ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο η απάντηση της ΕΕ στις επιθέσεις των Χούθι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Αύριο η απάντηση της ΕΕ στις επιθέσεις των Χούθι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της ναυτικής αποστολής από την ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, για αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Κύπρος αναμένεται να συνταχθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για την έγκριση της αποστολής, χωρίς ωστόσο να αποστέλλει έμψυχο ή άψυχο υλικό.

Οι Χούθι στην Υεμένη είχαν πει ότι στοχοποιούν τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Βομβαρδισμοί πλοίων οδήγησαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν το πέρασμα, με αποτέλεσμα να διαταραχθούν διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξηθούν οι καθυστερήσεις παράδοσης και το κόστος μεταφοράς. ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο βομβάρδισαν θέσεις των Χούθι, με σημείο εκκίνησης τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής και, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη για ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, θα καλέσει εκ νέου σε απελευθέρωση των ομήρων και στην πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Θα συζητήσει επίσης την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και τους κινδύνους κλιμάκωσης της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Υπουργοί αναμένεται επίσης να συσκεφθούν για την "επόμενη μέρα" στη Μέση Ανατολή, για ένα πιθανό σχέδιο ειρήνης και ένα συνέδριο ειρήνης, καθώς και για την ανάγκη για επαναφορά της λύσης δύο κρατών, μέσα από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συζητηθεί και η ναυτική αποστολή από την ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλείται τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, που δήλωσε την Τετάρτη ότι Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία εργάζονται σε μία πρόταση για ευρωπαϊκή αποστολή που θα προστατεύει τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούθι στην Υεμένη. Ο Ταγιάνι είχε πει ότι η πρόταση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι το Βέλγιο θα συνδράμει στη ναυτική αποστολή της ΕΕ με ένα πολεμικό πλοίο. Προσθέτει ότι η Ιταλία επιθυμεί να ληφθεί γρήγορα μία πολιτική απόφαση για το θέμα, για να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Κύπρος αναμένεται να συνταχθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στην έγκριση της ναυτικής αποστολής προς την Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο, δεν έχει την ευχέρεια να συνδράμει σε έμψυχο ή άψυχο υλικό.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή τις επιθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ενάντια στους Χούθι από το Ακρωτήρι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είχε πει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση ή εμπλοκή με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας κατά των Χούθι, αναφέροντας, παράλληλα, ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας αλλά και διεθνώς από τις επιθέσεις των Χούθι είναι εμφανείς. Είχε αναφέρει, επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ τη Δευτέρα, με συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, και εκεί θα τεθεί το ζήτημα και της ασφάλειας και των οικονομικών επιπτώσεων.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο είχε χαιρετίσει σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζει το πρόσφατο κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα και κάλεσε όλα τα μέρη της ΕΕ σε άμεση και συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της απειλής για τη θαλάσσια ασφάλεια της περιοχής.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας πως η Ναυτιλιακή Βιομηχανία ζητά επειγόντως αποφασιστική και συλλογική δράση από όλα τα Κράτη Μέλη για την τήρηση του διεθνούς ναυτιλιακού δικαίου και τη διασφάλιση της Εμπορικής Ναυτιλίας σε κρίσιμες θαλάσσιες οδούς, ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ευημερία, που συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Δημοσκόπηση Sigma: «Κονταροχτυπιούνται» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Ποια πρόσωπα προηγούνται στις Ευρωεκλογές και Δημοτικές

Δημοσκόπηση Sigma: «Κονταροχτυπιούνται» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Ποια πρόσωπα προηγούνται στις Ευρωεκλογές και Δημοτικές

Την τελευταία του Δημοσκόπηση για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου η τηλεόραση Sigma, στο πλαίσιο της εκπομπής «Χωρίς Περιστροφές».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top