ΥΓΕΙΑ

Εννέα συνήθειες που κρύβουν το μυστικό της μακροζωίας και της ευτυχίας

Εννέα συνήθειες που κρύβουν το μυστικό της μακροζωίας και της ευτυχίας

Στη Σαρδηνία της Ιταλίας ζουν οι περισσότεροι αιωνόβιοι με τη χερσόνησο Nicoya της Κόστα Ρίκα να ακολουθεί, στην πόλη Loma Linda της Καλιφόρνια το προσδόκιμο ζωής επεκτείνεται κατά 10 χρόνια, στην Okinawa της Ιαπωνίας οι γυναίκες άνω των 70 κρατούν τα σκήπτρα της παγκόσμιας μακροβιότητας και στη δική μας Ικαρία, καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά άνοιας και θνησιμότητας στη μέση ηλικία.

Χάρη στα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία, ο ερευνητής και συνεργάτης του National Georgaphic Dan Buettner με την ομάδα του ανακήρυξαν τις ως άνω περιοχές ελίτ της μακροημέρευσης και ευζωίας βαπτίζοντάς τες Μπλε Ζώνες, ενώ αποτύπωσαν στη λίστα Power 9 όλες τις συνήθειες και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής που εξασφαλίζουν στους κατοίκους τους καλύτερη υγεία και διάθεση, περισσότερη ενέργεια και λιγότερες χρόνιες ασθένειες, όπως τις διαβάζετε παρακάτω:

1. Λιγότερη γυμναστική, περισσότερη κίνηση

Πιθανώς αναρωτιέστε ποιο είναι το minimum προπονήσεων στο γυμναστήριο για εντυπωσιακούς μυς ή πόσες ώρες αερόβιας γυμναστικής μπορούν να σώσουν την καρδιά σας. Για τους κατοίκους των Μπλε Ζωνών πάλι η ζωή κυλά με πιο χαλαρούς ρυθμούς, αλλά περισσότερη φυσική ενεργητικότητα και κίνηση. Κοντολογίς, αρκούν απλές αλλαγές στην καθημερινότητα όπως το παρκάρισμα του αυτοκινήτου σε απομακρυσμένο σημείο ώστε το περπάτημα να είναι αναπόφευκτο, η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ ή ένας περίπατος με φίλους (ή και χωρίς) αντί αράγματος για την παρακολούθηση μιας ταινίας – ακόμα και αν αυτό μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία.

2. Σκοπός και νόημα

Βρίσκοντας κανείς έναν σκοπό, το νόημα της ύπαρξής του, κερδίζει έως και επτά παραπάνω χρόνια ζωής, σύμφωνα με τον Buettner. Είτε πρόκειται για το Ikigai στην Okinawa ή το plan de vida στη Nicoya, το να γνωρίζεις για ποιο λόγο σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι είναι ένα βήμα προς τη μακροζωία και ένα εφόδιο για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

3. Λιγότερο στρες

Δεν είναι ότι οι Μπλε Ζώνες υπάγονται σε κάποιο ιδιότυπο καθεστώς προστασίας από το άγχος ή ότι οι κάτοικοί τους έχουν ανοσία στο επιζήμιο χρόνιο στρες. Γνωρίζουν όμως πώς να το διαχειρίζονται καλύτερα, φροντίζοντας να κάνουν τρόπο ζωής τις συνήθειες που το κρατούν μακριά. Στην Ικαρία τα ρολόγια σταματούν και είναι πάντα εύκαιρος ένας υπνάκος, στην Okinawa αφιερώνουν χρόνο στην αναθύμηση των προγόνων τους, στη Loma Linda οι Αντβεντιστές προσεύχονται και στη Σαρδηνία έχουν πάντα happy hour…

4. Φαγητό με μέτρο

Δεν είναι μόνο το είδος και η ποιότητα των τροφίμων αλλά και ο χρόνος και τρόπος που καταναλώνονται από τους κατοίκους των Μπλε Ζωνών, βασική αρχή των οποίων είναι ο κανόνας του 80%, σταματούν δηλαδή να τρώνε όταν το στομάχι τους είναι γεμάτο κατά 80%. Ένας τρόπος για να το καταφέρετε είναι η ενσυναίσθηση, μια τεχνική που μπορεί να αποτρέψει τη λαιμαργία και να προωθήσει το αίσθημα κορεσμού.

