ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδράσεις από μονογονείς για το εφάπαξ βοήθημα τέκνου που δεν πήραν - Τα εισοδηματικά κριτήρια και πως υπολογίζονται

Αντιδράσεις από μονογονείς για το εφάπαξ βοήθημα τέκνου που δεν πήραν - Τα εισοδηματικά κριτήρια και πως υπολογίζονται

Αντιδράσεις υπήρξαν από μονογονείς οι οποίοι δεν έλαβαν το εφάπαξ ποσό, το οποίο ανακοινώθηκε ως μέτρο κατά της ακρίβειας.

Μεγάλη μερίδα Μονογονεϊκών Οικογενειών δεν έλαβαν στις 11/3/24 στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα εφάπαξ ποσά που ανακοινώθηκαν μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών και άλλων δικαιούχων του επιδόματος τέκνου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 19.500 ευρώ και ανώτερο ύψος καταθέσεων 10.000 ευρώ. Το εφάπαξ ποσό ανέρχεται σε 100 ευρώ για το πρώτο τέκνο, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο, με μέγιστο ποσό 250 ευρώ. Πέραν των τεσσάρων εξαρτώμενων τέκνων παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ.

Δικαιούχες του πιο πάνω εφάπαξ ποσού είναι επίσης οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 15.000 ευρώ.

Αντιδράσεις μονογονεϊκών οικογενειών

Αντιδράσεις Μονογονεϊκών οικογενειών γιατί δεν έλαβαν το εφάπαξ ποσό αφού όπως αναφέρουν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αρκετοί μονογονείς αναφέρουν ότι ο μισθός τους δεν ξεπερνά τα 19.500 οπότε θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στη λίστα με τους δικαιούχους.

Η πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγω για "άνισα" κριτήρια, καθώς όπως αναφέρουν, θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων και αναλόγως να υπολογίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Όπως ανέφεραν « Είναι αλλιώς να είσαι μονογονιός 1 παιδιού με 19.500 εισόδημα ως κριτήριο και αλλιώς μονογονιός 3 παιδιών με το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο».

Ενα άλλο ερώτημα που γεννιέται είναι πως υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την καταβολή εφάπαξ;

Περιλαμβάνεται μόνο ο μισθός ή και το επίδομα τέκνου, η διατροφή και άλλα επιδόματα ως υπολογιζόμενο στα εισοδηματικά κριτήρια;

Πως υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα

Σύμφωνα με τον Περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμος του 2002 (167(I)/2002) για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτάται από όλα τα μέλη της οικογένειας, μεταξύ άλλων από εργασία, απασχόληση, συντάξεις, ενοίκια, έσοδα από τόκους και μερίσματα, διατροφή, επιχορηγήσεις από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο βοήθημα που παραχωρείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς και από οποιεσδήποτε άλλες χορηγίες, επιδόματα και πηγές εισοδήματος στη Δημοκρατία ή και στο εξωτερικό.

Νοείται ότι, εξαιρούνται από τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος, τα εισοδήματα των τέκνων μαθητών/φοιτητών πλήρους φοίτησης από εργασία ή απασχόληση, το επίδομα τέκνου, η φοιτητική χορηγία, οι παροχές της φοιτητικής μέριμνας και οι υποτροφίες, καθώς και τα επιδόματα και οι χορηγίες σε αναξιοπαθούντα άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top