ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομήρου: Η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών θα επαναφέρει την προοπτική του ασφαλιστικού κλάδου

Ομήρου: Η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών θα επαναφέρει την προοπτική του ασφαλιστικού κλάδου

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών θα επαναφέρει και την προοπτική ανάπτυξης του τόσο σημαντικού για την κυπριακή οικονομία Ασφαλιστικού Κλάδου, ανέφερε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, στο 11ο Ασφαλιστικό Συνέδριο.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Κύπρος εξέρχεται αργά από τη δεινή θέση, στην οποία έχει βρεθεί συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και από την πρωτόγνωρη και βαθιά περίοδο οικονομικής ύφεσης, η οποία διήρκεσε τέσσερα χρόνια, επανερχόμενη σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται τα τεράστια προβλήματα της ανεργίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της απουσίας μεγάλων επενδύσεων.

«Δεν χωρεί εφησυχασμός αλλά αντίθετα εγρήγορση, ώστε με τις συντονισμένες προσπάθειες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το μακροοικονομικό περιβάλλον να συνεχίσει να βελτιώνεται ως προϋπόθεση για την προσέλκυση των τόσο αναγκαίων νέων επενδύσεων που αποτελούν και το ζητούμενο για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζονται ή να αγνοούνται οι δυνητικοί κίνδυνοι που προέρχονται από την πολιτική αστάθεια που δημιουργεί το εξωτερικό περιβάλλον, όπως είναι το μεταναστευτικό, η κρίση στην κινέζικη οικονομία, οι σχέσεις με τη Ρωσία κ.ά.
Αναφέροντας ότι ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους μίας σύγχρονης και εύρωστης οικονομίας, αφού συμβάλλει ποικιλοτρόπως τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη μιας κοινωνίας, αλλά και στη διασφάλιση ειδικότερα ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής, σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, διαχρονικά και ασκώντας το συντεταγμένο νομοθετικό της ρόλο, έχει συμβάλει από την πλευρά της χωρίς προσκόμματα, στην ανάπτυξη του Ασφαλιστικού Κλάδου, με την προώθηση όταν είχε κληθεί προς τούτο και τη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.
 
Σημείωσε ότι το φετινό Ασφαλιστικό Συνέδριο διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες του Ασφαλιστικού Κλάδου για την εφαρμογή της σημαντικής Κοινοτικής Οδηγίας Solvency II, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να μεταφέρει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε εθνικό επίπεδο και η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ασφαλιστικού Τομέα, αλλά και την επανατοποθέτησή του επί πιο στέρεων θεμελίων. Τόνισε ότι η εν λόγω Οδηγία (2009/138/ΕΕ) κωδικοποιεί το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο στον τομέα της ασφάλισης και ότι ύστερα από συνεχείς αναβολές τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.
 
Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία έχει ήδη κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, στις 29 Οκτωβρίου 2015, και συναφώς αναμένεται η έναρξη της συζήτησής του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Η εναρμόνιση με την πολύ σημαντική αυτή Κοινοτική Οδηγία, εκτός του ότι ενοποιεί την ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα της ασφάλισης, γεγονός που θέτει τον Κυπριακό Ασφαλιστικό Κλάδο ενώπιον νέων προκλήσεων, ενδυναμώνει ταυτόχρονα σημαντικά την προστασία του καταναλωτή μέσα από τη θέσπιση νέων μηχανισμών διαχείρισης των κινδύνων», ανέφερε.  
 
Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μια ασφαλιστική επιχείρηση να βρεθεί στη δεινή θέση να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές απαιτήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί. Επίσης, είπε, οι εποπτικές αρχές καθίστανται πιο ικανές να παρεμβαίνουν προληπτικά στην περίπτωση που είναι ορατός ο κίνδυνος τα κεφάλαια μιας ασφαλιστικής επιχείρησης να πέσουν κάτω από τα απαιτούμενα όρια. 

«Χωρίς αμφιβολία, η εφαρμογή της συγκεκριμένης Κοινοτικής Οδηγίας, θα συμβάλει στην εμπέδωση συνθηκών εμπιστοσύνης και οικονομικής σταθερότητας, εξ ου και χαρακτηριστικά αναφέρεται ως η «Βασιλεία» για τους ασφαλιστές κατά τον αντίστοιχο όρο για τον τραπεζικό τομέα», ανέφερε.
 
Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου, υπό την αιγίδα του οποίου οργανώνεται το σημερινό συνέδριο, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο μιας πολύ επιτυχούς τριανταπεντάχρονης πορείας στην ασφαλιστική κατάρτιση και επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων στην ανάπτυξη του Ασφαλιστικού Τομέα. 
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top