές για καλύτερες εμπειρίες προσελκύοντας ταδιώτες ψηλότερου επιπέδου με αυξημένα ασφαλώς τέλη τα οποία θα ισορροπούν τις απωλειες . Μειωμένοι αριθμοί μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και άλλων πόρων .

8. Μονόδρομος η μετάβαση σε ποιοτικότερο τουρισμό στη πράξη και όχι στα λόγια. Η μετάβαση προς έναν ποιοτικότερο τουρισμό θα απαιτήσει πρώτιστα πολιτική βούληση και πολιτικές αλλαγές , επενδύσεις στην υποδομή και στην εκπαίδευση. Αυτή η στρατηγική μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, συμβάλλοντας τόσο στην οικονομική ευημερία όσο και στη διατήρηση ισορροπιας και αρμονίας ανάμεσα στη φύση και την ευημερία της φύσης / πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας Εχουμε να κάνουμε πολλά . Αν δε κάνουμε ομως το πρώτο βήμα θα έιναι αδύνατον να κάνουμε το δεύτερο. Οφείλουμε να δούμε τι πράττουν τα τελευταία χρόνια άλλοι συγγενικοί πρός εμας προορισμοί και να πάρουμε παραδείγματα . Χρειάζονται τολμηρά βήματα και αποφάσεις ξεφευγοντας απο τα όμορφα και τετριμμένα λόγια και δε θα πρέπει να είναι τα πάντα και πάντα όλα για τα χρήματα!

*Το αρθρο εκφράζει προσωπικές θέσειςτου συγραφέα και εχει συνταχθεί με την συμβολή της τεχνητής νομημοσύνης

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top