ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: Τα έργα θα προχωρήσουν με τη σωστή διαδικασία προς όφελος Ακάμα

Υπ. Γεωργίας: Τα έργα θα προχωρήσουν με τη σωστή διαδικασία προς όφελος Ακάμα

Το μήνυμα ότι θα προχωρήσουν τα έργα του οδικού δικτύου στον Ακάμα και πως σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλονται, αλλά θα γίνουν με τη σωστή διαδικασία και προς όφελος του Ακάμα, έστειλε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος είχε το μεσημέρι του Σαββάτου συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για ενημέρωση για τα έργα του οδικού δικτύου στον Ακάμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πέγειας. Μετά το πέρας της σύσκεψης έγινε επίσκεψη στην περιοχή του Ακάμα.

Ο κ. Ξενοφόντως δήλωσε πως τα έργα τα οποία θα γίνουν θα επαναξιολογηθούν αρκετές φορές από ομάδα εμπειρογνωμόνων. Πρόσθεσε επίσης πως το έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη επίσης θα επαναξιολογηθεί από τους εμπειρογνώμονες.

Οι εμπειρογνώμονες πρόσθεσε αφού μεταβούν σήμερα Σάββατο στην περιοχή, σε δέκα ημέρες θα επανέλθουν έτσι ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα και να τους πουν για τα επόμενα βήματα με βάση τα οποία θα προχωρήσουν. Ο κ. Ξενοφώντος έστειλε επίσης το μήνυμα ότι προχωρούν με σεβασμό στον Ακάμα, σημειώνοντας πως ο Ακάμας είναι το διαμάντι της περιοχής και θα το διαφυλάξουν.

Ο Υπουργός κατέστησε σαφές πως όλα θα διενεργηθούν με διαφάνεια, λέγοντας πως και η Ad Hoc επιτροπή θα ενημερωθεί και οι κοινότητες θα ενημερωθούν. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε πως και ο ίδιος ο εργολάβος του έργου δήλωσε στο πλαίσιο της σύσκεψης ότι θα τους δώσει τον απαραίτητο χρόνο έτσι ώστε να επαναξιολογηθούν σωστά τα έργα που είναι σε εξέλιξη,και έτσι ώστε να γίνουν σωστές κινήσεις.

Αν χρειαστεί να χαλάσουμε κάτι θα το χαλάσουμε όπως μας υποδείξουν οι εμπειρογνώμονες, είπε ο κ. Ξενοφώντος, αναφέροντας πως εάν έχει γίνει κάποιο λάθος θα πρέπει να το διορθώσουν. Είπε ακόμη πως η έρευνα θα συνεχιστεί. Φιλοσοφία μας είπε, είναι η προστασία του Ακάμα, και «θα συνεχίσουμε τη τη σωστή διαδικασία προς όφελος του Ακάμα».

H Eπίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε πως «είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη αυτό που ειπώθηκε μέσα στη σύσκεψη. Ότι το περιβάλλον και η δράση των κοινοτήτων και των όποιων έργων γίνονται εκεί, πρέπει να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με αυτό το περιβαλλοντικό θησαυρό που έχουμε που ονομάζεται Ακάμας». Αυτό, συνέχισε, έχουμε ως οδοδείκτη και αυτός είναι ο στόχος μας και για τα επόμενα βήματα.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ανέφερε στο πλαίσιο της συνάντησης ότι οι εργασίες στο Εθνικό Δασικό Πάρκο συνεχίζονται, προσθέτοντας ωστόσο πως θα επανεξεταστούν τα χαρακτηριστικά των υποδομών και λειτουργιών. Γνώμονας μας, συνέχισε, είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλεη των κοινοτήτων.

Εξάλλου η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος Έλενα Στυλιανοπούλου ανέφερε πως πρέπει να είμαστε σωστοί να βλέπουμε τί κάνουμε και να εξετάζουμε κάθε λεπτομέρεια. Επεσήμανε επίσης απαντώντας σε τοποθέτηση του Σπύρου Σπύρου ΓΓ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου ότι μόνο δύο αναψυκτήρια υπάρχουν στην περιοχή του Ακάμα, υπάρχουν κόμβοι, δύο χώροι στάθμευσης και μια αποβάθρα για Diving.

Ο Σπύρου Σπύρου ΓΓ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου ανέφερε ότι όταν γίνεται ένα λάθος πρέπει να υπάρχει και τιμωρία.