5. Περισσότερα φυτικά τρόφιμα

Μπορεί να μη δηλώνουν vegan ή vegetarian, φροντίζουν ωστόσο η διατροφή της να έχει αφθονία σε λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια όπως φασόλια, περιορίζοντας το κρέας σε πέντε περίπου φορές το μήνα και αυτό σε μικρές ποσότητες. Το παν είναι να ακούτε το σώμα σας. Αν λαχταρά κρέας, δώστε του αυτό που ζητά και φροντίστε τουλάχιστον να το συνοδεύετε με περισσότερα λαχανικά.

6. Ένα ποτηράκι κρασί

Μπορεί ένας μήνας αποχής από το αλκοόλ να έχει θεαματικά αποτελέσματα για την υγεία σας, σίγουρα όμως δεν θα το συνιστούσε ο Buettner, οι παρατηρήσεις του οποίου για τους πληθυσμούς των Μπλε Ζωνών δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εγγυάται περισσότερα χρόνια ζωής συγκριτικά με την πλήρη αποφυγή του. Αυτό δεν σημαίνει κραιπάλες και βαριά οινοπνευματώδη αλλά ένα με δύο ποτήρια κρασί με φίλους ή κατά τη διάρκεια του δείπνου, αρκετά για να χαρίσουν τις πολύτιμες πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά όσο και χρόνο ανάμεσα στις μπουκιές για καλύτερη πέψη.

7. Πνευματικότητα

Η θρησκεία και η πνευματικότητα έχουν ισχυρό αποτύπωμα στις κοινωνίες των Μπλε Ζωνών. Υπάρχουν έρευνες που διατείνονται ότι η ένταξη σε πνευματικές δράσεις στην ηλικία των 33 ετών έχει προστατευτική δράση έναντι της γνωστικής έκπτωσης στη μέση ηλικία. Άλλες μελέτες συσχετίζουν τη συμμετοχή σε δράσεις της κοινωνίας των πολιτών όπως οι συναθροίσεις θρησκευτικού χαρακτήρα με θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και κατ΄ επέκταση συνολική υγεία, όπως με τη μείωση του στρες και την ενίσχυση έτσι του ανοσοποιητικού.

8. Προτεραιότητα στα αγαπημένα πρόσωπα

Σύμφωνα με την έρευνα του Buettner, οι αιωνόβιοι θα παρακάμψουν την έξτρα δουλειά στο σπίτι ή υποχρεώσεις που μπορούν να περιμένουν για να δώσουν χρόνο στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα ευρήματά του έδειξαν ότι η συμβίωση ή διαβίωση κοντά σε παππούδες και γονείς μπορεί να εξασφαλίσει μικρότερα ποσοστά ασθενειών και θνησιμότητας, ενώ μια μόνιμη σχέση μπορεί να προσθέσει έως και τρία χρόνια στο προσδόκιμο ζωής -ναι, οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο από τους singles.

9. Έντονη κοινωνικότητα

Δεν είναι μόνο οι σύντροφοι και το συγγενικό ή στενό φιλικό περιβάλλον που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας και ευημερίας μειώνοντας το στρες. Οι έντονοι κοινωνικοί δεσμοί ακόμα και στη δουλειά ή μια ομάδα δραστηριοτήτων αποτελούν ένα σημαντικό αντίδοτο σε προβλήματα από την ψυχική σφαίρα όπως η κατάθλιψη, καθώς και ένα ισχυρό όπλο στη μάχη για τη διατήρηση του νου στο γήρας.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top