ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργός Οικονομικών: Το κράτος θα καλύψει έλλειμμα 15 εκατομμυρίων που παρουσιάζει το Ταμείο Προνοίας των ΚΑ

Υπουργός Οικονομικών: Το κράτος θα καλύψει έλλειμμα 15 εκατομμυρίων που παρουσιάζει το Ταμείο Προνοίας των ΚΑ

Γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα και το Γενικό Ελεγκτή δεσμεύτηκε , ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ότι θα ζητήσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αναφορικά με το έντυπο απαλλαγής ευθύνης, το οποίο οι πρώην υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών υπογράφουν προκειμένου να τους δοθούν οι χαριστικές αποζημιώσεις τους, μετά το κλείσιμο της εταιρείας που σήμανε και την απόλυσή τους.

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής αλλά και πρώην εργαζομένων των ΚΑ ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το κράτος θα καλύψει έλλειμμα της τάξης των 15 εκατομμυρίων που παρουσιάζει το Ταμείο Προνοίας της εταιρείας, ενώ κάλεσε τους εργαζομένους να πάνε αυτή την στιγμή να εισπράξουν ό,τι ποσό αντιστοιχεί στον κάθε ένα από το Ταμείο Προνοίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει την απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας για το έγγραφο απαλλαγής ευθύνης που υπογράφουν οι πρώην εργαζόμενοι των ΚΑ και τότε θα ενημερώσει και τη Βουλή.

Μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι κάποιοι υπάλληλοι δεν υπογράφουν το έντυπο απαλλαγής ευθύνης, καθώς θεωρούν ότι έχουν απαιτήσεις από την εταιρεία που δεν έχουν σχέση με το Ταμείο Προνοίας.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή για να προχωρήσει σε ανάκληση αυτού του εντύπου, έτσι ώστε να καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις χωρίς να απαιτείται προηγουμένως από τους υπαλλήλους να δηλώνουν την απαλλαγή της όποιας ευθύνης της Κυβέρνησης από αυτές τις απαιτήσεις και αξιώσεις.

“Θεωρούμε ότι αυτή θα είναι μια σωστή κίνηση καθώς η άποψη η δική μας είναι ότι εάν καταβληθούν χαριστικές αποζημιώσεις σε περίπτωση που μετά οποιοσδήποτε υπάλληλος απαιτήσει επιπρόσθετες αποζημιώσεις αυτές οι χαριστικές αποζημιώσεις θα μπορούν να συμψηφιστούν ώστε να καλυφθεί η οποιαδήποτε απαίτηση”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ότι από όσα δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης, συνεπάγεται ότι “έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα δεδουλευμένα του προσωπικού, δηλαδή οι μισθοί, αποζημιώσεις που αφορούν τους μισθούς, οι αποζημιώσεις από το Ταμείο Πλεονασμού και αυτό που παραμένει ως επιπρόσθετη αξίωση είναι το έλλειμμα που διεκδικούν οι υπάλληλοι από το Ταμείο Προνοίας”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, δήλωσε ότι είναι υπερβολή η απαίτηση της Κυβέρνησης, η οποία έχει βρει στην γωνιά κάποιους εργαζόμενους και με πολύ άσχημο τρόπο προχωρά σε εκβιασμό που δεν τιμά ένα δημοκρατικό, ευνομούμενο κράτος”.

Ανέφερε ότι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών που έγινε σήμερα για γνωματεύσεις αναφορικά με το έντυπο που οι πρώην εργαζόμενοι των ΚΑ υπογράφουν, θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο πριν για να μην έφερνε σε αυτή την δύσκολη θέση τους πρώην εργαζόμενους στις ΚΑ.

“Επομένως θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη στάση για αυτό και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των πρώην υπαλλήλων”, είπε ο κ. Λαμάρης.

Επί του ιδίου θέματος, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε, επίσης μετά τη συνεδρία, ότι “δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του δημόσιου συμφέροντος όταν καταπιέζονται κατάφωρα τα δικαιώματα των εργαζομένων”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι στο “όνομα του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορείς να καταπιέζεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι δικαιώματα των εργαζομένων, εάν θέλουν, που δεν φαίνεται να είναι και εύκολο, να διεκδικήσουν τις οποιεσδήποτε αποζημιώσεις”.

Πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών, να βάζει φραγμό σε αυτή την πρόσβαση στις αποζημιώσεις με μια δήλωση η οποία θυμίζει άλλες εποχής για αυτό έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων η απόσυρση αυτής της δήλωσης για να διευκολυνθεί η εφαρμογή ενός σχεδίου που αποφάσισε Κυβέρνηση και Βουλή για αποζημιώσεις των πρώην υπαλλήλων των ΚΑ”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της εταιρείας και κατά μεγάλο βαθμό και για την καταστροφή της την είχε η Κυβέρνηση και ανέλαβε αυτή την ευθύνη για μια εταιρεία που είχε και εθνικό χαρακτήρα, ονομαζόμενη και εθνικός αερομεταφορέας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top