ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βουλή: Προς ποινικοποίηση οι ψευδείς καταγγελίες κατά αστυνομικών - Δίνει χρόνο σε Κυβέρνηση να τοποθετηθεί

Βουλή: Προς ποινικοποίηση οι ψευδείς καταγγελίες κατά αστυνομικών - Δίνει χρόνο σε Κυβέρνηση να τοποθετηθεί

Χρονικό περιθώριο 15 ημερών δόθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών έτσι ώστε να υπάρξει και η τελική τοποθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με πρόταση νόμου του Βουλευτή ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου για να θεσπιστεί ως ποινικό αδίκημα καταγγελία εναντίον μελών της Αστυνομίας που είναι ψευδής και ανακριβής.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής που συζήτησε την πρόταση νόμου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην αποθάρρυνση φαινομένων υποβολής ανυπόστατων καταγγελιών, οι οποίες επιδιώκουν την ταλαιπωρία και συκοφάντηση των μελών της Αστυνομίας, θέτουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του αστυνομικού σώματος και υποβάλλονται αποκλειστικά για λόγους εκδίκησης κατά των μελών του σώματος που συμμετείχαν στη δίωξη ή τη σύλληψη του υπόπτου προσώπου.

Τόνισε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι θεσμικοί φορείς συμφώνησαν σήμερα με τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου και συμπλήρωσε ότι δόθηκε μια ολιγοήμερη αναβολή 15 ημερών ώστε να υπάρξει και η τελική τοποθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης λόγω και της έλευσης του νέου Υπουργού.

Κληθείς να τοποθετηθεί έναντι σχολίων της συντεχνίας «Ισότητα» περί προσπάθειας αλλοίωσης της πρότασης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Γεωργίου είπε ότι πιστώνει με θετική πρόθεση όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας εύλογο το αίτημα για ολιγοήμερη αναβολή ώστε να ενημερωθεί ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και να λάβουν τις εντολές του για την τελική τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής.

Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση νόμου και ευχαρίστησε τον κ. Γεωργίου για την ανάδειξη των δυσκολιών που συναντούν οι αστυνομικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Προσέθεσε πως η ποινικοποίηση των ανυπόστατων καταγγελιών εναντίον των αστυνομικών είναι αδήριτη ανάγκη και σημείωσε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του συνδέσμου, το οποίο έχει ήδη υποβάλει προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΑΔΙΠΑ.

Συμπλήρωσε πως η εν λόγω πρόταση νόμου συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων και κάλεσε τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και τον κ. Γεωργίου, να μην καθυστερήσουν τις μεταξύ τους επαφές.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κλάδου Αστυνομίας της Συντεχνίας Ισότητα Νίκος Λοϊζίδης είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραπλάνησε την Επιτροπή Νομικών προβάλλοντας ισχυρισμούς μαζί με τη Νομική Υπηρεσία και την ηγεσία της Αστυνομίας ότι δήθεν θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν το αδίκημα της δημόσιας βλάβης και όχι τον νόμο της ΑΔΙΠΑ, υποστηρίζοντας επί τούτου ότι η δημόσια βλάβη παραγράφεται ως αδίκημα μετά από ένα έτος και ότι δεν περιλαμβάνει τις πειθαρχικές διώξεις.

Προσέθεσε πως το Υπουργείο καθυστερεί σκόπιμα την τροποποίηση νόμου με τον ισχυρισμό ότι περιμένουν τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει την άποψή του επί ενός νομοσχεδίου που έχει ετοιμαστεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι η Συντεχνία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να πείσει τους βουλευτές να ταχθούν με διάφορες νομοθεσίες ή μη τροποποιήσεις εναντίον των απλών Αστυνομικών.

Εξάλλου, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάθεση της πρότασης νόμου από τον κ. Γεωργίου.

Όπως αναφέρεται, η κατάθεση της προαναφερθείσας πρότασης νόμου αποτελεί για τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος μικρή δικαίωση για τη διαχρονικά ορθή και τεκμηριωμένη θέση που είχε ευθύς εξαρχής για αυτό το σοβαρό ζήτημα, της υποβολής από πολίτες ανυπόστατων καταγγελιών κατά μελών της Αστυνομίας, ενώ η συντεχνία εκφράζει ικανοποίηση και για το γεγονός ότι αυτή η θέση έγινε κατανοητή και τυγχάνει αποδοχής.

Εντούτοις, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ συμπληρώνει πως στέκεται επικριτικά κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης και ειδικότερα της προϊσταμένης του κ. Κουκκίδη Προκοπίου και του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κ. Πασχαλίδη, οι οποίοι, όπως αναφέρει, σε χωριστές συναντήσεις με τη συντεχνία, μολονότι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα τροποποίησης της νομοθεσίας δεν προχώρησαν σε καμία σχετική ενέργεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top