ΔΙΕΘΝΗ

Άνδρας στη Σκωτία προσπάθησε να «πνίξει» το φτέρνισμά του και... κατέληξε στο νοσοκομείο - Τι συνέβη

Άνδρας στη Σκωτία προσπάθησε να «πνίξει» το φτέρνισμά του και... κατέληξε στο νοσοκομείο - Τι συνέβη

Αποτελεί μια σχεδόν αυτόματη κίνηση που κάνουμε πολλοί, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν να μην «πνίγουμε» το φτέρνισμα κλείνοντας τη μύτη και το στόμα. Το παράδειγμα ενός άνδρα στη Σκωτία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί.

Ο συγκεκριμένος οδηγούσε την ώρα που του «ήρθε» να φτερνιστεί και έκλεισε τη μύτη και το στόμα προκειμένου να το «πνίξει». Όμως, εξαιτίας αυτού κατέληξε στο νοσοκομείο του Νταντί, με έντονους πόνους.

Εξετάζοντας τον περίπου 30 ετών ασθενή, οι γιατροί άκουσαν έναν ήχο όταν άγγιξαν τον λαιμό του. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν πως «πνίγοντας» το φτέρνισμα προκάλεσε μια ρήξη 2 χιλιοστών στην τραχεία του, σύμφωνα με την έκθεση για το περιστατικό που δημοσιεύθηκε στο BMJ Case Reports.

Οι γιατροί δεν έκριναν απαραίτητο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά κράτησαν τον ασθενή για παρακολούθηση. Πήρε εξιτήριο αφού του χορηγήθηκαν αναλγητικά και αντιπυρετικά και τον συμβούλευσαν να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα για 15 ημέρες. Νέα εξέταση στην οποία υποβλήθηκε έπειτα από πέντε εβδομάδες έδειξε πως είχε επουλωθεί το τραύμα στην τραχεία.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό γιατροί του πανεπιστημίου του Νταντί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τη μύτη και το στόμα τη στιγμή που φτερνιζόμαστε.

Με μια τέτοια κίνηση, η πίεση στην ανώτερη αναπνευστική οδό μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 20 φορές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, μεταξύ άλλων ρήξη τυμπάνου, ανεύρυσμα, ακόμη και κάταγμα στα πλευρά.

Ο δρ. Ράσαντς Μίζιροβς, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε στο BBC ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να φτερνίζονται ελεύθερα, καθώς πρόκειται για φυσικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος.

«Πρέπει να καλύπτουμε απαλά το πρόσωπο, είτε με την παλάμη μας είτε με το εσωτερικό του αγκώνα», σημείωσε, εξηγώντας ότι έτσι θα προστατεύσουμε τους γύρω μας από τους ιούς.

Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι για να «πνίγει» κάποιος το φτέρνισμα, χωρίς να κλείνει το στόμα και τη μύτη. «Εγώ χρησιμοποιώ μια άλλη τεχνική: πιέζω τον αντίχειρα στο άνω χείλος, ακριβώς κάτω από τη μύτη, για λίγα δευτερόλεπτα και για εμένα έχει αποτέλεσμα», εξήγησε.

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από BBC

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top