ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λετυμπιώτης: «Θα συνεχίσουμε τις εντατικές επαφές με τα ΗΕ για το Κυπριακό»

Λετυμπιώτης: «Θα συνεχίσουμε τις εντατικές επαφές με τα ΗΕ για το Κυπριακό»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση προς τα ΜΜΕ.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «χθες επισκέφθηκε τη χώρα μας η Υπουργός Εξωτερικών Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η επίσκεψη αυτή ήταν εντός του πλαισίου των διμερών επαφών αξιολόγησης των επόμενων βημάτων για τη συνέχεια της εφαρμογής του σχεδίου Αμάλθεια.

Όπως είναι γνωστό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός στην ενεργοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια και κατά τη συνάντηση χθες με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά επιβεβαιώθηκε εκ νέου ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αντικατοπτρίζεται σαφώς και μέσα από τις συνέργειες που έχουν καταστήσει εφικτή την εφαρμογή του σχεδίου Αμάλθεια. Έγινε ασφαλώς ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων μετά το τραγικό περιστατικό κατά το οποίο επτά εργαζόμενοι της WCK έχασαν τη ζωή τους. Καταδικάστηκε εκ νέου το εν λόγω συμβάν. Επιβεβαιώθηκε ότι είναι αναγκαία η λήψη πρακτικών μέτρων και ασφαλιστικών δικλείδων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων και είναι επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της πρωτοβουλίας για ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Οι συζητήσεις ασφαλώς επικεντρώθηκαν και στους τρόπους στήριξης του Ταμείου Αμάλθεια, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά και συστηματοποίησης της ροής της μεταφερόμενης βοήθειας. Θα βρισκόμαστε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε συντονισμό για τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα.

Όπως είναι γνωστό, οι υποδομές που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατασκευάζουν στη Γάζα είναι εν εξελίξει, μια εξέλιξη η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας που τόσο έχει ανάγκη ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα, που εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένος».

Ερωτηθείς αν προτίθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητήσει το θέμα με την πολιτική ηγεσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται κυρίως σε συντονισμό μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που και χθες έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι την προώθηση, την περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας μας για την ετοιμασία ενός πακέτου αντίστοιχο με αυτό της Αιγύπτου προς τον Λίβανο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συγκρατήσει περαιτέρω τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν και οι προσπάθειές μας για τον χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών στη Συρία ως ασφαλείς. Είναι σχετικές οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, αύριο μεταβαίνει στη Δανία, την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Τσεχία, ακριβώς για αυτόν τον λόγο και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό στην Ελλάδα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συντελείται γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και για τη θέση της Κυβέρνηση επ΄αυτού, όπως και για το ότι δεν έχει τελεσφορήσει η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο βαθμό που έπρεπε λόγω του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, από τις πρώτες χώρες νομίζω, έχουμε επαναλάβει την πάγια μας θέση όπως επαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος για μόνιμη επίλυση του ζητήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο άδικος χαμός, ο σκοτωμός αμάχων είναι σε σύγκρουση με όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Είμαστε από τις χώρες στις οποίες αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να έχουμε άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό τον ρόλο θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε, ούτως ώστε να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο ως προς τη λήξη των συρράξεων στην περιοχή.

Εκείνο το οποίο εμείς έχουμε πράξει ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, είναι να αναλάβουμε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, να παρέχουμε στη διεθνή κοινότητα ένα ακόμη εργαλείο για να μπορέσει η τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, που είναι αναγκαίος για την επιβίωσή τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε αυτές τις προσπάθειες. Πρέπει να πούμε ότι οι προσπάθειες εντείνονται το τελευταίο διάστημα. Είναι πολλά τα κράτη αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι αναγνωρίζουν την αξία της πρωτοβουλίας Αμάλθεια και είναι πολλά τα κράτη τα οποία θέλουν να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι σχετικές και ανακοινώσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα για αυτή την πρωτοβουλία. Επαναλαμβάνω ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα αυξηθεί και θα είναι σε θέση να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά και την ολοκλήρωση των υποδομών που οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατασκευάζουν επί τόπου».

