ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο πάει την Κομισιόν στα δικαστήρια για τα 10 δισ. στον Όρμπαν

Το Ευρωκοινοβούλιο πάει την Κομισιόν στα δικαστήρια για τα 10 δισ. στον Όρμπαν

«Βόμβα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Κομισιόν για την πληρωμή των 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα του Politico.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάει στα δικαστήρια την Κομισιόν, μετά την απόφαση της προέδρου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η οποία διεκδικεί μία ακόμη θητεία στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – να ξεμπλοκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Βουδαπέστη, τα οποία ήταν «παγωμένα» για λόγους διαφθοράς και εξαιτίας της ανησυχίας των Βρυξελλών για το κράτος δικαίου στη χώρα.

Η κίνηση αυτή έγινε πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, κατά την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλούσε να εκτροχιάσει την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία.

Υπέρ της απόφασης και ο Βέμπερ;
Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το Politico, αποφασίζοντας σχεδόν ομόφωνα να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις.

«Πιστεύουμε πως έχουμε μια ισχυρή υπόθεση, καθώς η Κομισιόν ακύρωσε τον εαυτό της στο εάν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ντάνιελ Φρόιντ, προσθέτοντας ότι «το Δικαστήριο της ΕΕ πάντα στήριζε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων».

Η απόφαση ελήφθη με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ενώ το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνάντηση των των προέδρων των κομμάτων, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» στην πρόεδρο του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, προκειμένου να πάει την Κομισιόν στα δικαστήρια έως τις 25 Μαρτίου.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι στο Politico, μαζί με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελεύθερων, υπέρ αναμένεται να ψηφίσει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη ότι η Κομισιόν θεωρεί πως ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ «και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων».

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top