ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε κομβικό σημείο οι διαπραγματεύσεις

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε κομβικό σημείο οι διαπραγματεύσεις

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έστειλε μήνυμα προσήλωσης στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση.

«Έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων, που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις καθώς επίσης και ο μελλοντικός προγραμματισμός, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση των δύο ηγετών για εντατικοποίηση των συναντήσεων τον Νοέμβριο», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Βρισκόμαστε, πρόσθεσε, «σε ένα κομβικό σημείο, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν διαφωνίες». Το μήνυμα, είπε, «της δικής μας πλευράς είναι ότι παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση και θα δούμε πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία».

 

Σε ερώτηση αν έχει ειπωθεί οτιδήποτε από πλευράς ΟΗΕ για πολυμερή διάσκεψη την άνοιξη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το μόνο που υπάρχει είναι η έκθεση του ΓΓ που αναφέρεται στο ενδεχόμενο που έχετε επισημάνει». Για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συνάντηση, είπε, «θα πρέπει να επιλυθούν πολλά θέματα για τα οποία σήμερα υπάρχει διαφωνία». Άρα, πρόσθεσε, «η προσοχή μας εστιάζεται στην παρούσα φάση να λυθούν οι διαφορές, να δούμε πώς μπορεί η διαδικασία να προχωρήσει και αν – ελπίζουμε – γίνει εφικτό να ξεπεραστούν οι δυσκολίες θα δούμε και το θέμα που έχετε αναφέρει».

Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για συμφωνία σε σχέση με τον πληθυσμό της επανενωμένης Κύπρου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία». Εκείνο, πρόσθεσε, «που μπορώ να αναφέρω για το θέμα, πέραν από το να διαψεύσω αυτά που αναφέρονται, είναι ότι στόχος και θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι η δημογραφική αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν πρόκειται για την αναλογία 1 προς 4 ο κ. Χριστουδουλίδης διευκρίνισε ότι «μιλούμε για την κατάσταση πραγμάτων, μιλούμε για τους υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εκείνο που έχετε αναφέρει, πρόσθεσε, «είναι ένα άλλο θέμα, υπάρχει συγκεκριμένη θέση της δικής μας πλευράς και δεν υπάρχει συμφωνία, αν θέλετε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση αν οι δύο ηγέτες θα έχουν στις 30 Οκτωβρίου μπροστά τους τα κριτήρια του περιουσιακού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «εκεί εστιάζεται η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές».

«Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση αυτή στη συνάντηση των δύο ηγετών στις 30 Οκτωβρίου για να δοθούν και οδηγίες πώς προχωρεί το όλο θέμα», ανέφερε. Όντως, αναγνώρισε, «πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, ένα θέμα όπου υπάρχουν διαφωνίες και στόχος είναι να συμφωνηθούν τέτοια κριτήρια που να διασφαλίζουν την εφαρμογή αυτού που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες, δηλαδή το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top