Ερωτηθείς πώς αλλάζει η κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με το μεταναστευτικό μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λίβανο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «νομίζω θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα αντικειμενικά. Τον τελευταίο ένα χρόνο βλέπουμε τους αριθμούς του μεταναστευτικού να έχουν αλλάξει άρδην. Να έχουμε πετύχει για πρώτη φορά από τη στιγμή που υπάρχει και το μεταναστευτικό στη χώρα μας, ανατροπή των δεδομένων. Αυτοί που αποχωρούν από την Κύπρο να είναι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται. Αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες βδομάδες που υπάρχουν αυτές οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές σχεδόν αποκλειστικά δια θαλάσσης και σχεδόν αποκλειστικά από τον Λίβανο, το μεταναστευτικό έτυχε μιας πολύ αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Έχουμε δει την εξέταση των αιτήσεων από 9 μήνες κατά μέσο όρο να πέφτουν στον ένα μήνα στις περισσότερες των περιπτώσεων μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν υπερβεί τις 1100 οι επιστροφές από τη χώρα μας, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. Αυτό που βλέπουμε είναι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο, για τον απλούστατο λόγο ότι η Κύπρος γειτνιάζει γεωγραφικά μαζί με τον Λίβανο. Είναι για αυτό τον λόγο που έγκαιρα και άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Εξωτερικών, έχουν μεταβεί χθες στον Λίβανο για να βρεθούν τρόποι ούτως ώστε ο Λίβανος να συγκρατήσει αυτές τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Χθες ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Οφείλουμε να πούμε ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα εξαιρετικό κλίμα. Αυτό το οποίο έχει μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι τις σκέψεις που ο ίδιος ο Πρόεδρος παρουσίασε στην κα φον ντερ Λάιεν και πώς αυτές αντιμετωπίζονται από πλευράς Λιβάνου, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ικανότητα του Λιβάνου να συγκρατήσει αυτές τις μεταναστευτικές ροές.

Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς υλοποιούνται αυτές οι δράσεις, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί και θα βρισκόμαστε σε τακτική επαφή μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει κατάληξη. Ήδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει σήμερα σε δηλώσεις του, ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εκ νέου επίσκεψη του στον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να τύχει στήριξης ο Λίβανος, να ενισχυθεί αυτή η στήριξη, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αιγύπτου. Μια χώρα η οποία οφείλουμε να  γνωρίζουμε, έχουμε δει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μηδενικές σχεδόν μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο, παρόλο τον υψηλό αριθμό παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται εκεί. Και το ίδιο μοντέλο θέλουμε να δούμε και να ακολουθηθεί και στον Λίβανο».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τατάρ έχει απορρίψει ή όχι τις ιδέες του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μιλήσω εγώ εκ μέρους του κ. Τατάρ. Αυτό το οποίο θα σας επαναλάβω για ακόμη μια φορά είναι ότι εμείς στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα είμαστε θετικοί. Παραμένουμε θετικοί και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ εντατικά με τα Ηνωμένα Έθνη και με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Ερωτηθείς πότε θα έρθει στην Κύπρο η κα Ολγκίν, είπε ότι «δεν έχω ενημέρωση για την ημερομηνία επίσκεψης της κας Ολγκίν. Αντιλαμβάνεστε ότι μόλις υπάρξει αυτή η ενημέρωση και μόλις κλειδώσει η ημερομηνία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή θα κοινοποιηθεί».

Ερωτηθείς αν η πρόταση Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κινείται στη γραμμή της θέσης της κυβέρνησης να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά ή είναι κάτι άλλο διαφοροποιημένο, ενδεχομένως μια μέση οδός, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση που έχει κάνει ο Γενικός Γραμματέας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προφανώς και εντάσσεται εντός του συμφωνημένου πλαισίου και εντός του πλαισίου του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πάντοτε είναι ευθυγραμμισμένος με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρόεδρος σήμερα, θεωρούμε ότι δεν είναι μέσα από δημόσιες δηλώσεις που μπορεί να υπάρξει ωφέλιμη εξέλιξη και πρόοδος στο Κυπριακό. Εμείς, επαναλαμβάνω, θα συνεχίσουμε, θα δείχνουμε την ίδια εποικοδομητική στάση και πραγματικά ευελπιστούμε και η άλλη πλευρά να δείξει την ίδια εποικοδομητική στάση που επιδεικνύουμε εμείς».

