ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «έσκασε» η οικιακή βοηθός; Πώς μπορεί να ενεργήσει ο εργοδότης - Η διαδικασία αποδέσμευσης και η καταγγελία στην Αστυνομία

Το «έσκασε» η οικιακή βοηθός; Πώς μπορεί να ενεργήσει ο εργοδότης - Η διαδικασία αποδέσμευσης και η καταγγελία στην Αστυνομία

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις στην Κύπρο με αλλοδαπές οικιακές βοηθούς που σηκώνονται και φεύγουν, αφήνοντας τους εργοδότες τους στα «κρύα του λουτρού», χωρίς λόγο και αιτία.

Φυσικά, αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις όπου αλλοδαπές κατήγγειλαν τους εργοδότες τους για κακομεταχείριση, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μέχρι και παρενόχληση ή κακοποίηση. Αυτές οι περιπτώσεις φυσικά και αποτελούν εξαίρεση στην πιο πάνω θέση, και εννοείται πως είναι καταδικαστέες.

Παρ’ όλα αυτά, περίπτωση που διηγήθηκε πολίτης στο ThemaOnline, αφορούσε αλλοδαπή οικιακή βοηθό η οποία, εγκατέλειψε τους εργοδότες της εν ώρα εργασίας, αφήνοντας μόνη της στο σπίτι εξαρτώμενη γυναίκα που έχρηζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης, αψηφώντας τους κινδύνους που συνεπάγονται με αυτή της την πράξη, ενώ ταυτόχρονα άφησε και την είσοδο του σπιτιού ανοιχτή φεύγοντας. Στη συνέχεια, προχώρησε μέχρι και σε καταγγελία εναντίον τους με ψευδείς ισχυρισμούς, με σκοπό να τους δημιουργήσει προβλήματα με τον νόμο, κάτι το οποίο της «γύρισε μπούμερανγκ».

Το ThemaOnline επικοινώνησε με αρμόδια λειτουργό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) όπως και με την Αστυνομία, και σας παρουσιάζει τις ενέργειες που μπορεί να κάνει ένας εργοδότης σε αυτές τις περιπτώσεις και πως να διακόψει την σύμβαση απασχόλησης με τον αλλοδαπό οικιακό εργαζόμενο.

Υπενθυμίζουμε ότι, σε προηγούμενο ρεπορτάζ αναφερθήκαμε στις διαδικασίες που χρειάζονται για να προσλάβει κάποιος μια οικιακή βοηθό νόμιμα, ενώ μιλήσαμε για την εγγραφή, τα εισοδηματικά κριτήρια του εργοδότη και τον προκαθορισμένο μισθό που πρέπει να καταβάλλεται, συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών ασφαλίσεων και του ΓεΣΥ.

Διακοπή εργασιακής σύμβασης απασχόλησης

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), ανεξαρτήτως του τρόπου λύσης της εργασιακής σχέσης, το Τμήμα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα και να λαμβάνει αναλυτική κατάσταση ασφαλιστικών αποδοχών του αλλοδαπού εργαζομένου όπου θα φαίνεται η τελευταία πληρωμή στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ακόμη, η άδεια προσωρινής διαμονής του αλλοδαπού εργαζομένου δεν ακυρώνεται μονομερώς όταν έχει αναχωρήσει από τη Δημοκρατία, εκτός και αν ο αλλοδαπός παραμείνει στο εξωτερικό για διάστημα πέραν των 3 μηνών.

Για ακύρωση της άδειας προσωρινής διαμονής ο εργοδότης θα πρέπει να προσκομίσει στο ΤΑΠΜ ένα από τα πιο κάτω:

- Γραπτή επιστολή με την οποία να ενημερώνει σχετικά τον οικιακό εργαζόμενο, και αντίστοιχη από τον αλλοδαπό ο οποίος θα δηλώνει ότι αποδέχεται το περιεχόμενο της.

- Πρωτότυπη άδεια διαμονής και απασχόλησης.

