ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστυνομικοί κάνουν τους επιμελητές - Ανεφάρμοστος ο νόμος για ανήλικους παραβάτες λόγω απουσίας δομών

Αστυνομικοί κάνουν τους επιμελητές - Ανεφάρμοστος ο νόμος για ανήλικους παραβάτες λόγω απουσίας δομών

Ανεφάρμοστος παραμένει από το 2021 ο νόμος που αφορά σε ανήλικους παραβάτες, όπως διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, καθώς φάνηκε ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές για κράτηση των ανηλίκων. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε σε δηλώσεις Bουλευτών μετά τη συνεδρίαση, έχει ανατεθεί η φύλαξη των ανηλίκων σε αστυνομικούς που καλούνται να εκπληρώσουν τον ρόλο των επιμελητών που δεν υπάρχουν.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής σε σχέση και με πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου, που δεν μπόρεσε να επιδικάσει την προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή σε άτομο που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση τριών ανηλίκων κάτω των 13 ετών, όταν και ο ίδιος ήταν ανήλικος. Λόγω της έλλειψης υποδομών για την κράτησή του, στον ανήλικο επιδικάστηκαν εναλλακτικές ποινές, όπως κοινοτική επιτήρηση, παραπομπή στην αρχή εποπτείας καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης και απαγόρευση μετάβασης και συναναστροφής σε οποιοδήποτε χώρο με παιδιά κάτω των 13 ετών.

Τα μέλη της Επιτροπής, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της, Νίκος Τορναρίτης, ζήτησαν να ενημερωθούν για ποιο λόγο μέχρι σήμερα, αφού το 2021 ψηφίστηκε νόμος ο οποίος προνοεί και τη δημιουργία χώρου κράτησης ανηλίκων, δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη οι διατάξεις του, ενώ είχαν αποσταλεί στη Βουλή και κανονισμοί που ρυθμίζουν διαφόρων ειδών θέματα για την εφαρμογή του νόμου. Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε, ακόμα, ότι ο νόμος ψηφίστηκε μετά από συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ.

«Θα πω ότι δυστυχώς παρουσιάζεται ακόμη ανέτοιμη η πολιτεία είναι υποδείξει και τον ακριβή χώρο ανέγερσης του συγκεκριμένου χώρου κράτησης ανηλίκων», είπε, προσθέτοντας ότι έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή να καταθέσουν πρόταση νόμου μέσα από την οποία θα παρατείνουν τη διάρκεια κράτησης των ανηλίκων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Κεντρικές Φυλακές, σημειώνοντας ότι ανήλικος βάσει της νομοθεσίας είναι το άτομο πέραν των 14 ετών.

Η πρόταση αυτή έρχεται, όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, για να δώσουν την ευκαιρία στις υπηρεσίες να αποκτήσουν αντανακλαστικά που έπρεπε να είχαν για να λειτουργήσουν άμεσα, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη και στην ολότητά της η συγκεκριμένη νομοθεσία.

Για «ανεπάρκεια και κωλυσιεργία» αυτών που κλήθηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού στις δηλώσεις του. «Δυστυχώς επαληθεύτηκαν όλα όσα λέγαμε και όλα για τα οποία προειδοποιούσαμε εδώ και πολλά χρόνια αναφορικά με την δρομολογούμενη ψήφιση της νομοθεσίας για τα παιδιά σε σύγκρουση με τον νόμο, τους ανήλικους παραβάτες, δηλαδή», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει από το 2019, 2020, 2021 και στην Ολομέλεια της Βουλής ότι η προς ψήφιση νομοθεσία, αν και πολύ σημαντική, δεν υποστηριζόταν από δομές, αφού δεν υπήρχαν υποδομές και οριζόντιες πολιτικές για να μπορέσει να εφαρμοστεί.

«Ως αποτέλεσμα πρόσφατων γεγονότων που έλαβαν χώρο στα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η ανεπάρκεια, η κωλυσιεργία και η σκοπιμότητα εκείνων που κλήθηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο», είπε, προσθέτοντας ότι «αν υπήρχαν δυνατότητες για αναδρομική ανάληψη πολιτικής ευθύνης από Υπουργούς Δικαιοσύνης που χειρίστηκαν την εφαρμογή του νόμου, έπρεπε να αναλαμβάνονταν».

Έκανε, επίσης, λόγο για «γύμνια του κράτους» και για «πολιτικές και διοικητικές και άλλες ευθύνες», παραθέτοντας υπόμνημα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με το οποίο η ίδια στις 13/10/21 εξέφρασε σύμφωνη γνώμη για την αγορά υπηρεσιών επιμελητών, καθώς η ουδέτερη και αντικειμενική στάση που οι επιμελητές οφείλουν να τηρούν δε συμβαδίζει με την συγκέντρωση στο πρόσωπο των μελών της Αστυνομίας δύο ιδιοτήτων, δηλαδή της ιδιότητας της διωκτικής αρχής και της ιδιότητας του επιμελητή.

«Μέχρι σήμερα υποχρεώνουν αστυνομικούς παράνομα, παράτυπα, έξω από το γράμμα του νόμου, έξω από το πνεύμα των καθηκόντων της Αστυνομίας, ουσιαστικά να κάνουν κάτι εντελώς αντίθετο με το πνεύμα της νομοθεσίας για τους ανήλικους παραβάτες», κατέληξε ο κ. Δαμιανού, κακίζοντας «την κωλυσιεργία» και «την σκοπιμότητα».

Για κενά και έλλειψη στοιχειωδών υποδομών για να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος, έκανε λόγο ο Νίκος Λοϊζίδης του κλάδου αστυνομικού σώματος της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ σε δηλώσεις του για το θέμα στη Βουλή.

«Τοποθέτησαν αστυνομικούς ως επιμελητές ανηλίκων παραβατών, χωρίς να καλύπτονται από καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία, εδώ και δυόμιση χρόνια και εκμεταλλεύονται τους αστυνομικούς για να μην πληρώνει η πολιτεία τους επαγγελματίες του είδους», είπε.

«Θα ζητήσουμε με επιστολή, εάν υπάρχει αμέλεια καθήκοντος από οποιοδήποτε λειτουργό Υπουργείου για το ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν εφαρμόστηκε όπως πρέπει με υποδομές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να έχει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί, γιατί κατέστρεψαν τις ζωές αυτών των μωρών», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

Με έκκληση «στις χιλιάδες ψηφοφόρους της Αριστεράς, αλλά και σε κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει αλλαγή πορείας» να συνταχθούν με το ΑΚΕΛ, δύναμη διεκδίκησης στην Κύπρο και την Ευρώπη και «να κάνουμε τη διαφορά για να αλλάξουμε τα πράγματα» ο ΓΓ του κόμματος στην κεντρική παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση δήλωσε ότι για το ΑΚΕΛ η θέση της Κύπρου στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. «Αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε;».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top