Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιανουαρίου - Ο βίος των Αγίων

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιανουαρίου - Ο βίος των Αγίων

Σήμερα, Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, η εκκλησία μας τιμά σύμφωνα με το εορτολόγιο τη μνήμη των Αγίων Θεόπεμπτου και Θεωνά και της Οσίας Συγκλητικής.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:

Θεώνη, Θεωνάς
Θεόπεμπτος, Θεόπεμπτη
Συγκλητική

Ανατολή ήλιου: 07:41 – Δύση ήλιου: 17:19
Σελήνη 5.7 ημερών

Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς

Ο Άγιος μάρτυρας Θεόπεμπτος ήταν χριστιανός επίσκοπος στη Νικομήδεια την εποχή του αυτοκράτορα της Ρώμης Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ) και υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα των διωγμών του εναντίον των Χριστιανών. Η μνήμη του εορτάζεται στις 5 Ιανουαρίου από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Λέγεται πως ο Άγιος Θεόπεμπτος αρνήθηκε να προσκυνήσει το είδωλο του Θεού Απόλλωνα και ομολόγησε πως ο Χριστός είναι Θεός. Αμέσως συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του αυτοκράτορα και ξεκίνησε σειρά βασανιστηρίων του.

Αρχικά τον έριξαν σε πυρακτωμένο κλίβανο από τον οποίο βγήκε θαυματουργικά αβλαβής. Βλέποντας το αυτό ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός ισχυρίστηκε πως το θαύμα ήταν εξαιτίας μαγείας και διέταξε να του στερήσουν νερό και φαγητό για 22 ημέρες. Ωστόσο, και πάλι εκ θαύματος παρέμεινε ζωντανός και υγιής.

Εν συνεχεία ο Διοκλητιανός κάλεσε τον γνωστό μάγο Θεωνά να δηλητηριάσει τον Άγιο Θεόπεμπτο, ωστόσο παρόλες τις προσπάθειες του απέτυχε, γεγονός που οδήγησε τον μάγο Θεωνά να ασπαστεί τον Χριστιανισμό.

Τοποθετήθηκαν και οι δύο στη φυλακή όπου ο Άγιος θεόπεμπτος βάφτισε τον Θεωνά και του έκανε διδαχή στον Χριστιανισμό.

Κατά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού να αλλάξει την πίστη του Αγίου Θεόπεμπτου, τον αποκεφάλισε και έθαψε τον Θεωνά ζωντανό σε ένα βαθύ λάκκο που σκεπάστηκε με χώμα.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

VIDEO - Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο «T»: Ο άνθρωπος πίσω από τον πολιτικό – Μιλά με ειλικρίνεια για λάθη, κάνει αυτοκριτική και αποκαλύπτει για τις Προεδρικές του 2028

VIDEO - Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο «T»: Ο άνθρωπος πίσω από τον πολιτικό – Μιλά με ειλικρίνεια για λάθη, κάνει αυτοκριτική και αποκαλύπτει για τις Προεδρικές του 2028

Σε μια συνέντευξη διαφορετική από κάθε άλλη, ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποδέχεται το ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου στο κτήμα του στην Αργάκα, μακριά από τα φώτα της πολιτικής καθημερινότητας.

BEST OF TOTHEMAONLINE