ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόρριψη αγωγής κατά Δημοκρατίας για αξιόγραφα και καταθέσεις Λαϊκής Τράπεζας

Απόρριψη αγωγής κατά Δημοκρατίας για αξιόγραφα και καταθέσεις Λαϊκής Τράπεζας

Σε απόρριψη αγωγής που κατατέθηκε εις βάρος της Δημοκρατίας σε σχέση με υπόθεση που αφορά στην απώλεια αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας και την απομείωση καταθέσεων στην Λαϊκή Τράπεζα το 2013, προχώρησε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το οποίο την 31η Ιανουαρίου 2024 εξέδωσε απόφαση, απορρίπτοντας την όποια ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εκμηδενισμό της αξίας των αξιογράφων που κατείχε ο ενάγοντας ή το κούρεμα των καταθέσεων του ενάγοντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Νομική Υπηρεσία, η αγωγή καταχωρίστηκε αρχικά εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την εξέλιξη της υπόθεσης, ο ενάγοντας απέσυρε ανεπιφύλακτα την αγωγή εναντίον όλων των εναγόμενων, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι με το δικόγραφο του ο ενάγοντας ισχυριζόταν αμέλεια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίως όσον αφορά στην εποπτεία που δεν άσκησε στην Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, καθώς και για την παράβαση εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου των νόμιμων καθηκόντων τους δυνάμει του άρθρου 172 του Συντάγματος.

Επιπλέον με το δικόγραφό του ο ενάγοντας επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση το 2008 μέχρι και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2013.

Στην Απόφασή του το Δικαστήριο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του ενάγοντος, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι θέσεις του ενάγοντα είναι «γενικές χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και κυρίως δεν αποδείχθηκε πως τα όσα αναφέρονται, για παράδειγμα η απόφαση για απομείωση των ελληνικών ομολόγων καθώς και η στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας με ELA 1,8 δισ. ευρώ αποτελεί μεμπτή συμπεριφορά που αποδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε αποδείχθηκε αν πράγματι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέλειψε να αποταθεί έγκαιρα στον Μηχανισμό Στήριξης και/ή αν η όποια παράλειψη ήταν αυτή που οδήγησε στο κούρεμα των καταθέσεων του ενάγοντα ή τον εκμηδενισμό της αξίας των αξιογράφων. Καταληκτικά καμία από τις θέσεις που προβλήθηκαν με το δικόγραφο δεν αποδείχθηκε και/ή δεν αποδείχθηκε ότι οδήγησε στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται ο ενάγοντας».

Το Δικαστήριο απέρριψε όλες τις αξιώσεις του ενάγοντος, απέρριψε την αγωγή και επιδίκασε έξοδα προς όφελος της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας την υπόθεση χειρίστηκε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ Μαριάννα Τσαγκάρη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Ανάλυση: Ο μετεκλογικός σεισμός που φέρει το όνομα Φειδίας - Ο στρουθοκαμηλισμός των κομμάτωνΣοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Σοβαρό το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων για την πυρκαγιά στον Φαρμακά - Χωρίς ενεργά μέτωπα

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά που άρχισε χθες (15/6) στον Φαρμακά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top