Eξάλλου ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου εισηγήθηκε όπως σε 15 ημέρες υπάρξει γνωμάτευση.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως «ακούσαμε από τον αρμόδιο Υπουργό ότι θα γίνει και επανασχεδιασμός των φάσεων του όλου έργου και για τα υπόλοιπα οδικά δίκτυα αλλά και τους κόμβους», προσθέτοντας πως «αυτός ο επανασχεδιασμός πρέπει να γίνει άμεσα, και δεν θα δεχτούμε καμία έκπτωση από τα όσα έχουν συμφωνηθεί τόσο για τους κόμβους όσο και για το οδικό δίκτυο εντός του Εθνικού Πάρκου Ακάμα».

Ο κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου εξέφρασε λύπη για τις αναφορές του Υπουργού Γεωργίας ότι « ο δρόμος από τον Άσπρο Ποταμό μέχρι τις χελώνες, ο παραλιακός, θα γίνει με κάποιες αλλαγές και ο άλλος ο δρόμος από το Φαράγγι του Άβακα μέσω Λίμπατη στις Αρόδες θα σταματήσει για να μελετηθεί ξανά».

Αυτό συνέχισε για τους ιδίους σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση και μεγάλη ταλαιπωρία και ζημιά για την κοινότητα. Δυστυχώς είπε «πονούμε ως κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα, γιατί περιμέναμε κάποια ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας».

Ο Νίκος Παπαστυλιανού εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων που παρέστησαν στην συνάντηση ανέφερε πως δεν τίθεται ζήτημα μη υλοποίησης και λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου αλλά τίθεται ζήτημα ορθής λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

Πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι «τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τους νομικά δεσμευτικούς όρους της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης και όχι το αντίθετο».

Δηλαδή οι νομικά δεσμευτικοί όροι της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης δεν πρέπει να προσαρμοστούν στα τελικά κατασκευαστικά σχέδια. Αυτό επίσης εξυπακούει τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και όπου κριθεί απαραίτητο εάν υπάρχει απόκλιση από τους νομικά δεσμευτικούς όρους να διορθωθούν, ανέφερε.

δύο εμπειρογνώμονες Πανεπιστημιακοί του Μετσόβειου Πολυτεχνείου που έφερε το Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να αξιολογήσουν τα έργα, οι Δημήτρης Μέλισσας και Σέργιος Λαμπρόπουλος, παρέστησαν στην συνάντηση και επισκέφτηκαν επί τόπου την περιοχή μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος .

Ο Δημήτρης Μέλισσας Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο ανέφερε πως η παρουσία του με τον συνάδερφο του στη συνάντηση έχει να κάνει με την αρμονική συμβίωση μεταξύ του περιβάλλοντος και των κατοίκων των κοινοτήτων του Ακάμα.

Όλοι είπε, « θέλετε το ίδιο πράγμα, να μπορέσει δηλαδή να παραμείνει ο Ακάμας σε μια τέτοια κατάσταση με την οποία να μπορέσει να τηρείται ο υφιστάμενος σχεδιασμός όπως έχει προδιαγραφεί αυτή την στιγμή και από την άλλη η κατάσταση αυτή να είναι σε μια τέτοια διατήρηση η οποία να μπορέσει ουσιαστικά να γίνει βιώσιμη και όλους τους κατοίκους και των οκτώ κοινοτήτων». Αυτό που επιθυμείτε όλοι είναι να γίνει μια βιώσιμη διαχείριση ενός Εθνικού Πάρκου το οποίο είναι μοναδικό, επεσήμανε.

Ο Γιώργος Θεοδοσίου πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πάφου είπε πως « κάπου πάμε λάθος» και πρόσθεσε πως «ο Ακάμας θα πρέπει να διατηρήσει την αγριότητα της ομορφιάς" του.

Εκ μέρους των μελετητών του έργου ο Νεόφυτος Ζαβρίδης ανέφερε πως « ετοιμάστηκαν κάποια σχέδια, ακολουθήθηκε μια σειρά, και λήφθηκαν όλες οι εγκρίσεις από το κράτος, όπως περιβαλλοντική έγκριση , πολεοδομική έγκριση».

Πρόσθεσε πως τα σχέδια εγκρίθηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε έγκριση για εργασίες και πως τα πάντα ελέγχθηκαν από το κράτος. Όλοι είπε χαρακτηριστικά ενέκριναν την συγκεκριμένη μελέτη και κάποια στιγμή ξεκίνησε το έργο. Στις 15 συναντήσεις που έγιναν, συνέχισε, είχαν προσκληθεί γραπτώς όλα τα τμήματα και σε κάποιες εξ αυτών τα τμήματα ήταν παρόντα. Πρόσθεσε πως η περιοχή δέχεται 1 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο κυρίως το καλοκαίρι και εξέφρασε τη διάθεση του για οποιαδήποτε αλλαγή.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος Ελένη Στυλιανοπούλου, ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, κοινοτάρχες του Ακάμα και άλλοι φορείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top