ΥΓΕΙΑ

Γιορτές: Μη φοβάστε να πείτε «όχι» στις πάμπολλες προσκλήσεις – Είναι για το καλό σας

Γιορτές: Μη φοβάστε να πείτε «όχι» στις πάμπολλες προσκλήσεις – Είναι για το καλό σας

«Πότε θα παντρευτείς;», «πώς πάχυνες έτσι;», «άντε τώρα βάλτε μπροστά κι ένα παιδάκι». Μόλις μερικές από αυτές τις φράσεις μπορούν να μας στοιχειώσουν σε κάθε οικογενειακή μάζωξη και να μας φέρουν σε άβολη θέση. Εάν όμως επιλέξουμε να πούμε «όχι» σε αυτή τη συνθήκη που μας αγχώνει, τότε θα κάνουμε ένα βήμα προς τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Βάζοντας ως προτεραιότητα τα δικά μας «θέλω» και όχι τα «πρέπει» των άλλων, κερδίζουμε μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, ειδικά την εορταστική περίοδο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology. Κοινώς, εάν αποφύγουμε ευγενικά μια ανεπιθύμητη πρόσκληση, θα περάσουμε καλύτερα τις γιορτινές μέρες, διαφυλάσσοντας αρκετή από την ενέργειά μας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων ομολόγησαν ότι αποδέχονται προσκλήσεις σε συγκεντρώσεις στις οποίες δεν θέλουν να παρευρεθούν από φόβο μήπως κριθούν επειδή αρνούνται. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγαπημένα πρόσωπα όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για την απόρριψη της πρόσκλησης, αλλά, αντίθετα, η άρνηση είναι ωφέλιμη για να αποφευχθεί η ψυχική εξάντληση.

«Σύμφωνα με τη μελέτη μας, οι αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση που κάποιος αρνηθεί μια πρόσκληση σε κάλεσμα είναι λιγότερο σοβαρές από ό,τι περιμένουμε» διευκρινίζει ο Δρ Julian Givi, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

Μικρό το αποτύπωμα στη σχέση των ατόμων

Η ερευνητική ομάδα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης διεξήγαγε πέντε πειράματα στα οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 άτομα. Στο ένα πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να διαβάσουν ένα φανταστικό σενάριο, όπου είτε προσκαλούσαν είτε λάμβαναν πρόσκληση από έναν φίλο τους για δείπνο το βράδυ του Σαββάτου σε ένα τοπικό εστιατόριο, το οποίο φιλοξενούσε ένας διάσημος σεφ. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν μια πρόσκληση έπρεπε να αρνηθούν την πρόσκληση επειδή είχαν ήδη σχέδια εκείνη την ημέρα και ήθελαν να περάσουν μια πιο χαλαρή βραδιά στο σπίτι. Όσοι φαντάζονταν ότι έδιναν την πρόσκληση έπρεπε να σκεφτούν ότι ο φίλος τους αρνιόταν για τον ίδιο λόγο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που φαντάζονταν να απορρίπτουν την πρόσκληση του φίλου τους συχνά θεωρούσαν ότι αυτό θα επηρέαζε αμέσως τη σχέση τους με το άτομο με αρνητικό τρόπο και θα δημιουργούσε συναισθήματα, όπως θυμό και απογοήτευση, αλλά και πιθανότατα να μην συμπεριληφθούν σε ένα επόμενο κάλεσμα. Ωστόσο, η ομάδα που έλαβε την απόρριψη εκτίμησε ότι η απογοήτευσή της ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.

Σε ένα άλλο πείραμα σε ζευγάρια -συνολικά 160 άτομα- ένα άτομο από κάθε ζευγάρι έπρεπε να γράψει μια πρόσκληση και το άλλο έπρεπε να την απορρίψει, για να μπορέσουν να χαλαρώσουν. Το άτομο που απέρριπτε την πρόσκληση του συντρόφου του έτεινε να πιστεύει ότι ο σύντροφός του θα θύμωνε ή ήταν πιο πιθανό να αισθάνεται ότι η απόρριψη σήμαινε ότι δεν νοιάζεται τόσο πολύ για τον σύντροφό του.

«Το burn out εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα κατά την εορταστική περίοδο, επειδή συχνά είμαστε καλεσμένοι σε αρκετές εκδηλώσεις. Δε χρειάζεται, όμως, να φοβάστε να απορρίψετε τις προσκλήσεις, αλλά να κάνετε μια διαλογή ανάμεσα στα πρόσωπα που σας ενδιαφέρει πραγματικά να δείτε» καταλήγει ο Δρ Julian Givi.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

Επίσκεψη στο το φυλάκιο «Κομμόροτσος» στους Αγίους Τριμιθιάς, με σκοπό να δώσει τις ευχές του στους στρατιώτες ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top