ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας ο πρώην οικονομολόγος της Amazon, Φατίχ Καραχάν

Τουρκία: Νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας ο πρώην οικονομολόγος της Amazon, Φατίχ Καραχάν

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διορίζει τον πρώην οικονομολόγο της Amazon, τον Φατίχ Καραχάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, μετά την αιφνίδια παραίτηση της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν.

Ο Φατίχ Καραχάν ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης το 2012 και υπηρέτησε ως επικεφαλής της ομάδας μελετών αγοράς εργασίας και προϊόντων και επίσης ως σύμβουλος νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα μέχρι το 2022.

Δίδαξε επίσης ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια έγινε ανώτερος οικονομολόγος στην Amazon το 2022 και διορίστηκε κύριος οικονομολόγος εκεί τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Καραχάν, ο οποίος εκτελούσε χρέη Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τις 28 Ιουλίου 2023, διορίστηκε Διοικητής στις 3 Φεβρουαρίου 2024.

Η παραίτηση της Ερκάν

«Ηλεκτρική καρέκλα» αποδεικνύεται το αξίωμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία με τις συνεχείς αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τελευταίο θύμα την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας παραιτήθηκε την Παρασκευή από τα καθήκοντά της, όπως ανακοίνωσε η ίδια με ανάρτησή της στο Χ.

Στην μακροσκελή της ανάρτηση λέει μεταξύ άλλων ότι ήλθε στην Τουρκία για να αναλάβει καθήκοντα, παρά τις δυσκολίες και το ότι ήταν μητέρα ενός παιδιού που δεν είχε συμπληρώσει το ένα έτος του.

Εκτελούσα τα καθήκοντά μου μέρα και νύχτα, γράφει και λέει ότι το οικονομικό πρόγραμμα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Οι δείκτες και η πορεία του πληθωρισμού είναι αποδείξεις αυτής της επιτυχίας, συμπληρώνει.

Ωστόσο, συνεχίζει η Ερκάν, «οργανώθηκε εναντίον μου μια δολοφονία χαρακτήρα». Για να προστατεύσω την οικογένεια και το παιδί μου «ζήτησα από τον πρόεδρο [Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου».

Εκφράζει τέλος την ευγνωμοσύνη της προς τον πρόεδρο για την ευκαιρία που της έδωσε να υπηρετήσει τη χώρα και το έθνος: «αυτό θα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα δώσω στα παιδιά μου», γράφει.

Θητεία εννέα μηνών

Η 45χρονη Ερκάν είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο του 2023 έπειτα από μακρά θητεία στις ΗΠΑ στην Goldman Sachs και την First Republic Bank.

Η πολλά υποσχόμενη τραπεζίτρια είχε κληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να εφαρμόσει νομισματική πολιτική περιορισμού της ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του πληθωρισμού (που, επίσημα τουλάχιστον φτάνει το 65%) τον οποίο προκάλεσε η εμμονή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Η Ερκάν, πρώτη γυναίκα σε αυτή τη υψηλή θέση, ζήτησε τελικά να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά έπειτα από την έντονη κριτική που δέχτηκε μετά από δημοσιεύματα σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι η οικογένειά της εμπλέκεται στις υποθέσεις της τράπεζας.

Είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από μερίδα του Τύπου για νεποτισμό, καθώς μία υπάλληλος της τράπεζας κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την τράπεζα κατόπιν απαιτήσεως του πατέρα της προέδρου.

Ποια είναι η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν

Στις ΗΠΑ είχε το παρατσούκλι «το φοβερό κορίτσι από την Τουρκία». Στην πατρίδα της επέστρεψε με μια δύσκολη αποστολή, με την τουρκική λίρα να έχει πάρει την κατιούσα μετά την επανεκλογή Ερντογάν.

Παρά το παρατσούκλι που της είχε δοθεί στις ΗΠΑ όπου έχει περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, διεθνείς αναλύσεις εξέφραζαν προβληματισμούς για το πόσο αποτελεσματική θα ήταν στο έργο της, αλλά και μια προσπάθεια επιστροφής σε πιο «ορθόδοξες» οικονομικά πολιτικές.

Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν πήγε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο στην Κωνσταντινούπολη όπου αποφοίτησε, μάλιστα, με τον δεύτερο βαθμό του σχολείο της. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου από το οποίο πήρε πτυχίο το 2001 ενώ προχώρησε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον από το οποίο πήρε διδακτορικό στα οικονομικά. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη φοιτήτρια που ολοκλήρωσε το διετής διάρκειας διδακτορικό σε έναν χρόνο. Όπως αναφέρεται στη σελίδα της στο LinkedIn η Ερκάν είναι απόφοιτη του Advanced Management Program του Χάρβαρντ και του Stanford Graduate School of Business Executive Program in Leadership.

Η Τουρκάλα τραπεζίτης ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs στην οποία παρέμεινε για περίπου 10 χρόνια.

Από το 2014 έως το 2021 η Ερκάν συνέχισε την επαγγελματική της πορεία ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας First Republic Bank ενώ από τον Ιούλιο του '21 έως τον Δεκέμβριο του ΄21 - οπότε και αποχώρησε από την τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο - βρέθηκε στη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου. Σημειώνεται ότι η First Republic Bank πτώχευεσε το 2023 στη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των αμερικανικών τραπεζών μετά την κατάρρευση της Washington Mutual, το 2008.

Στο βιογραφικό της Ερκάν αναφέρεται, επίσης, ότι Τουρκάλα οικονομολόγος διετέλεσε μέλος του δοικητικού συμβουλίου της Tiffany & Co. από το 2019 έως το 2021 οπότε και η εταιρεία αποκτήθηκε από την LVMH.

Το 2019 το όνομα της Ερκάν βρέθηκε στην λίστα των κορυφαίων γυναικών στον τραπεζικό και οικονομικό τομέα του Crain αλλά και στην λίστα American Banker’s Women to Watch. Έναν χρόνο νωρίτερα η Ερκάν είχε βρεθεί στις λίστες των San Francisco Business Times και των Crain New York Business με τις 40 γυναίκες κάτω των 40 ετών που ξεχωρίζουν.

Η Ερκάν ήταν, επίσης, και η μοναδική γυναίκα κάτω των 40 ετών που κατείχε θέση διευθύνοντος συμβούλου στις 100 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top