ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατάτες στην Ελλάδα βαφτίζονται... κυπριακές - Ζήτησε αρωγή η Μαρία Παναγιώτου από την ελληνική Κυβέρνηση

Πατάτες στην Ελλάδα βαφτίζονται... κυπριακές - Ζήτησε αρωγή η Μαρία Παναγιώτου από την ελληνική Κυβέρνηση

Διμερή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της κ. Λευτέρη Αυγενάκη είχε σήμερα Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Αλιείας και Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών αρχών για αντιμετώπιση του φαινομένου «βαπτίσματος» πατατών άλλης προέλευσης ως κυπριακών στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η κα Υπουργός ανέφερε στον Έλληνα Υπουργό τις πολύ σοβαρές συνέπειες που έχει για τους Κύπριους παραγωγούς πατατών το φαινόμενο διάθεσης στην ελληνική αγορά πατατών άλλης προέλευσης ως κυπριακών. Ταυτόχρονα, τόνισε τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου στην οικονομία της χώρας, και ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών Αρχών για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ο Έλληνας Υπουργός έκανε αποδεκτό το αίτημα της Υπουργού και από κοινού συναποφάσισαν:

1. Περαιτέρω αύξηση των μέτρων που λαμβάνονται για αποφυγή του φαινομένου.
2. Αύξηση των ελέγχων, ώστε όταν εντοπίζονται πατάτες στην ελληνική αγορά για τις οποίες υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έχουν «βαπτιστεί» ως κυπριακές, να κινητοποιούνται άμεσα όλες οι υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου προς επιβεβαίωση του περιστατικού.
3. Επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στους λιανέμπορους παραβάτες.
4. Εντοπισμό των υποστατικών που προβαίνουν στη συσκευασία και προώθηση αυτών των πατατών στην αγορά με την ένδειξη «κυπριακής καταγωγής».

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια λαμβάνει καταγγελίες για διάθεση στην ελληνική αγορά πατατών κατανάλωσης με την ένδειξη «κυπριακής καταγωγής», ενώ στην πραγματικότητα αυτές δεν προέρχονται από την Κύπρο, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του καταναλωτή αλλά και τη δυσφήμιση του εν λόγω κυπριακού προϊόντος. Για την επίλυση του προβλήματος το Τμήμα Γεωργίας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Εντός του 2022 πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας (ΣΔΟΕ) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ελέγχου (Αγορανομία) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε διάφορα στάδια της εμπορικής αλυσίδας (εμπόρους, διακινητές, αποθήκες συλλογής κα), για διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών. Εντούτοις δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τέτοιων περιπτώσεων που θα οδηγούσαν τον ΣΔΟΕ να προβεί σε επιβολές ανατρεπτικών κυρώσεων για πάταξη αυτού του φαινομένου. Ως εκ τούτου, η περαιτέρω αύξηση των μέτρων και ελέγχων που ζήτησε η Υπουργός κατέστη επιβεβλημένη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Τμήμα Γεωργίας έχει ξεκινήσει, παράλληλα, συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους Κύπρου (ΓΧΚ) για χαρακτηρισμό της κυπριακής πατάτας, με στόχο τη δημιουργία Βάσης Ισοτοπικών Δεδομένων για την αυθεντική κυπριακή πατάτα με τις τεχνικές σταθερών Ισοτόπων SNIF- NMR και IRMS. Η δημιουργία της Βάσης Ισοτοπικών Δεδομένων για την αυθεντική κυπριακή πατάτα θα υποβοηθήσει μελλοντικές περιπτώσεις λήψης δείγματος για διερεύνηση ισχυρισμών για «βάπτισμα» πατατών είτε ελληνικής ή άλλης προέλευσης ως κυπριακών. Το Γενικό Χημείο του Κράτους είναι σε θέση να παραλαμβάνει δείγματα πατατών που πωλούνται στην ελληνική αγορά, ως κυπριακές, για επιβεβαίωση της καταγωγής τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top