ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης:«Δεν υπάρχει απολύτως καμία συσκότιση σε ότι αφορά τις εντατικές συνομιλίες»

Χριστοδουλίδης:«Δεν υπάρχει απολύτως καμία συσκότιση σε ότι αφορά τις εντατικές συνομιλίες»

«Μετά την ολοκλήρωση της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τα κόμματα για το Κυπριακό».

Είπε ακόμη ότι η ενημέρωση της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το Κυπριακό, θα καθοριστεί επίσης μετά το πέρας των έξι συναντήσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί, που έχουν προγραμματιστεί εντός Νοεμβρίου, με τις πρώτες δύο να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Σημασία έχει μέσα από τη διαπραγμάτευση να έχουμε αποτελέσματα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, και πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν αποτελέσματα μέσα από τις έξι συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει αμέσως σε σχετικές ανακοινώσεις.

Για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Κύπρο, είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως πριν το τέλος του έτους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας εκδήλωσης μνήμης του Κινήματος Οικολόγων για τον Δρα Ιχσάν Αλί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι στην παρούσα φάση των συνομιλιών, το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει είναι ότι δεν εκδίδονται ανακοινώσεις από τους δύο ηγέτες, τις οποίες να διαβάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς οι ανακοινώσεις αυτές δεν αναφέρονταν σε ουσιαστικά θέματα.

Πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων εντός Νοέμβριου, οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε σχετική ανακοίνωση.

Αναφορικά με δηλώσεις του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη περί συσκότισης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όσες φορές ο διαπραγματευτής ή οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα έχει κληθεί να ενημερώσει, το έχει πράξει.

Είπε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουστφά Ακιντζί, για να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν ακόμη τέσσερις συναντήσεις, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 18, 20, 23 και 25 Νοεμβρίου.

Για την ενημέρωση της Βουλής για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «είμαστε σε επαφή με τη Βουλή για να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία», ενώ αναφέρθηκε και στο βεβαρυμένο πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος αναχωρεί τη Δευτέρα για επίσκεψη σε Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη, ενώ θα συμμετάσχει και στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ, στη Μάλτα.

«Όλοι το αντιλαμβάνονται ότι η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία και λόγω της φύσης της διαπραγμάτευσης, που είναι διασταυρούμενη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα αν δεν γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές για τις οποίες πρέπει να παρουσιαστούν επιχειρήματα, και «να γίνει ίσως και σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθούν αποτελέσματα».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε την Παρασκευή ότι πρέπει να αναβληθεί λόγω εξελίξεων στο Συριακό, καθώς ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση στη Βιέννη για το θέμα της Συρίας.

Πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες εξεύρεσης νέας ημερομηνίας για την επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τη ματαίωση του ταξιδιού, είπε ότι η αμερικανική πλευρά εισηγήθηκε δύο ημερομηνίες, μια εντός Νοεμβρίου και μια εντός Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες όμως ο Πρόεδρος θα απουσιάζει στο εξωτερικό και ως εκ τούτου η επίσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

«Υπάρχει η πρόθεση για επίσκεψη, είμαστε σε επαφή μέσω της διπλωματικής οδού, και ελπίζουμε σύντομα να καταλήξουμε» είπε, προσθέτοντας ότι η νέα επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως πριν το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείς εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ της αναβολής της επίσκεψης Κέρι και των εξελίξεων  στο Κυπριακό και του τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με τις συναντήσεις των ηγετών κατά την εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στην πρώτη τους συνάντηση, στις 2 Νοεμβρίου, το περιουσιακό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, ενώ κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 5 Νοεμβρίου συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης και πτυχές της ιθαγένειας.

«Έγινε ανταλλαγή απόψεων και στα τρία θέματα και έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές προς τους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν κάποιες από τις συζητήσεις που έγιναν σε επίπεδο ηγετών, έτσι ώστε να επανέλθουν με πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top