ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ομάδα συντονισμού από ΕΕ στην Κύπρο για βοήθεια στη Γάζα

Φον ντερ Λάιεν: Ομάδα συντονισμού από ΕΕ στην Κύπρο για βοήθεια στη Γάζα

Ομάδα συντονισμού της ΕΕ θα βρίσκεται στην Κύπρο, για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της παροχής των ειδών που αποστέλλονται ως βοήθεια στη Γάζα, ανέφερε το πρωί της Τρίτης η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, ανοίγοντας τη συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται σε μία κορύφωση και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες οδοί, ώστε για να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν, σε αυτό το κομμάτι διαδραματίζει τον δικό του ρόλο ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος της Κύπρου.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένα πλοίο ξεκινά από την Κύπρο για τη βόρεια Γάζα. Μεταφέρει τα πιο βασικά είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι σχεδόν τα πιο απαραίτητα σήμερα - τρόφιμα, απλά τρόφιμα για έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή» είπε από το βήμα του ΕΚ η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος είναι το αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου συνεργασίας, υπό την ηγεσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη» συνέχισε.

Έχουμε δουλέψει χέρι-χέρι όχι μόνο με την Κύπρο αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε. «Βρέθηκα στο λιμάνι της Λάρνακας πριν από λίγες μέρες για να παρακολουθήσω την τελική προετοιμασία πριν από την αναχώρηση του πλοίου» είπε, σημειώνοντας πως όταν θα καταστεί πλήρως λειτουργικός αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος θα μπορεί να εγγυηθεί μια διαρκή, ρυθμιζόμενη και ισχυρή ροή βοήθειας προς τη Γάζα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο εξουσιοδοτείται να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα από το 2005.

Όπως εξήγησε ακολούθως, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να εγκαταστήσουν ένα πλωτό λιμάνι για την εκφόρτωση υλικού από μεγάλα πλοία. Μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί, όπως είπε, η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφέρεται με μικρότερα πλοία. Τη χρηματοδότηση του φορτίου, πρόσθεσε, την έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι συνεργάτες.

Όσον αφορά στον ρόλο που θα έχει η Κύπρος, η Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι θα αναλάβει τις αναχωρήσεις από το λιμάνι της Λάρνακα, με τη συνδρομή της ομάδας συντονισμού της ΕΕ, που θα βρίσκεται επί του εδάφους. «Εμείς θα χρηματοδοτήσουμε και θα συντονίσουμε τη ροή ευρωπαϊκών αγαθών μέσω του διαδρόμου», σημείωσε.

Απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός, υπογράμμισε η κ. Φον ντερ Λάιεν

Παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, συνέχισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και μέλη της ΕΕ, έχουν συμμετάσχει στην από αέρος αποστολή βοήθειας στη Γάζα, μέσω Ιορδανίας. Ανακοίνωσε, δε, ότι σήμερα τέθηκε σε λειτουργία και ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για τον σκοπό αυτό, ενώ ενθάρρυνε τα κράτη-μέλη «να συνεισφέρουν με ό,τι διαθέτουν, από αλεξίπτωτα μέχρι κιβώτια μεταφοράς, για να διασφαλιστεί μία σταθερή και ουσιαστική παροχή βοήθειας στη Γάζα». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι μόνο για φέτος η Κομισιόν έχει δεσμεύσει €250 εκ. για βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αναγκαστικό τερματισμό του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πράγμα που έχει ως συνέπεια η όποια βοήθεια φτάνει, να διανέμεται χωρίς συγκεκριμένο μηχανισμό στον πληθυσμό. «Όλοι έχουμε δει τις δραματικές εικόνες», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις σκηνές συνωστισμού όσων προσπαθούσαν να πάρουν κάτι από τα πακέτα βοήθειας, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλειας της διανομής της βοήθειας στη Γάζα».

Κατ’ επέκταση, όπως είπε, χρειάζεται συνεργασία με φορείς όπως η UNRWA, για την στήριξη της οποίας η ΕΕ θα καταβάλει ποσό €50 εκ., ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί όταν η UNRWA προχωρήσει στα βήματα που συμφωνήθηκαν από κοινού με την Κομισιόν. Όπως είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν χρειάστηκε να επανεξετάσει τη χρηματοδότησή της προς την UNRWA, μετά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από το Ισραήλ για εμπλοκή μελών της στη δράση της Χαμάς. Παράλληλα με την έρευνα που διεξάγεται από τα ΗΕ, η UNRWA συμφώνησε και σε έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα που διόρισε η ΕΕ.

«Όλα αυτά αποσκοπούν σε έναν απλό στόχο: κάθε ευρώ που επενδύουμε, να διοχετεύεται σύμφωνα με τους κανόνες μας και να φτάνει στους Παλαιστίνιους που το έχουν ανάγκη», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Υπογράμμισε, όμως, ότι «ο λαός της Γάζας χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα οδηγήσεις σε μία βιώσιμη εκεχειρία, και τη χρειάζεται τώρα».

Επεσήμανε, άλλωστε, ότι «ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι πραγματικός», αναφερόμενη στην «εκρηκτική κατάσταση» στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ και στον ρόλο του Ιράν που «συνεχίζει να πυροδοτεί περιφερειακές εντάσεις, στηρίζοντας τους τρομοκράτες Χούθι στην Υεμένη» λέγοντας ότι με αντίστοιχο τρόπο «συνεχίζει να τροφοδοτεί τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Πρόταση για ένταξη διαπραγματεύσεων για Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Το δεύτερο θέμα που έθιξε κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του ΕΚ η Πρόεδρος της Κομισιόν, ήταν η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο που διαπιστώθηκε κατά τον τελευταίο χρόνο στην ενταξιακή πορεία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ανακοίνωσε ότι θα προταθεί στο Συμβούλιο η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παρουσιάζοντας την έκθεση για την πρόοδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σημείωσε ότι η χώρα «έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα προς τα εμπρός» και ότι «περισσότερη πρόοδος έχει επιτευχθεί σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο από ό,τι σε πάνω από μια δεκαετία».

Εξήγησε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, ενώ έχει υιοθετήσει και σημαντικούς νόμους, όπως για την πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων και τον νόμο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Επίσης, σημείωσε ότι βελτιώνεται η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία με την Frontex. Ανέφερε, ακόμα, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας συμφώνησε να συμπεριλάβει στο εγχώριο ποινικό μητρώο τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Αλλά η χώρα δείχνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια ένταξής της και στη φιλοδοξία των πολιτών της να είναι μέρος της οικογένειάς μας» είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, καταλήγοντας ότι θα προταθεί στο Συμβούλιο η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναστατώνει όλο τον πλανήτη: Τι θα γίνει με αγορές, πετρέλαιο, επιτόκια

Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος εξηγεί στο «Τ» πως προβλέπει τον καιρό μέσα από το φεγγάρι και την φύση

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρτι σε γειτονιά του Μέμφις

Τον έψαχναν επτά μήνες: Έκλεψε μετασχηματιστή της ΑΗΚ στη Λάρνακα Τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του

Αυτό είναι το καλύτερο αεροδρόμιο για το 2024: Τεράστια πισίνα, γυάλινες οροφές, σπα και τροπικοί κήποι - Δείτε βίντεοΣτον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στον πυρετό των εκλογών: Οι στόχοι και η δυναμική των κομμάτων

Στην κούρσα των εκλογών έχουν επιδοθεί τα κόμματα όσο πλησιάζουμε την 9η Ιουνίου. Η κάθε πολιτική δύναμη επιλέγει τη δική της ατζέντα με την οποία θα αλιεύσει περισσότερες ψήφους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top