ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: 7,2% το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στις μεταφορές στην Κύπρο το 2022

Eurostat: 7,2% το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στις μεταφορές στην Κύπρο το 2022

Στο 7,2% βρισκόταν το 2022 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές στην Κύπρο, χωρίς σημαντική αλλαγή σε σχέση με πέρσι, ενώ το ποσοστό αυτό στον μέσο όρο της ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (πμ), από 9,1% το 2021 σε 9,6% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσοστό για την Κύπρο ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2020, όταν βρέθηκε στο 7,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Πριν το 2020, το υψηλότερο ποσοστό στην Κύπρο είχε καταγραφεί το 2019, στο 3,3%.

Παρά την αύξηση που καταγράφηκε σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό που καταγράφηκε το 2022 ήταν χαμηλότερο του υψηλότερου μέχρι σήμερα ποσοστού που είχε καταγραφεί το 2020 (10,3%), έπειτα από σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019 (8,8%).

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ως στόχο την αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές στο 29% μέχρι το 2030, ή ως εναλλακτική επιλογή τη μείωση της έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 14,5% μέχρι το 2030.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καταναλώνονται στις μεταφορές περιλαμβάνουν τα υγρά βιοκαύσιμα (όπως βιοντίζελ που πληρούν ορισμένα κριτήρια αειφορίας και εξοικονόμησης αερίων του θερμοκηπίου), το βιομεθάνιο (αέριο από ανανεώσιμη προέλευση) και το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και που καταναλώνεται στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Μεταξύ των κρατών μελών, η Σουηδία είχε μακράν το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στις μεταφορές (29,2%) το 2022. Η Φινλανδία κατέγραψε επίσης υψηλό μερίδιο (18,8%) και ακολουθούσαν οι Κάτω Χώρες, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Δανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, όλες με μερίδιο περίπου 10%.

Τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών στις μεταφορές καταγράφηκαν στην Κροατία (2,4%), στη Λετονία (3,1%) και στην Ελλάδα (4,1%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις το 2022 σε σύγκριση με το 2021 καταγράφηκαν στη Γερμανία (+1,9 ποσοστιαίες μονάδες), στις Κάτω Χώρες (+1,8 πμ) και στην Ουγγαρία (+1,6 πμ). Ωστόσο αυτοί οι ρυθμοί δεν αρκούν για την επίτευξη των στόχων μέχρι το 2030.

Οι υψηλότερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Κροατία (-4,6 πμ), στη Λετονία (-3,3 πμ) και στη Σλοβενία (-2,8 πμ).

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top