ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί για το Δρόμο του Μεταξιού

Πρόεδρος: Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί για το Δρόμο του Μεταξιού

Η Κίνα και η Κύπρος είναι δοκιμασμένοι και πιστοί φίλοι και εταίροι εδώ και δεκαετίες, είπε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της Κίνας για υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Κινέζου Προέδρου για τον Δρόμο του Μεταξιού.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίον ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ και ο Κυπρο-Κινεζικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, με θέμα “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος”, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα είχε παραγωγικές συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, αναφορικά με την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Είπε ότι η επίσκεψη είχε επίσης τον σκοπό της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Κύπρου και Κίνας, σημειώνοντας τη διοργάνωση δύο επιχειρηματικών φόρουμ, στο Πεκίνο και την Σαγκάη, αντίστοιχα. “Στόχος της Κυβέρνησής μου είναι να συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κίνας σε πολλούς τομείς της οικονομίας», όπως, μεταξύ άλλων, το εμπόριο, ο τουρισμός, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, των τηλεπικοινωνιών και της ναυτιλίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Στη συνέχεια, στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, καθώς και στην εφαρμογή, από πλευράς Κυβέρνησης, μέτρων για διευκόλυνση της επιχειρηματικής και επενδυτικής ανάπτυξης. Επεσήμανε ακόμη την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης για άνοιγμα στην Κίνα συνολικά 15 κέντρων υποβολής αίτησης για χορήγηση βίζας.
 
Σε σχέση με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κίνας για τον Δρόμο του Μεταξιού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο όραμα που παρέχει τη δυνατότητα να τερματίσει τη σημερινή οικονομική στασιμότητα και να προσελκύσει επενδύσεις, αντιμετωπίζοντας έτσι την ανεργία, ενώ αποτελεί ένα πλαίσιο που θέτει τα θεμέλια, μέσα από τη συνεργασία των εμπλεκομένων, για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.
 
Για τον σκοπό αυτό, η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους Ασιάτες και του Ευρωπαίους εταίρους της για αποτελεσματική στήριξη της Πρωτοβουλίας αυτής, ειδικά για την επιτυχή προώθηση των στόχων και των αξιών του Ναυτιλιακού Δρόμου του Μεταξιού, με την Κύπρο να διαδραματίζει ένα διαμετακομιστικό σταθμό κλειδί στις διαδρομές του Δρόμου, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Μάριος Τσακής, είπε πως η διοργάνωση του σημερινού σεμιναρίου που πραγματοποιείται σε λιγότερο από ένα μήνα μετά το προηγούμενο στην Κίνα, αποτελεί μια απτή απόδειξη της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας με την οποία ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται στις αποφάσεις των Κυβερνήσεων, και οι οποίες δημιουργούν εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι η νέα πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης να αναβιώσει την Ιδέα του παλαιού Δρόμου του Μεταξιού θα εξελιχθεί στο πιο φιλόδοξο σχέδιο υποδομής στον κόσμο, σήμερα. Πρόσθεσε πως οι χώρες της Αφρικής και της Ευρασίας εμπίπτουν στις περιοχές που αποτελούν στόχο της πρωτοβουλίας και από τη στιγμή που η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τις περιοχές αυτές μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο διευκολύνοντας τις επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πηλείδης σημείωσε πως η γεωγραφική θέση της χώρας μας, η οποία είναι σταθερή, δημοκρατική και ασφαλής, σε συνδυασμό με τις μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές που προσφέρει η περιοχή, τους άριστους επαγγελματίες και το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθιστούν την Κύπρο το ιδανικό μέρος για τις κινεζικές εταιρείες να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κυπρο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Πανίκος Καουρής υπογράμμισε στην ομιλία του τη σημασία της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κίνα και την εξαιρετική χρονική στιγμή που διοργανώνεται το σεμινάριο στη Λευκωσία.

Σκοπός του “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος” είναι να συνδέσει το αναδυόμενο οικονομικό γίγαντα της Κίνας με τους γείτονές της στην Ασία, καθώς και την Ευρώπη και την Αφρική μέσω ξηράς-θάλασσας και αέρα, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά, είπε.

Οπως σημείωσε ο κ. Καουρής, η σύνδεση αυτή θα λάβει τη μορφή της από κοινού ανάληψης μεγάλων έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από ειδικά κεφάλαια από την Κίνα, οργανισμούς στην Ασία, καθώς και από τα ταμεία της νέας Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών Ασία που έχει ως αρχικό κεφάλαιο 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Το πεδίο εφαρμογής και το μέγεθος αυτής της πρωτοβουλίας είναι τέτοια που μπορούν ενδεχομένως να αλλάξουν σημαντικά τον οικονομικό χάρτη του κόσμου επιταχύνοντας της μετατόπιση της οικονομικής δύναμης από τη Δύση στην Ανατολή”, είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top