ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στη Γάζα - 1,6 εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στη Γάζα - 1,6 εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι

Τη φρίκη του πολέμου και τις συνέπειές του ζουν οι κάτοικοι της Γάζας, που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους είτε για να ξεφύγουν από τις επιδρομές των Ισραηλινών, είτε γιατί αυτά έχουν καταστραφεί.

Σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), τουλάχιστον το 45% των κατοικιών της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις 4 Νοεμβρίου και 200.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον σπίτια.

Στα καταφύγια, η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ακόμη και της βασικής υγιεινής

Σημειώνεται ότι η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο, με περισσότερους από 500 ανθρώπους ανά 100 τετραγωνικά μέτρα σε πολλές περιοχές.

Οι IDF έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές περίπου ένα χιλιόμετρο από το πέρασμα της Ράφα, που είναι ο μόνος τρόπος εισόδου και εξόδου από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ αλλά από την Αίγυπτο. Ωστόσο, από τις 7 Οκτωβρίου, που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ είναι ως επί το πλείστον κλειστό.

1,6 εκατομμύριο εκτοπισμένοι από την αρχή του πολέμου
Το δράμα των Παλαιστίνιων δεν έχει τέλος. Όπως αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), 1,6 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων συνεχίζει να αυξάνεται. Τα καταφύγια της UNRWA στην κεντρική και νότια Γάζα είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τις νέες αφίξεις», τονίζει η UNRWA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει:

-Σχεδόν 742.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) στεγάζονται σε 151 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά.
-Πάνω από 582.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι φιλοξενούνται σε 94 εγκαταστάσεις στην κεντρική Γάζα, την πόλη Khan Younis και τη Rafah.
-Σχεδόν 160.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έβρισκαν καταφύγιο σε 57 σχολεία της UNRWA στις βόρειες περιοχές της Γάζας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2023, πριν δοθεί η εντολή εκκένωσης από τις ισραηλινές αρχές.

«Η UNRWA δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα καταφύγια για να βοηθήσει ή να προστατεύσει τους εσωτερικά εκτοπισμένους και δεν έχει πληροφορίες για τις ανάγκες και τις συνθήκες τους»,, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Στα καταφύγια, η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ακόμη και της βασικής υγιεινής. Οικογένειες στριμώχνονται σ’ ένα σχολικό κτίριο στο Deir al-Balah, στην κεντρική Γάζα, με σκηνές στημένες στην παιδική χαρά, με τα ρούχα κρεμασμένα στους διαδρόμους για να στεγνώσουν και τα παιδιά να κοιμούνται σε χαλάκια δίπλα στους ανήσυχους γονείς τους.

Η Suzan Wahidi, από την πόλη της Γάζας, λέει στο AP ότι έως και επτά άτομα μπορεί να μοιράζονται ένα χαλάκι – αν μπορούν να βρουν ένα.

«Τα παιδιά μας τώρα υποφέρουν από επιδημία. Υποφέρουν απ’ όλες τις ασθένειες που μπορείς να φανταστείς, διάρροιες, εμετούς, πυρετό. Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει τροφή να μας παρασχεθεί», περιγράφει απελπισμένη.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top