Σε ερώτηση αν η πρόταση του ΓΓ των ΗΕ είναι επί της ουσίας ή επί της διαδικασίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πολλές φορές η διαδικασία είναι συνδεδεμένη με την ουσία και η ουσία είναι συνδεδεμένη με τη διαδικασία. Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το σημείο δεν θεωρούμε ότι είναι ωφέλιμο να συνεχίσουμε αυτή τη δημόσια συζήτηση. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας παραμένει προσηλωμένος σε αυτή την προσπάθεια και αυτό το αποδεικνύει και μέσα από τον διορισμό της κας Ολγκίν ως προσωπικής του απεσταλμένης. Μετά από επτά χρόνια, δυστυχώς, τέλματος στο Κυπριακό, αλλά και από το γεγονός ότι πραγματοποίησε ο ίδιος συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον κ. Τατάρ. Εμείς θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα αυτές τις εντατικές επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη. Αναμένουμε και την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα να επισκεφθεί τη χώρα μας εκ νέου και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να συμβάλουμε θετικά σε αυτό το κλίμα που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έγινε και όλες τις προηγούμενες φορές, να σας θυμίσω ότι μέχρι στιγμής το Εθνικό Συμβούλιο έχει συγκληθεί πέντε φορές, θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο όταν τα δεδομένα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο. Αντιλαμβάνεστε ότι η συνάντηση του κ. Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, πριν από λίγες ημέρες. Ο σεβασμός του Προέδρου προς το Εθνικό Συμβούλιο, προς τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και ως προς τον ωφέλιμο διάλογο που πραγματοποιείται, στην ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποιείται στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι αυταπόδεικτος».

Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τον κ. Τατάρ και αν ισχύει αυτό που λέγεται ότι η κα Ολγκίν έχει διοριστεί μόνο για έξι μήνες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης, ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα το πρωί απάντησε σε σχετικό ερώτημα σε εκδήλωση όπου εισερχόμενος είπε ότι έχει ενημερωθεί για το τι διημείφθη κατά τη συνάντηση, αλλά θεωρεί και νομίζω είναι αυτονόητο, ότι δεν είναι κάτι που θα δημοσιοποιηθεί. Εμείς συνεχίζουμε να παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ουσία. Ως προς το ζήτημα για τους έξι μήνες έχει απαντηθεί κατ’ επανάληψη. Το έχετε δει και εσείς. Δεν υπάρχει κάπου στους όρους εντολής της κας Ολγκίν. Η κα Ολγκίν είναι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για όσο διάστημα κρίνει ο ίδιος ότι μπορεί να είναι. Εμείς, θα το επαναλάβω για ακόμη μια φορά, ευελπιστούμε να μη χρειαστεί να εξαντληθεί το διάστημα των έξι μηνών, υπό την έννοια νωρίτερα από τους έξι μήνες να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν επιβεβαιώνεται ότι η κα Ολγκίν μετέφερε τη θέση πως από τη στιγμή που εμείς είμαστε αυτοί που θέλουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, εμείς πρέπει να δώσουμε και πράγματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από πού προκύπτει αυτή η ενημέρωση; Αντιλαμβάνεστε ότι η κα Ολγκίν, ως προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Εμείς από πλευράς μας, ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική στάση την οποία επιδεικνύουμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Σας υπενθυμίζω ότι με την ανακοίνωση του διορισμού της κας Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ανακοίνωσε και μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που αφορούν την καθημερινότητά τους».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του τέως Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι διπλωματικοί κύκλοι του επιβεβαίωσαν τα περί εξαμήνου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «επαναλαμβάνω, έχει απαντηθεί επανειλημμένα και δεν μπορώ να γνωρίζω σε ποιους έγκυρους διπλωματικούς κύκλους μπορεί να αναφέρεστε ή να αναφέρεται στη συνέντευξη. Κατ’ επανάληψη έχει απαντηθεί αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΓΓ του ΚΚΕ σε κυπριακή εφημερίδα, ότι τάχθηκε ουσιαστικά εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η δεδηλωμένη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασφαλώς του Προέδρου της Δημοκρατίας και βεβαίως της κυπριακής κυβέρνησης είναι η προσήλωση προς το συμφωνημένο πλαίσιο, προς τη διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα πάντοτε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου σε σχέση με το μεταναστευτικό ότι οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στους οποίους αναφέρεται η Κυβέρνηση δεν αφορά Σύριους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό το θέμα το έχουμε πει εμείς οι ίδιοι από την αρχή, όταν είδαμε αυτές τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Για αυτό τον λόγο, λοιπόν, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από δύο Υπουργούς, έχει μεταβεί ίδιος προσωπικά στον Λίβανο. Είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος που εδώ και πολλούς μήνες ο Υπουργός Εσωτερικών εγείρει αυτό το ζήτημα ως προς την ανάγκη επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας, ιδιαίτερα κάποιων περιοχών στη Συρία. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά, είναι αυτός ο λόγος που ο Υπουργός Εσωτερικών θα μεταβεί και αύριο και μεθαύριο στην Τσεχία και Δανία για να συζητηθεί αυτή η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θέτουμε επανειλημμένως».

