ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στην Ελλάδα: Επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές

Εκλογές στην Ελλάδα: Επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές

Στίγμα πολιτικής ηγεμονίας του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψαν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, χθες Κυριακή 8 Οκτωβρίου, οι οποίες παρά τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα αποτυπώνουν ευρύτερα μηνύματα συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Συγκεκριμένα, επτά εκ των δεκατριών υποψήφιων Περιφερειαρχών που στήριξε η Νέα Δημοκρατία εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, ενώ οι υπόλοιποι έξι συνεχίζουν στο δεύτερο γύρο.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Χαρδαλιάς εξελέγη από τον πρώτο γύρο, με υψηλό ποσοστό 46,51%. Στη δεύτερη θέση κατετάγη ο ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,71% και τρίτος ο υποψήφιος του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης με 14%.

Στο επίπεδο των δημοτικών εκλογών, στον δήμο Αθηναίων περνούν στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Μπακογιάννης με ποσοστό 41,39% έναντι του Χάρη Δούκα με 14,18%. Στον δήμο Θεσσαλονίκης, στον δεύτερο γύρο περνά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 27,3% έναντι 25,77% του Στυλιανού Αγγελούδη. Στον δήμο Πειραιά εξελέγη με υψηλό ποσοστό 69,73% από τον πρώτο γύρο ο Γιάννης Μώραλης. Στον δήμο Πάτρας περνούν στον δεύτερο γύρο ο Κωνσταντίνος Πελετίδης με 40,17% και ο Κωνσταντίνος Σβόλης με 25,7%.

Σε περιφερειακό επίπεδο, από τον πρώτο γύρο, εξελέγησαν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες της ΝΔ: Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία-Θράκη, Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ήπειρο, Γεώργιος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο, ενώ από την πρώτο γύρο εξελέγη επίσης ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, ο οποίος είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την οποία οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες αναμενόταν να έχουν αντίκτυπο στα εκλογικά αποτελέσματα ο νυν Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Αγοραστός εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα, με ποσοστό 41,35% έναντι του ανθυποψηφίου του στον δεύτερο γύρο Δημήτρη Κουρέτα με 34,12%.

Κατά τις δηλώσεις του μετά τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ», ενώ ανέφερε ότι «μόνο σε μία Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο».

«Από αύριο η κυβέρνηση προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της και την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που δίνει η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε Περιφερειάρχη και κάθε δήμαρχο γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι το μήνυμα που έλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ότι χρειάζεται ανανέωση. «Ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ…χθες», ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι «από αύριο πρέπει να αρχίζουμε να χτίζουμε τη νέα προοδευτική παράταξη».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία» και σημείωσε ότι ο επόμενος στόχος για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι «να είναι στις επόμενες εκλογές η προοδευτική δύναμη, η αξιόπιστη δύναμη αυτή που θα αντιμετωπίσει τη ΝΔ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top