ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαγγέλματα του μέλλοντος: Μια ματιά στην αγορά εργασίας μέχρι το 2032 - Τι λέει έρευνα της ΑνΑΔ

Επαγγέλματα του μέλλοντος: Μια ματιά στην αγορά εργασίας μέχρι το 2032 - Τι λέει έρευνα της ΑνΑΔ

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση αποκαλύπτει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), σε νέα έρευνα που ετοίμασε για το 2022 μέχρι το 2032.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ΑνΑΔ πραγματοποιεί την εν λόγω έρευνα, σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει τις διαχρονικές τάσεις στην αγορά εργασίας καθώς και να προβλέψει τη μελλοντική κατάσταση, τόσο για τις ποσοτικές ανάγκες όσο και για τις νέες γνώσεις και δεξιότητες που θα απαιτούνται.

Η ΑνΑΔ, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία και ειδίκευσή της σε θέματα της αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, καθιέρωσε τη συστηματική διενέργεια προβλέψεων για τη ζήτηση εργατικού δυναμικού στην κυπριακή οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, εκπόνησε τη μελέτη «Προβλέψεις ζήτησης και προσφοράς εργατικού δυναμικού στην κυπριακή οικονομία 2022-2032», η οποία, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει προβλέψεις και για την προσφορά εργατικού δυναμικού.

Ποιος ο σκοπός της έρευνας και ποια η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν για τις προβλέψεις των επαγγελμάτων

Σύμφωνα με την ΑνΑΔ, βασικός σκοπός της μελέτης είναι η παροχή προβλέψεων τόσο για τη ζήτηση όσο και για την προσφορά εργατικού δυναμικού στην κυπριακή οικονομία κατά την περίοδο 2022-2032. Αυτό αποτελεί χρήσιμη τροφοδότηση για τον ορθό και έγκαιρο προγραμματισμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η πρόβλεψη για τη ζήτηση εργατικού δυναμικού επιτυγχάνεται μέσα από την εκτίμηση της συνολικής απασχόλησης και την πρόβλεψη της κατανομής των απασχολουμένων στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και στα επαγγέλματα. Ακολούθως, υπολογίζονται οι αναπτυξιακές ανάγκες απασχόλησης, δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας, διενεργείται πρόβλεψη των αναγκών απασχόλησης λόγω των μόνιμων αποχωρήσεων από την αγορά εργασίας και, ως αποτέλεσμα, εκτιμώνται οι συνολικές ανάγκες απασχόλησης στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και στα επαγγέλματα.

Η πρόβλεψη για την προσφορά εργατικού δυναμικού επιτυγχάνεται μέσα από την εκτίμηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στην αγορά εργασίας κατά φύλο και ηλικιακή ομάδα. Στη βάση αυτής της εκτίμησης, υπολογίζεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός, δηλαδή το σύνολο των απασχολουμένων και ανέργων, και διενεργείται πρόβλεψη της κατανομής του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στα τρία γενικά επίπεδα εκπαίδευσης.

Η πρόβλεψη της συνολικής απασχόλησης

Όπως αναφέρει η έκθεση της ΑνΑΔ, η συνολική απασχόληση, μέσα στην περίοδο 2022-2032, προβλέπεται ότι θα εμφανίσει ανοδική τάση.

Συγκεκριμένα, μέσα στη δεκαετία αυτή εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι θα σημειώσουν αριθμητική αύξηση 52.577 ατόμων και ποσοστιαία αύξηση 12,1%. Επισημαίνεται ότι η συνολική απασχόληση από το 2015 (358.202 άτομα) άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά από τη σημαντική μείωση που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2011-2015 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληξε και την κυπριακή οικονομία (αριθμητική μείωση -40.012 ατόμων και ποσοστιαία μείωση -10,0%).

Σημειώνεται ότι, πολύ μικρή αύξηση παρουσιάστηκε και το 2020, παρόλες τις επιπτώσεις οι οποίες προκλήθηκαν από την πανδημία της νόσου COVID-19.