Ερωτηθείς αν θα δεχθεί πίσω ο Λίβανος τους όποιους παράνομους μετανάστες που ήρθαν στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Έχουν συζητηθεί χθες πολύ συγκεκριμένες δράσεις, από κοινού, δράσεις που μπορούν να αναληφθούν και θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί η υλοποίηση αυτών των δράσεων. Εκείνο το οποίο ήταν ο βασικός στόχος είναι η συγκράτηση αυτών των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο προς την Κύπρο».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο επικείμενο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί το μεταναστευτικό. Όμως αυτό το πακέτο αφορά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Αιγύπτου, είναι κάτι το οποίο θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρώτα με την κα φον ντερ Λάιεν μετά και τη χθεσινή τα αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψης».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τον διορισμό του κ. Πατσαλίδη, στην Κεντρική Τράπεζα, και ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος, προβαίνοντας στον διορισμό, είχε υπόψη του την έκθεση που είχε ετοιμάσει η Alvarez and Marshal για την αγορά των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου την περίοδο της κρίσης στην Κύπρο, στην οποία αναφέρεται ότι από τον υπολογιστή του κ. Πατσαλίδη έγινε μαζική διαγραφή στοιχείων, ενώ υπήρχε συγκεκριμένη οδηγία από την Κεντρική Τράπεζα για να μη διαγραφεί οτιδήποτε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως και ήταν γνωστή. Να πω πρώτα απ΄ όλα ότι θα αναμέναμε από μια πολιτική δύναμη όπως το ΑΚΕΛ μια πιο υπεύθυνη στάση. Προκαταβάλλουν και χρεώνουν παραλείψεις και λάθη εκείνης της περιόδου σε ένα άτομο το οποίο υπηρέτησε απλά και μόνο επειδή υπηρέτησε στον ιδιωτικό τομέα, αγνοώντας ότι και το ίδιο το ΑΚΕΛ επί διακυβέρνησης του είχε τρεις Υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι διετέλεσαν ως στελέχη σε τράπεζες. Θα αναμέναμε τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο το ΑΚΕΛ να είναι διπλά προσεκτικό όταν αναφέρεται σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη και μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για τα οικονομικά της Κύπρου, με ευθύνες από το ίδιο και θα αναμέναμε την ίδια αυστηρή αυτοκριτική και για τα ίδια τα λάθη και τις παραλείψεις του ΑΚΕΛ.

Όσον αφορά την έκθεση, στην οποία αναφέρεστε είναι πολύ γνωστό ότι αυτή η έκθεση έγινε κατ’ εντολή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Έχει η ίδια Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μελετήσει όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα που αναφέρονται σε αυτή την έκθεση. Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα δεν θεώρησε ότι υπάρχει το οποιοδήποτε ζήτημα. Ήταν ένα ζήτημα το οποίο και στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ήταν λόγω αδυναμίας στον τομέα της πληροφορικής της τράπεζας. Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για αυτό το ζήτημα.

Εμείς με την ευκαιρία θέλουμε να ευχηθούμε στον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο έργο του, σε ένα πολύ νευραλγικό τομέα, σε ένα πολύ νευραλγικό πόστο, αλλά και όπως ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει σήμερα. Να ευχαριστήσουμε και τον απερχόμενο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον κ. Ηροδότου, για το έργο που έχει επιτελέσει αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα».

