ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κατηγορεί τη Μολδαβία για καταστολή της φιλορωσικής αντιπολίτευσης

Ρωσία: Κατηγορεί τη Μολδαβία για καταστολή της φιλορωσικής αντιπολίτευσης

Η Ρωσία κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα της Μολδαβίας ότι ηγήθηκε «μιας εκστρατείας καταστολής» κατά της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το φιλοδυτικό κόμμα της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σαντού ήρθε πρώτο στις εκλογές, αλλά δεν σημείωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της Μολδαβίας, Κισινάου.

Με τις εντάσεις να είναι υψηλές από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της στη γειτονική Ουκρανία, η Μολδαβία την τελευταία στιγμή απαγόρευσε σε φιλορωσικό κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές, κατηγορώντας το ότι χρησιμοποιεί παράνομα κεφάλαια από τη Μόσχα.

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι εκλογές «ενίσχυσαν τη θέση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Επίσης τόνισε ότι η Μολδαβία έχει αναλάβει «μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία καταστολής κατά της αντιπολίτευσης» και κατηγόρησε το κράτος για «διακρίσεις» σε βάρος των ρωσόφωνων υποψηφίων.

Διεθνείς παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το Σαββατοκύριακο εξέφρασαν ανησυχία για “εξωτερική παρέμβαση και ισχυρισμούς για αγορά ψήφων” στις εκλογές στη Μολδαβία.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για «την εκτεταμένη χρήση εκτελεστικών εξουσιών κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που απέκλεισαν από την εκλογική μάχη ορισμένους υποψήφιους, αλλά και τα πολυάριθμα μπλοκαρίσματα των ΜΜΕ».

Οι κατηγορίες της Ρωσίας διατυπώνονται ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και 20 μήνες.

Η Μολδαβία, η οποία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία για παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Πηγή: abcnews.al, REL/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top