ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό - Ποιες οι προϋποθέσεις για μη επανέναρξη συνομιλιών

Κυπριακό - Ποιες οι προϋποθέσεις για μη επανέναρξη συνομιλιών

Τον Απρίλιο του 2021 μετά το ναυάγιο της πενταμερούς στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για "τετραγωνισμό του κύκλου" παρά το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέμεινε τότε στην απαράδεκτη θέση για λύση δύο κρατών. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, στον μέγιστο βαθμό.Το φάντασμα της πενταμερούς στη Γενεύη αιωρείται με τις θέσεις της άλλης πλευράς να παραμένουν και να επαναλαμβάνονται σε κάθε ευκαιρία.

Με αφορμή την επικείμενη άφιξη στην Κύπρο της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ αρχές Ιανουαρίου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο ΡΙΚ, ερωτηθείς τί θα πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που ανοίξει ένας διάδρομος για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό ενώ την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά επιμένει σε λύση δύο κρατών, ξεκαθάρισε πως,"δεν πρόκειται να πάμε σε συνομιλίες."Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κάτι τέτοιο, σημείωσε. Εμείς ανέφερε, δεν μπορούμε "να τετραγωνίσουμε τον κύκλο." Πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα είναι για εμάς, πολιτική αυτοκτονία." Αυτό το οποίο αναμένει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, είναι η ξεκάθαρη θέση του ΓΓ ειδικότερα στα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον Άγιο Δομέτιο και στην Πύλα.

Ψάχνουν τους σφετεριστές των ε/κ περιουσιών

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό των Developers που σφετερίζοναι ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά με καταγγελίες στην αστυνομία. Από κει και πέρα, εκδίδονται διατάγματα από τα δικαστήρια τα οποία είναι εκτελεστέα, σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Παραμένει ωστόσο το πρόβλημα με τον εντοπισμό των αγοραστών και κυρίως αυτών οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες.

Εν αναμονή της Ομάδας Κυπριακού

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται η κυβέρνηση με τις πολιτικές δυνάμεις, αναμένοντας τις εισηγήσεις για τη στελέχωση της ομάδας κυπριακού, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να αναφέρει τις προηγούμενες μέρες, πως αυτό που θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να λάβει εισηγήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις τις οποίες θα αξιολογήσει πριν τη λήψη της τελικής απόφασης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top