Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών

Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών

Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται στο θέμα της χρήσης βλαστοκυττάρων για την θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως καρκίνος, διαβήτης, και Πάρκινσον.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, περισσότερες από 100 κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται σήμερα με βλαστοκύτταρα.

Τον Οκτώβριο, χειρούργοι στο Λουντ της Σουηδίας, τοποθέτησαν νευρώνες στον εγκέφαλο σε ασθενείς με Πάρκινσον που προέρχονταν από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα με την ελπίδα να αντικαταστήσουν έστω και μέρος από τον κατεστραμμένο ιστό.

Πρόκειται για μία από περισσότερες από 100 κλινικές δοκιμές που διερευνούν τη δυνατότητα των βλαστοκυττάρων να αντικαθιστούν ή να συμπληρώνουν ιστούς σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη, της επιληψίας, της καρδιακής ανεπάρκειας και ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.

Μετά από δεκαετίες εντατικών ερευνών που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει ηθικές και πολιτικές διαμάχες, η ασφάλεια και η δυνατότητα των βλαστοκυττάρων για αναγέννηση ιστών δοκιμάζεται τώρα ευρέως.

«Ο ρυθμός προόδου ήταν αξιοσημείωτος», ανέφερε από τις ΗΠΑ ο ειδικός στα βλαστοκύτταρα Μάρτιν Πέρα.

 Οι ερευνητές θεωρούν ότι θεραπείες με βλαστοκύτταρα για ορισμένες παθήσεις θα μπορούσαν να γίνουν μέρος της γενικής ιατρικής σε πέντε έως δέκα χρόνια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ πριν το Υπουργικό - «Το 2026 θα συνεχίσουμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

ΠτΔ πριν το Υπουργικό - «Το 2026 θα συνεχίσουμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει και το 2026 στο ίδιο πνεύμα για μεταρρυθμίσεις όπως και το 2025, με στόχο να εκσυγχρονίσει το κράτος του 1960, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την εναρκτήρια του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

BEST OF TOTHEMAONLINE