ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΤΚ: Καθαρή μείωση στα συνολικά δάνεια τον Ιανουάριο

ΚΤΚ: Καθαρή μείωση στα συνολικά δάνεια τον Ιανουάριο

Καθαρή μείωση σημείωσαν τον Ιανουάριο του 2024 τόσο τα συνολικά δάνεια, τα οποία μειώθηκαν κατά €122,9 εκατομμύρια, όσο και οι συνολικές καταθέσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά €366,0 εκ., μετά την αύξηση που κατέγραψαν (δάνεια και καταθέσεις) τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο 2023), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα συνολικά δάνεια τον Ιανουάριο του 2024 μειώθηκαν στα €24,7 δισεκατομμύρια, με τα δάνεια κατοίκων Κύπρου να παρουσιάζουν μείωση κατά €44,8 εκ. Τον Δεκέμβριο του 2023 είχαν σημειώσει καθαρή αύξηση κατά €284,2 εκ.

Πιο αναλυτικά, τα δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά €3,4 εκ., ενώ τα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψαν μείωση €19,1 εκ. Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά μείωση €29,1 εκ.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι συνολικές καταθέσεις τον Ιανουάριο 2024 κατέγραψαν καθαρή μείωση κατά €366,0 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €346,0 εκ. τον Δεκέμβριο 2023, με τις καταθέσεις κατοίκων Κύπρου να παρουσιάζουν μείωση κατά €273,1 εκ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 0,8%, σε σύγκριση με 0,4% τον Δεκέμβριο 2023. Το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Ιανουάριο του 2024 έφθασε στα €51,9 δισ.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των μη χρηματοδοτικών εταιρειών μειώθηκαν κατά €28,9 εκ. και €206,5 εκ. αντίστοιχα. Οι καταθέσεις των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν επίσης μείωση, η οποία ανήλθε στα €37,7 εκ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκεΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top