ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο το οικονομικό κλίμα - Αυξήθηκε η οικονομική αβεβαιότητα

Επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο το οικονομικό κλίμα - Αυξήθηκε η οικονομική αβεβαιότητα

Επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, ενώ αυξήθηκε η οικονομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του ΚΟΕ να μειώνεται κατά 4,6 μονάδες, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.

Η μείωση του ΔΟΣ, σύμφωνα με το ΚΟΕ, «οφείλεται στην αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος, κυρίως στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στις κατασκευές», ενώ το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση δεν κατέγραψε ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ωστόσο, το καταναλωτικό κλίμα ενδυναμώθηκε σημαντικά.

«Η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες προήλθε από σημαντική επιδείνωση των αξιολογήσεων για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και για τον κύκλο εργασιών», προσθέτει το ΚΟΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΟΕ, τον Δεκέμβριο 2023, ο ΔΟΣ υποχώρησε ελαφρώς κάτω από το επίπεδο του Δεκεμβρίου 2022, όμως παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (100 μονάδες), υποδηλώνοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο είναι ακόμα ευνοϊκές, αλλά υπάρχουν προκλήσεις που αυξάνουν την αβεβαιότητα, ειδικότερα στον μεγαλύτερο τομέα της οικονομίας, τις υπηρεσίες.

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται, καθώς τον Δεκέμβριο 2023 οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών για την πορεία των τιμών υποχώρησαν πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα Δεκεμβρίου 2022, σημειώνει.

Αναφέρει ότι «οι επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών αξιολόγησαν αρνητικότερα τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος στον τομέα», ενώ σημειώνει πως το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση δεν κατέγραψε τον Δεκέμβριο «ουσιαστική μεταβολή», σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Αντίθετα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, «το καταναλωτικό κλίμα ενδυναμώθηκε τον Δεκέμβριο, αφού οι καταναλωτές αξιολόγησαν λιγότερο αρνητικά την τρέχουσα και τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας σημείωσε άνοδο τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω αυξημένης αβεβαιότητας ανάμεσα σε επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η αβεβαιότητα ανάμεσα σε επιχειρήσεις στις κατασκευές, καθώς και μεταξύ των καταναλωτών υποχώρησε. Οι μεταβολές στην αβεβαιότητα στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση ήταν οριακές τον Δεκέμβριο.

Το ΚΟΕ σημειώνει ότι ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας τον Δεκέμβριο 2023 επέστρεψε απότομα στο επίπεδο του Δεκεμβρίου 2022, αν και κυμάνθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2023.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top