ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Το ΣτΕ υπενθυμίζει την ευθύνη Τουρκίας να συμμορφωθεί με αποφάσεις για αγνοούμενους

ΥΠΕΞ: Το ΣτΕ υπενθυμίζει την ευθύνη Τουρκίας να συμμορφωθεί με αποφάσεις για αγνοούμενους

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία διατηρείται η διαδικασία επιτήρησης της εφαρμογής της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στη Δ’ Διακρατική Υπόθεση «Κύπρος εναντίον Τουρκίας» (πτυχή αγνοουμένων) και «Βαρνάβα και άλλοι».

Όπως αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του, "στην εν λόγω απόφαση, η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφει τη σημασία των ανθρωπιστικών θεμάτων που σχετίζονται με την πτυχή των αγνοουμένων στην Κύπρο".

Επίσης, "η Τουρκία καλείται να παράσχει στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές όπου πιθανόν να βρίσκονται λείψανα αγνοουμένων, να εφοδιάσει τη ΔΕΑ με όλες τις σχετικές πληροφορίες, καθώς και να συνεχίσει τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι αγνοούμενοι έχασαν τη ζωή τους".

Επιπλέον, αναφέρει το ΥΠΕΞ, "η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να συνεχίσει να ενημερώνει για τυχόν νέες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης πρόσθετης έρευνας που θα μπορούσε να είχε διενεργήσει σχετικά με τους υπόλοιπους έξι αγνοούμενους στην υπόθεση Βαρνάβα".

Προσθέτει ότι "στην απόφαση η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών αποδοκιμάζει την απουσία ανταπόκρισης από την Τουρκία, στην άνευ όρων υποχρέωσή της να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν σε βάρος της από το ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Κύπρος εναντίον Τουρκίας και Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας, προτρέπει δε την Τουρκία να προχωρήσει στην ως άνω καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση".

Με την απόφαση αυτή, σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, "η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών υπογραμμίζει την ευθύνη της Τουρκίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με τις προαναφερθείσες αποφάσεις του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες έχει κριθεί ως υπεύθυνη για τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τον πόνο που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων συνεπεία της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου".

Τέλος, σημειώνεται ότι η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών έλαβε την απόφαση συμπερίληψης της Δ’ Διακρατικής Υπόθεσης Κύπρος εναντίον Τουρκίας (πτυχή περιουσιακού εκτοπισμένων) στο προσχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνεδρίας του Σεπτεμβρίου 2024.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί ιδιαίτερα την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για την όπως πάντα αγαστή συνεργασία και τον συνεχή συντονισμό, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

Στις φλόγες φορτηγό σχολής οδηγών τα ξημερώματα - Καταστράφηκε ολοσχερώς - Δείτε φωτογραφία

Εμπρησμοί σε πρακτορεία στοιχημάτων: Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα - Θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου

Άφιξη μεταναστών: Πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ για να έρθουν στην Κύπρο – Ταξίδευαν για 2 μέρες μέσα στη βάρκα

Βανδή: Αναβλήθηκε η εμφάνισή της στο Ντουμπάι-Η γεμάτη αγωνία ανάρτηση: «Ελπίζω να είστε ασφαλείς»Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναμένοντας το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, στις Βρυξέλλες οι ηγέτες συνέρχονται σήμερα και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής, όπου ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κυπριακό και το μεταναστευτικό το οποίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top