Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι η κατανάλωση ψαριού μαζί με γιαούρτι ή άλλα γαλακτοκομικά προκαλεί τοξικότητα ή δυσλειτουργία στο πεπτικό.
Συγκεκριμένα, η πέψη του ψαριού και των γαλακτοκομικών βασίζεται σε διαφορετικά ένζυμα, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι «συγκρούονται». Αν το στομάχι μας είναι υγιές, μπορεί να τα διαχειριστεί άνετα. Επιπλέον, το γιαούρτι, ειδικά το στραγγιστό, έχει χαμηλή λακτόζη και συχνά είναι καλύτερα ανεκτό ακόμα και από άτομα με ελαφρά δυσανεξία. Το ασβέστιο του γιαουρτιού και τα ω-3 λιπαρά του ψαριού δεν αλληλοεπηρεάζονται - αντιθέτως, αποτελούν έναν θρεπτικό συνδυασμό, με αποτέλεσμα, σε πολλές μεσογειακές και σκανδιναβικές κουζίνες, το γιαούρτι να συνδυάζεται τακτικά με ψάρια - και μάλιστα με εξαιρετικά γευστικά αποτελέσματα.
Εν ολίγοις, μη φοβηθείς το γιαούρτι, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του ψαριού, ειδικά όταν πρόκειται για λιπαρά ή έντονα ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος. Η οξύτητα και η κρεμώδης υφή του ισορροπούν τη λιπαρότητα, προσθέτοντας φρεσκάδα και ανάλαφρο τελείωμα στο πιάτο.
Το βλέπουμε άλλωστε σε πολλές συνταγές όπως για παράδειγμα ο σολομός με σάλτσα γιαουρτιού και άνηθο, ο τόνος ταρτάρ με dressing από γιαούρτι και lime και το τζατζίκι δίπλα σε τηγανητές σαρδέλες.
Εναλλακτικές προτάσεις
Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία ή ακολουθούν vegan διατροφή, υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές που μιμούνται τη γεύση και την υφή του γιαουρτιού, όπως γιαούρτι καρύδας, ιδανικό για εξωτικές σάλτσες με lime ή μάνγκο, αμυγδάλου με ουδέτερη γεύση, καλή για dressing με κάππαρη ή μυρωδικά, σόγιας με πιο «γιαουρτένια» γεύση, ιδανικό για σάλτσες παρόμοιες με το τζατζίκι και κρέμα κάσιους για πιο πλούσιες υφές, όπως με λεμόνι και μουστάρδα.
Όλες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αναλογία 1:1 αντί για γιαούρτι, σε οποιαδήποτε συνταγή.
Πηγή: cookout.skai.gr