ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eνισχύεται ο ρόλος της Κύπρου με την επίσκεψη του ΠτΔ στη Μέση Ανατολή

Eνισχύεται ο ρόλος της Κύπρου με την επίσκεψη του ΠτΔ στη Μέση Ανατολή

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη ενισχύουν τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας πως θα επιδιωχθεί μια ενδυνάμωση των σχέσεων στον τομέα της ενέργειας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του σεμινάριο του ΚΕΒΕ και του Κυπρο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, και ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι επισκέψεις σε Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη που από τη μια αποδεικνύουν στην πράξη τις άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και από την άλλη ενισχύουν το ρόλο της Κύπρου ως εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή και ως το κράτος εκείνο που γνωρίζει τις ανησυχίες των κρατών της περιοχής και μπορεί να μεταφέρει αντικειμενικά την κατάσταση πραγμάτων σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως πέρα από αυτό, υπάρχουν σημαντικά διμερή θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων, όπως η ενέργεια, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για να προσκληθούν ξεχωριστά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού.

Οπως σημείωσε, στη μετάβαση του στην Έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ στη Μάλτα για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταφέρει τις ανησυχίες και τις έγνοιες της Ιορδανικής κυβέρνησης και την ανάγκη στήριξης της χώρας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι που θέλει να αποκομίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την επίσκεψή του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως υπάρχει μια πλούσια ημερήσια διάταξη, αλλά συγκεκριμένα στον ενεργειακό τομέα σημείωσε πως έχει υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ιορδανία από τον Υπουργό Ενέργειας, ενώ με το Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σημαντικός διάλογος. “Αρα, αναμένεται μέσα από τις επισκέψεις και τις συζητήσεις του Προέδρου να δοθεί μια ενδυνάμωση στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή, με την Ιορδανία είμαστε σε διάλογο έτσι ώστε να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση που υπάρχει με την Αίγυπτο, ή να γίνει μια νέα τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιορδανίας”, είπε.

Όσον αφορά στο Κυπριακό και ερωτηθείς σχετικά, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο εντατικοποιημένος διάλογος και έχουν γίνει μέχρι στιγμής δύο συναντήσεις των δύο ηγετών με επίκεντρο της συζήτησης τα κεφάλαια του περιουσιακού, της διακυβέρνησης και της ιθαγένειας. Επίσης, έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές στους δύο διαπραγματευτές να μελετήσουν περισσότερο τα ζητήματα αυτά με την επόμενη συνάντηση των ηγετών να είναι προγραμματισμένη για τις 18 Νοεμβρίου. “Αναμένεται να κυριαρχήσει η συζήτηση στο περιουσιακό και εμείς ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη πως κάποιοι βιάζονται για λύση στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κανείς δεν βιάζεται περισσότερο για λύση από τη δική μας πλευρά, αφού είναι η δική μας η πατρίδα υπό ημικατοχή. “Είναι για αυτό το λόγο που γίνεται ο διάλογος και ευελπιστούμε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας”, είπε.

Σε σχέση με την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτή βρίσκεται ενώπιον του Κολεγίου των Επιτρόπων θα θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε το έγγραφο και αναλόγως να τοποθετηθούμε. Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση πως αθωώνει την Τουρκία, είπε πως είναι ένα έγγραφο που δεν είναι στη διάθεση ακόμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επανέλαβε τη θέση, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ότι είναι μια διακυβερνητική διαδικασία και χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών και ξεκαθάρισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος, να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκία, αλλά εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην ίδια να υλοποιήσει τις πολύ σαφείς υποχρεώσεις της και να μπορέσει να προχωρήσει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top