ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι βρήκε τη μεγαλύτερη σήραγγα της Χαμάς- αποκαταστάθηκαν οι τηλεπικοινωνίες

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι βρήκε τη μεγαλύτερη σήραγγα της Χαμάς- αποκαταστάθηκαν οι τηλεπικοινωνίες

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι αποκάλυψε τη μεγαλύτερη σήραγγα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι στιγμής, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από ένα βασικό συνοριακό πέρασμα.

Το μέγεθός της ήταν τέτοιο που μικρά οχήματα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέσα στη σήραγγα, ανέφερε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που είχε πρόσβαση σε αυτήν.

Το υπόγειο πέρασμα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου δικτύου διακλαδώσεων που εκτεινόταν σε μήκος άνω των τεσσάρων χιλιομέτρων και έφτανε σε απόσταση 400 μέτρων από το συνοριακό πέρασμα του Ερέζ, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Κόστισε εκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκαν χρόνια για να κατασκευαστεί, δήλωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις, ενώ επικεφαλής του έργου ήταν ο Μοχάμεντ Γιαχία, αδελφός του επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Η σήρραγα που αποτελείται από διαδρόμους, διαθέτει συστήματα αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, εξαερισμού, αποχέτευσης και δίκτυο επικοινωνίας, καθώς και σιδηροτροχιές. Το δάπεδο είναι συμπιεσμένο χώμα, ενώ οι τοίχοι του είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και η είσοδός του είναι ένας μεταλλικός κύλινδρος με τοιχώματα πάχους 1,5 εκατοστού. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι βρήκε μεγάλο αριθμό όπλων αποθηκευμένων στη σήραγγα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κύρια εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Γάζας δήλωσε την Κυριακή ότι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου έχουν σταδιακά αποκατασταθεί στο κέντρο και το νότιο τμήμα του πολιορκημένου παλαιστινιακού εδάφους, μετά την τελευταία διακοπή των υπηρεσιών.

"Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε τη σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. . . οι ομάδες πεδίου μας μπόρεσαν να φτάσουν και να επισκευάσουν το κύριο σημείο που υπέστη βλάβη μετά από πολλές προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες", δήλωσε η PalTel μετά την ανακοίνωση της διακοπής των επικοινωνιών την Πέμπτη. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top