ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατηρητήριο: «Άπιαστες» οι τιμές για φρέσκα λαχανικά και ψάρια - Πόσο άλλαξαν σε ένα μήνα

Παρατηρητήριο: «Άπιαστες» οι τιμές για φρέσκα λαχανικά και ψάρια - Πόσο άλλαξαν σε ένα μήνα

Τα πάνω κάτω ήρθαν και πάλι στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Παρατηρητήριου Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Φεβρουάριο 202

Συγκεκριμένα, στο Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Φεβρουάριο καταδεικνύει ότι παρά τη συγκράτηση του πληθωρισμού στο 1,8%, έναντι 1,7% τον Ιανουάριο και 1,6% τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε στο 2,36% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω κυρίως της θετικής μεταβολής στα γεωργικά προϊόντα κατά 5,6%.

Ποια προϊόντα παρουσίασαν αυξήσεις και ποια μειώσεις

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για το μήνα Φεβρουάριο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 24 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση, εκ των οποίων οι 12 σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Συγκεκριμένα, πέραν της αύξησης κατά 33% που κατέγραψαν τα φρέσκα λαχανικά και χόρτα, την οποία ακολούθησαν μειώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα τον Μάρτιο, όπως κατέγραψε το συγκριτικό παρατηρητήριο τιμών, σημαντική αύξηση παρουσίασαν επίσης τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 5,5%, το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 5,4%, το λάδι κατά 2,9% και οι βρεφικές τροφές κατά 2%. Ακολούθησαν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, αυξήσεις στο πουργούρι κατά 1,9%, στο αλεύρι και τα αναψυκτικά κατά 1,8% αντίστοιχα, 1,6% στο γάλα εβαπορέ και ζαχαρούχο και 1,2% στα μαλακτικά ρούχων.

Μείωση κατέγραψαν οι υπόλοιπες 21 κατηγορίες του Παρατηρητηρίου με κυριότερες τα κατεψυγμένα ζυμαρικά κατά 4,3%, τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 4,3%, τη ζάχαρη κατά 3,8%, τα αλλαντικά κατά 3,1%, τα κατεψυγμένα ψάρια κατά 3,2% και το κατεψυγμένο κρέας πανέ και προψημένο κατά 2,6%. Ακολούθησαν οι σερβιέτες υγείας και το χαρτί υγείας κατά 1,6% αντίστοιχα.

Δείτε πόσο άλλαξαν οι τιμές σε ένα μήνα:

Πόσα πάει το ακριβότερο καλάθι και πόσα το φθηνότερο

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και καταγραφής των τάσεων, όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία έχει εκ νέου προβεί, στις 19/03/2024, στην καταγραφή τιμών 53 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε τρεις υπεραγορές της Λεμεσού. Όπως φαίνεται στο συγκριτικό Παρατηρητήριο που επισυνάπτεται, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 6,5% ή €256,87 έναντι €241,43 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €246,33. Πρόσθετα, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο ανέρχεται μεταξύ €6,55 - €7,00 σε σύνολο αγορών αξίας €85 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Φεβρουάριο καταδεικνύει ότι παρά τη συγκράτηση του πληθωρισμού στο 1,8%, έναντι 1,7% τον Ιανουάριο και 1,6% τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε στο 2,36% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω κυρίως της θετικής μεταβολής στα γεωργικά προϊόντα κατά 5,6%. Στα πετρελαιοειδή καταγράφεται επίσης μεταβολή της τάξης του 1,61%.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία:

Χαμηλότερη, ψηλότερη και μέση σταθμισμένη τιμή ανά προϊόν 

Σύγκριση τιμών: Ιανουάριος 2024 – Φεβρουάριος 2024

Διακύμανση τιμών ανά προϊόν

Δείκτες τιμών

ΕΔΩ όλα τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου που παρέχονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

Στις φλόγες φορτηγό σχολής οδηγών τα ξημερώματα - Καταστράφηκε ολοσχερώς - Δείτε φωτογραφία

Εμπρησμοί σε πρακτορεία στοιχημάτων: Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα - Θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου

Άφιξη μεταναστών: Πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ για να έρθουν στην Κύπρο – Ταξίδευαν για 2 μέρες μέσα στη βάρκα

Βανδή: Αναβλήθηκε η εμφάνισή της στο Ντουμπάι-Η γεμάτη αγωνία ανάρτηση: «Ελπίζω να είστε ασφαλείς»Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναμένοντας το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, στις Βρυξέλλες οι ηγέτες συνέρχονται σήμερα και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής, όπου ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κυπριακό και το μεταναστευτικό το οποίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top