ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύσκεψη το απόγευμα στο Υπ. Γεωργίας για την ποσόστωση στο χαλλούμι ΠΟΠ

Σύσκεψη το απόγευμα στο Υπ. Γεωργίας για την ποσόστωση στο χαλλούμι ΠΟΠ

Ο Υπουργός Γεωργία Πέτρος Ξενοφώντος συναντάται τη Δευτέρα με οργανώσεις παραγωγών, για το θέμα του διατάγματος που εκδόθηκε και προνοεί την αύξησης της ποσόστωσης του αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από 10% σε 19%, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί κοινό έδαφος αναφορικά με το θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η συνάντηση θα γίνει στις 18:00 στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και σε αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τυροκόμων, των αγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων.

Οι σύνδεσμοι των τυροκόμων και των αγελαδοτρόφων έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος που περιλαμβάνεται σε διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Εμπορίου στις 20 Οκτωβρίου. Οι τυροκόμοι θεωρούν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην παραγωγή χαλλουμιού στη βάση αυτής της ποσόστωσης, ενώ οι αγελαδοτρόφοι κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο τους. Και οι δύο κλάδοι έχουν προειδοποιήσει με δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που κατά τη σημερινή σύσκεψη δεν εξευρεθεί αποδεκτή λύση.

Από την άλλη οι αιγοπροβατοτρόφοι κάνουν λόγο για ανάγκη αύξησης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα του χαλλουμιού, ενώ είχαν καταγγείλει στο παρελθόν ότι η νομοθεσία του ΠΟΠ δεν τηρείται από παραγωγούς και δεν γίνονται οι ανάλογοι έλεγχοι.

Σύμφωνα με το πρότυπο του χαλλουμιού ΠΟΠ που έχει εγγραφεί στην ΕΕ, η συμμετοχή του αιγοπρόβείου γάλακτος κατά τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι η συμμετοχή του αιγοπρόβειου να φθάσει στο ποσοστό του 50%.

Πάντως ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ την Παρασκευή ότι το διάταγμα μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών και του δοθούν οι ανάλογες οδηγίες από τον Υπουργό Γεωργίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Συνέχεια στις εξελίξεις με την υπόθεση της Μονής Αββακούμ, καθώς σήμερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δικηγόρος των μοναχών, Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος δόθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top