ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Στεφάνου: Καλεί τον ΠτΔ να αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα ενεργειακά

Στέφανος Στεφάνου: Καλεί τον ΠτΔ να αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα ενεργειακά

Το ΑΚΕΛ επαναφέρει την πρότασή του για αξιοποίηση των ενεργειακών δεδομένων στην Κύπρο και ευρύτερα στην περιοχή και καλεί τον Πρόεδρο να την αξιοποιήσει ή έστω να αποδεχτεί να συζητηθεί επιτέλους στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων της Παναγιάς στην Πάφο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου σημείωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ότι «σήμερα βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή που βρέθηκε ποτέ το Κυπριακό μετά το 1974. Η στασιμότητα που υπάρχει στο πρόβλημα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της πολιτικής της Τουρκίας για να παγιώσει, με την παρέλευση του χρόνου, το διχοτομικό στάτους κβο και να διαιωνίσει την παράνομη και επικίνδυνη παρουσία των στρατευμάτων της στα κατεχόμενα μέρη μας».

«Είναι αδήριτη ανάγκη να μην αφήσουμε την κατάσταση να οδηγήσει στην υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών», επεσήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να βγούμε μπροστά με συγκεκριμένες προτάσεις που δεν θα παραβιάζουν τα όρια ασφάλειας της ελληνοκυπριακής πλευράς και την ίδια ώρα, θα δημιουργούν προοπτικές για διάρρηξη του αδιεξόδου και συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017».

Ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι «πρέπει πάντοτε με συνέπεια να κινούμαστε πάνω στη συμφωνημένη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα" και ότι "η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να γίνει στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί». 

«Η στασιμότητα στο Κυπριακό που συνοδεύεται με τη μετακίνηση της τουρκικής πλευράς στη λύση δύο κρατών, η έλλειψη αποτελεσμάτων στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που διακηρύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αναλαμβάνει, δημιουργούν την ανάγκη να αναζητήσουμε άλλες προτάσεις και εργαλεία για να δημιουργήσουμε δυναμική λύσης», τόνισε ο ΓΓ του κόμματος.

Υπογράμμισε ότι «το ΑΚΕΛ επαναφέρει την πρόταση που έχει καταθέσει από τον Δεκέμβρη του 2020 για αξιοποίηση των ενεργειακών δεδομένων στην Κύπρο και ευρύτερα στην περιοχή στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας για την Τουρκία την οποία ο πρόεδρος έχει διακηρύξει». «Για μια ακόμα φορά», δήλωσε, «καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει αυτή την πρόταση. Ας αποδεχτεί έστω να συζητηθεί επιτέλους στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στους ήρωες της Παναγιάς, ο κ. Στεφάνου είπε πως η απόδοση της οφειλόμενης τιμής σκιαγραφεί το χρονικό της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, σημειώνοντας πως η ιστορία είναι οδοδείκτης και πυξίδα για να χαράζουμε σωστά την πορεία μας προς το μέλλον.

"Είναι γι’ αυτό που όταν καταφεύγουμε στο παρελθόν πρέπει να το κάνουμε πάντοτε συνεπείς με την ιστορική αλήθεια, να είμαστε αντικειμενικοί με το τι έγινε και να αξιολογούμε τα αποτελέσματα σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους. Αν το κάνουμε αυτό είμαι βέβαιος ότι αβίαστα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, εκτός από τις αντικυπριακές συνομωσίες, την προδοσία και την υπόσκαψη του κυπριακού κράτους εκ των έσω, υπήρξαν και περίοδοι υποκειμενισμού και ψευδαισθήσεων που οδήγησαν σε λανθασμένες πολιτικές", ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

4+1 παραμυθένιοι έρωτες που γεννήθηκαν στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών

Αυτισμός: Απλό τεστ υπόσχεται διάγνωση σε μωρά κάτω των επτά μηνών

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Ένας νεκρός και επτά τραυματίες - Δείτε βίντεο

Κλεοπάτρα Αδάμου: Η 24χρονη αδερφή της Ήβης είναι μία κούκλα και έχει ταλέντο στη μουσική



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top