ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος

Ποια είναι η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος

Αμετάβλητη στα €6,76 δισεκατομμύρια παρέμεινε στο τέλος Απριλίου, η αξία των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζει την απομόχλευση του ισολογισμού της, στο πλαίσιο της περιοριστικής πολιτικής με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι το τέλος Απριλίου, που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος μέσω των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων δημοσίου τομέα (PSPP) και του έκτακτου προγράμματος αγορών πανδημίας (PEPP) διαμορφώθηκε στα €6,76 δισ. και αντιστοιχούσε στο 29% του συνολικού χρέους της Γενικής Κυβέρνησης.

Η αξία των κυπριακών ομολόγων στον χαρτοφυλάκιο του PSPP διατηρήθηκε €4,29 δισ. στο τέλος Απριλίου, αφού κατά την περίοδο αυτή δεν υπήρξαν λήξεις κυπριακών ομολόγων. Η τελευταία μεταβολή στην αξία των κυπριακών ομολόγων κάτω από το PSPP ήταν τον Ιούλιο του 2023 (μείωση €285 εκατ). Η μέση σταθμική διάρκεια των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του ευρωσυστήματος ανερχόταν στα 7,62 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ από τον Αύγουστο του 2023 τερμάτισε τις επανεπενδύσεις ποσών από λήξεις ομολόγων, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του προϋπολογισμού της, «μαζεύοντας» έτσι τη ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας την ευρύτερη προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού.

Το ευρύτερο σύνολο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) στο τέλος Απριλίου ανερχόταν στα €2,9 τρισ. παρουσιάζοντας μείωση €34,4 δισ, εκ των οποίων τα €28,7 δισ. προήλθαν από λήξεις στο πρόγραμμα PSPP.

Στα €2,47 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων υπό το PEPP

Εξάλλου, η αξία των κυπριακών ομολόγων κάτω από το πρόγραμμα PEPP διατηρήθηκε στα €2,47 δισ. στο τέλος Μαρτίου, αφού δεν υπήρξαν καθαρές αγορές την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου. Η μέση σταθμική διάρκεια των κυπριακών ομολόγων υπό το PEPP ανερχόταν στα 7,9 έτη.

To συνολικό υπόλοιπο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου ανήλθε σε €1,66 τρισ., παρουσιάζοντας μείωση €43 εκατ. εκ των οποίων η αξία των περιουσιακών στοιχείων δημοσίου τομέα να μειώνεται κατά €42 εκατ. σε €1,61 τρισ.

Σημειώνεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πλήρεις επανεπενδύσεις ποσών που λήγουν μέχρι το πρώτο μισό του 2024 και ακολούθως θα αρχίσει τη μείωση του χαρτοφυλακίου του PEPP με ρυθμό €7,5 δισ. κατά μέσο όρο κάθε μήνα και θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο τέλος του 2024.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top