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική ότι ο κ. Πατσαλίδης ήταν στο εκλογικό επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη, και σε αιχμές που αφήνονται περί «βολέματος», ο Εκπρόσωπος είπε «αν κάποιος μελετήσει το βιογραφικό του Δρα Πατσαλίδη δεν νομίζω να δει ότι κάπου υπάρχει βόλεμα. Ο Δρ Πατσαλίδης εδώ και ένα χρόνο υπηρετεί από τη θέση του συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα οικονομίας. Δεν είδαμε αυτή την ευαισθησία αυτόν τον ένα χρόνο με τον διορισμό του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας των αποφάσεών του και ιδιαίτερα της κρισιμότητας της θέσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είχε επιλέξει τον Δρα Πασχαλίδη για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία του, τις γνώσεις που μπορεί να επιστρατεύσει να αξιοποιήσει στο πολύ νευραλγικό πόστο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίστηκαν στις 5 Μαρτίου στη Μονή Οσίου Αββακούμ και στη συνέχεια στη Μητρόπολη Ταμασού στο Επισκοπειό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες τις οποίες διεξάγει και η Αστυνομία». Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες, να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει μία εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι κύκλοι της κυβέρνησης καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε με τις αστυνομικές έρευνες να απαλλαγεί από τυχόν αδικήματα εάν προκύψουν ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό απορρίπτεται κατηγορηματικά. Αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, καλούμε αυτόν που έχει αυτά τα στοιχεία να τα δώσει στις αρμόδιες Αρχές. Ως κυβέρνηση δεν πρόκειται και ούτε υπάρχει αυτή η πρόθεση να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε έρευνα η οποία βρίσκεται εν εξελίξει. Εμείς αυτό που επιθυμούμε για να ολοκληρωθούν οι έρευνες δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και βάσει αυτών των αποτελεσμάτων να υπάρξουν  τοποθετήσεις από πλευράς κυβέρνησης».

Ερωτηθείς, ανάμεσα σε άλλα, κατά πόσον το αστεροσκοπείο που υπάρχει στη Μητρόπολη Ταμασού όταν ξεκίνησε να ανεγείρεται, είχε εξασφαλισμένες όλες τις άδειες που προβλέπει ο νόμος, ενώ ερωτηθείς αν όσα κτίσματα έχουν ανεγερθεί στη Μονή Αββακούμ είχαν εξασφαλισμένες τις άδειες που προβλέπονται, και αν ισχύει το ίδιο για τη Μονή του Αγίου Γεωργίου των Σπηλαίων και για τη Μονή Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα ερωτήματα  αφορούν κυρίως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Πρόσθεσε ότι ο νόμιμος τρόπος αδειοδότησης του οποιουδήποτε υποστατικού στη χώρα μας προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, είτε την Πολεοδομίας και Οικήσεως είτε την περί Οδών και Οικοδομών Νομοθεσία.

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να αποταθεί στις αρμόδιες Αρχές για ενημέρωση.

Σε ερώτηση τι μπορεί περαιτέρω να γίνει για το θέμα της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ως προς τον εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Ήδη, χθες, έχουν προβεί σε μια σύλληψη ενός τέτοιου ατόμου, το οποίο φαίνεται ότι συνεργάζεται και είναι μέρος ενός κυκλώματος διακίνησης με καταγωγή από τον Λίβανο. Τα μέτρα τα οποία μπορούσαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να λάβουμε και τα οποία λαμβάνουμε είναι μέτρα τα οποία αφορούν την εσωτερική πτυχή. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι ζητήματα είτε παραλείψεων είτε έλλειψης μέτρων από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού και είναι για αυτό τον λόγο που οι δικές μας ενέργειες επικεντρώνονται προς αυτή την κατεύθυνση, πάντοτε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών αυτού του φαινομένου».

Ερωτηθείς για την έρευνα στις αποθήκες φαρμάκων που πλημμύρισαν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η  έκθεση γεγονότων η οποία ζήτησε ο Υπουργός Υγείας υποβλήθηκε ενώπιον του χθες το απόγευμα. Είναι μια πολυσέλιδη έκθεση την οποία θα πρέπει πρώτα να μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή και με την ενδελεχή μελέτη που χρήζει αυτό του ζήτημα και αν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία συνηγορούν στη διερεύνηση οποιασδήποτε άλλης έρευνας, αυτή θα ληφθεί. Να είστε βέβαιοι ότι ως Κυβέρνηση έχουμε πει επανειλημμένα ότι θα πρέπει και να διερευνηθεί πλήρως, για ποιο λόγο και αν ήταν κατάλληλη οι συνθήκες τον καιρό που είχε γίνει η πρώτη σύμβαση. Επίσης είμαστε επικεντρωμένοι από την πρώτη στιγμή και αυτό οφείλω να το υπογραμμίσω, πριν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 18ης Μαρτίου, ήταν η μεταφορά, μεταστέγαση των φαρμάκων σε άλλο χώρο κατάλληλο. Ο Υπουργός Υγείας σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών, βρίσκονται στην προσπάθεια εξεύρεσης κατάλληλου κρατικού χώρου, αν μπορεί να υπάρξει για τη μεταστέγαση των φαρμάκων πέραν της διαδικασίας που ήδη είχε ξεκινήσει για την εύρεση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση των φαρμάκων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top