- Την απόδειξη πληρωμής για ανανέωση της άδειας παραμονής και απασχόλησης.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η το Μέρος 4 της Σύμβασης Απασχόλησης οικιακών εργαζομένων, η λύση της σύμβασης απασχόλησης μπορεί να γίνει κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας ανάμεσα στον εργοδοτούμενο και τον εργοδότη, εφόσον συμπληρωθεί και υπογραφεί από κοινού, παρουσία μαρτύρων, έγγραφο αποδέσμευσης. Η αμοιβαία λύση του συμβολαίου μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει τέτοια συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη. Το έγγραφο αποδέσμευσης επιτρέπει στον εργοδοτούμενο να αναζητήσει εργασία για περίοδο ενός μηνός. Επίσης, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα αμέσως μετά την υπογραφή του αποδεσμευτικού εγγράφου και εφόσον καταθέσει αντίγραφο του στο Τμήμα, να εγγράψει άλλη οικιακή βοηθό εάν το επιθυμεί.

Σε περίπτωση όμως εργατικής διαφοράς ανάμεσα στον εργοδοτούμενο και τον εργοδότη, μπορεί ένας εκ των δύο ή και οι δύο ανεξάρτητα, να υποβάλουν γραπτώς σχετική καταγγελία στα Επαρχιακά Κλιμάκια Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, καθώς και στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και να διερευνηθεί από το εν λόγω Τμήμα. Σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων, τα παράπονα υποβάλλονται στον Αστυνομικό Σταθμό της περιοχής που διαμένει ο αλλοδαπός.

Επιπλέον, ακόμα και στις περιπτώσεις εγκατάλειψης του εργοδότη από τον αλλοδαπό, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα μόλις υποβάλει επίσημα καταγγελία εγκατάλειψης, να προχωρήσει με την εγγραφή άλλου οικιακού εργαζόμενου.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες εάν φύγει η οικιακή βοηθός από το σπίτι;

Το ThemaOnline επικοινώνησε και με το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας για το εν λόγω θέμα, και παρουσιάζει τη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει ένας εργοδότης στην περίπτωση που η οικιακή βοηθός εγκαταλείψει το σπίτι που εργάζεται.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις περιπτώσεις όπου οικιακοί εργαζόμενοι, στους οποίους παραχωρήθηκε άδεια παραμονής και εργασίας από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, εγκαταλείψουν τον χώρο εργασίας τους, η Αστυνομία – Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Υ.Α.&Μ.), ενεργοποιείται και ενεργεί με βάση Πρωτόκολλο Ενεργειών που υπάρχει, για τον εντοπισμό τους. Η καταγγελία/ενημέρωση εκ μέρους του εργοδότη, ή εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του, πρέπει γίνεται στα Επαρχιακά Κλιμάκια της ΥΑ&Μ, ή στους κατά τόπους Αστυνομικούς Σταθμούς, το συντομότερο δυνατό.

Διευκρινίζεται ότι, οι εργοδότες πρέπει πρώτα να προσέλθουν στα Τοπικά Κλιμάκια της Υ.Α.&Μ. για να καταγγείλουν την εγκατάλειψη του τόπου διαμονής και εργασίας και με ξεχωριστή επιστολή να γίνει αναφορά στην Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ούτως ώστε να ενημερωθεί ο φάκελος του αλλοδαπού και αφού μελετηθεί η κάθε περίπτωση, θα δοθούν οι ανάλογες οδηγίες.

Ταυτόχρονα, στις περιπτώσεις, όπου οι συνθήκες εγκατάλειψης, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι, ο αλλοδαπός δυνατό να διατρέχει κίνδυνο, τότε η καταγγελία πρέπει να γίνεται στο Τ.Α.Ε. της Επαρχίας απ’ όπου το πρόσωπο ελλείπει.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης αντιληφθεί ότι ο οικιακός εργαζόμενος τον λήστεψε, πρέπει να καταγγελθεί ή στον Αστυνομικό Σταθμό ή στο ΤΑΕ της επαρχίας του διαμένοντος, για να τύχει διερεύνησης.

Τέλος, αφού γίνει καταγγελία, εξετάζονται τα γεγονότα και περιστάσεις τα οποία τίθενται ενώπιον της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, και στην συνέχεια αποφασίζεται ο χειρισμός της υπόθεσης και κατά πόσον μπορεί να γίνει μέχρι και απέλαση του οικιακού εργαζόμενου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top