Eurovision: Η «Αστερομάτα» δημιουργεί διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, γράφει ο τουρκικός Τύπος

Eurovision: Η «Αστερομάτα» δημιουργεί διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, γράφει ο τουρκικός Τύπος

Στις τουρκικές αντιδράσεις που προκάλεσε η επιλογή του τραγουδιού «Αστερομάτα» για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision αναφέρεται η τουρκική ηλεκτρονική ιστοσελίδα Nefes.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, το τραγούδι προκάλεσε διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ η τουρκική δημόσια ραδιοτηλεόραση ανακοίνωσε ότι το τραγούδι θα αναλυθεί και εάν χρειαστεί, θα καταθέσει επίσημη καταγγελία στην EBU.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το τραγούδι που ερμηνεύει η Κλαυδία προκάλεσε αναστάτωση, επειδή φέρεται να είναι εμπνευσμένο από τη γενοκτονία των Ποντίων, στις αρχές του 1900.

Πριν τον εθνικό τελικό, η Κλαυδία δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η οικογένειά της είναι ποντιακής καταγωγής. «Ήταν πρόσφυγες, οπότε έχει μια σχέση με το τραγούδι. Η γιαγιά μου συνήθιζε να μου λέει τις ιστορίες της, μου έλεγε για την οικογένειά της. Μου έλεγε πώς εξορίστηκαν και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Η οικογένειά μου γεννήθηκε εκεί και μεγάλωσε εκεί μέχρι κάποια ηλικία. Το 1991 επέστρεψαν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν μια νέα ζωή εδώ», ανέφερε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα τραγούδι που θα συνδεόταν με τις ρίζες της και που θα αναφερόταν στις δυσκολίες του εκτοπισμού και της προσφυγιάς.

Το τουρκικό TRT ανακοίνωσε ότι θα αναλύσει τους στίχους του τραγουδιού και, αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τραγούδι αναφέρεται όντως στην «ποντιακή γενοκτονία», θα υποβάλει επίσημη καταγγελία στην EBU.

Όπως αναφέρει το κείμενο, το 1994 η Ελλάδα αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου ως γενοκτονία και τα θεωρεί ως μέρος του πολέμου και των εσωτερικών συγκρούσεων.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Στόχος η δημιουργία ενός οργανισμού για την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών

ΠτΔ: Στόχος η δημιουργία ενός οργανισμού για την προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών

Προσπάθεια κοινής προώθησης των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου στο εξωτερικό, και τη δημιουργία ενός οργανισμού στα πρότυπα του British Council, ώστε να ενισχυθεί η προσέλκυση ποιοτικών φοιτητών από το εξωτερικό γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά την Τελετή Απονομής Βραβείων και Αριστείων 2026 του Πανεπιστημίου Frederick στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.