ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ECOFIN: Αναζητεί συμφωνία για τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου εξυγίανσης τραπεζών

ECOFIN: Αναζητεί συμφωνία για τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου εξυγίανσης τραπεζών

Πολιτική συμφωνία σε σχέση με τον τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου της Ευρωζώνης για προβληματικές τράπεζες κατά τα αρχικά στάδια λειτουργίας, τον ερχόμενο Ιανουάριο, αναζητούν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της ΕΕ (ECOFIN), που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετέχει και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρωζώνης (SRF) θα καλύψει τα έξοδα εξυγίανσης μιας τράπεζας από την αρχή του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας του ECOFIN, το Συμβούλιο των Υπουργών θα πραγματοποιήσει συζήτηση προσανατολισμού με στόχο να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για παραχώρηση μιας χρηματοδότησης γέφυρας, στο πλαίσιο του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης, ο οποίος είναι μέρος της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

“Ο ρόλος του είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή εξυγίανση των τραπεζών που ανήκουν στην τραπεζική ένωση, με ελάχιστο κόστος για τους φορολογούμενους και την πραγματική οικονομία”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ.

Επίσης, το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα της Επιτροπής σε σχέση με το σχέδιο δράσης για την οικοδόμηση μιας Ενιαίας Αγοράς Κεφαλαίων.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην εμβάθυνση και περαιτέρω ολοκλήρωση των αγορών κεφαλαίου, σε μια προσπάθεια να προσφερθούν νέες πηγές χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και να συμβάλουν στην αύξηση των επιλογών για τους καταθέτες, σημειώνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας. Θα βοηθήσει επίσης στο να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης και να κάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ανθεκτικό.

Επιπλέον, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί μέσω παρουσίασης που θα κάνει η Επιτροπή, για την πορεία εφαρμογής των νομοθεσιών που συνδέονται με την τραπεζική ένωση.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρωζώνης θα χρηματοδοτείται από τις ετήσιες εισφορές των τραπεζών, με το μέγεθος του να αγγίζει τον στόχο των 55 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά τα επτά χρόνια λειτουργίας του, κάτι που θα καταστήσει το ταμείο οικονομικά αδύναμο σε περίπτωση που υπάρξει τραπεζική κρίση κατά την έναρξη των εργασιών του.

Για να διασφαλίσουν ότι το ταμείο θα έχει την οικονομική δυνατότητα από την έναρξη της λειτουργίας του, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο τακτικής συνεδρίας του ECOFIN, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στο πως το ταμείο θα λάβει μια αρχική χρηματοδότηση γέφυρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζουν ότι το SRF πρέπει να λάβει μια χρηματοδότηση γέφυρα απευθείας από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με τη μορφή ανοικτή γραμμή πίστωσης.

Η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι η συνθήκη που διέπει τον ESM θα πρέπει να τροποποιηθεί για να επιτραπεί η χρηματοδότηση του SRF, καθώς ο ESM χρηματοδοτεί μόνο Κυβερνήσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top