 

Η ετήσια συνολική ζήτηση την περίοδο 2022-2032, θα ανέλθει στις 11.666 άτομα με τον ετήσιο ρυθμό να φτάνει στο 2,5%. Οι αναπτυξιακές ανάγκες απασχόλησης, δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας, προβλέπεται ότι θα ανέρχονται στις 5.258 άτομα ή 1,1% τον χρόνο και θα είναι χαμηλότερες από τις ανάγκες απασχόλησης λόγω αποχωρήσεων οι οποίες θα ανέρχονται στις 6.408 άτομα ή 1,4% τον χρόνο.

Αυτοί θα είναι οι δέκα τομείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης

Η συντριπτική πλειονότητα των απασχολουμένων θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνεται στον τριτογενή τομέα, εμφανίζοντας μεγάλη αύξηση.

Ως αποτέλεσμα, 8 στους 10 απασχολουμένους θα απασχολούνται στον τριτογενή τομέα, αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις υπηρεσίες.

 

Από τους 10 τομείς οικονομικής δραστηριότητας που προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες συνολικές ανάγκες απασχόλησης, 9 ανήκουν στον τριτογενή τομέα και 1 στον δευτερογενή τομέα.

Συγκεκριμένα, οι δέκα τομείς αφορούν:

• Λιανικό εμπόριο (1.175 άτομα ή 2,5% τον χρόνο)

• Εκπαίδευση (1.108 άτομα ή 3,0% τον χρόνο)

• Υγεία και κοινωνική μέριμνα (1.038 άτομα ή 4,0% τον χρόνο)

• Κατασκευές (854 άτομα ή 2,1% τον χρόνο)

• Δημόσια διοίκηση και άμυνα (782 άτομα ή 1,9% τον χρόνο)

• Εστιατόρια (710 άτομα ή 3,8% τον χρόνο)

• Χονδρικό εμπόριο (565 άτομα ή 2,4% τον χρόνο)

• Ξενοδοχεία (466 άτομα ή 3,6% τον χρόνο)

• Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες (456 άτομα ή 2,2% τον χρόνο)

• Πληροφορική (371 άτομα ή 4,0% τον χρόνο)

Μια ματιά στην αγορά εργασίας μέχρι το 2032

Σύμφωνα με την έρευνα της ΑνΑΔ, από τις 10 επαγγελματικές ομάδες που υπολογίζεται ότι θα έχουν τις μεγαλύτερες συνολικές ανάγκες απασχόλησης, τέσσερις ανήκουν στα επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου, πέντε στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου και μία στα επαγγέλματα κατώτερου επιπέδου.

Οι 10 επαγγελματικές ομάδες για την περίοδο 2022-2032 έχουν ως εξής:

1/ Καταστηματάρχες και πωλητές: Θα χρειάζονται 1.068 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

2/ Οικιακοί βοηθοί, καθαριστές, πλύντες και σιδερωτές: Θα χρειάζονται 934 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

3/ Υπάλληλοι παροχής υπηρεσιών: Θα χρειάζονται 868 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

4/ Βοηθοί λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων και διοίκησης: Θα χρειάζονται 863 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

5/ Εκπαιδευτικοί: Θα χρειάζονται 639 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

6/ Τεχνίτες οικοδομών: Θα χρειάζονται 494 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

7/ Ιατροί, νοσηλευτές και άλλοι ειδικοί σε θέματα υγείας: Θα χρειάζονται 459 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

8/ Οδηγοί, μηχανοδηγοί, χειριστές εξοπλισμού, υπαξιωματικοί και ναύτες πλοίων: Θα χρειάζονται 419 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

9/ Ειδικοί τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας: Θα χρειάζονται 417 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

10/ Γραφείς γενικών καθηκόντων, ιδιαιτέρες γραμματείς και δακτυλογράφοι: Θα χρειάζονται 411 άτομα τον χρόνο

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Να αναφέρουμε ότι, στην περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να ερευνήσει περαιτέρω κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα, οι αναλυτικές προβλέψεις περιέχονται στο διαδικτυακό εργαλείο που ανέπτυξε η ΑνΑΔ και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top