Μία από αυτές είναι το mouth taping, η πρακτική του να κλείνετε το στόμα σας με ταινία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι υποστηρικτές αυτής της μόδας ισχυρίζονται ότι βοηθάει στη βελτίωση της αναπνοής από τη μύτη, μειώνει το ροχαλητό και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Αλλά, σύμφωνα με τη Moira Junge, Ψυχολόγο και Επίκουρη Κλινική Καθηγήτρια στο Monash University, και άρθρο της στο The Conversation, η επιστήμη φαίνεται να έχει διαφορετική γνώμη. Νέα έρευνα Καναδών ερευνητών ανατρέπει τις προσδοκίες και μας προειδοποιεί για τους κινδύνους αυτής της πρακτικής. Γιατί το mouth taping μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές όσο νομίζετε, σύμφωνα με τους ειδικούς;
Τι είναι το mouth taping και πώς λειτουργεί;
Το mouth taping είναι η τάση του κλεισίματος με ταινία κατά τη διάρκεια του ύπνου, με σκοπό ο οργανισμός να αναγκαστεί να αναπνέει από τη μύτη. Αυτή η μέθοδος υποτίθεται ότι προάγει την πιο φυσική αναπνοή, μειώνει το ροχαλητό και προσφέρει μια αίσθηση καλύτερης αναπνοής. Οι φανατικοί της πρακτικής πιστεύουν ότι η χρήση της μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της ξηροστομίας, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί για βελτίωση της επιδερμίδας και του σχήματος του σαγονιού.
Η αλήθεια πίσω από το mouth taping: Τι λέει η έρευνα;
Παρ’ όλο που η τάση του mouth taping έχει αποκτήσει δημοτικότητα μέσω των κοινωνικών δικτύων, η έρευνα δείχνει πως τα οφέλη της είναι περιορισμένα και τα ρίσκα αρκετά σοβαρά. Καναδοί ερευνητές, σε μια ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η χρήση ταινίας για το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου προσφέρει μόνο ήπιες βελτιώσεις, κυρίως για άτομα με ήπια αποφρακτική υπνική άπνοια. Οι όποιες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στα επίπεδα οξυγόνου ή στον αριθμό των επεισοδίων άπνοιας δεν ήταν κλινικά σημαντικές, δηλαδή δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ουσιαστική αλλαγή στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Πιθανοί κίνδυνοι του mouth taping
Οι κίνδυνοι της συγκεκριμένης πρακτικής είναι σημαντικοί και δεν πρέπει να αγνοούνται. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το mouth taping μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, ειδικά για άτομα που πάσχουν από ρινική απόφραξη. Η χρήση ταινίας στο στόμα σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, καθώς εμποδίζεται η αναπνοή τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, ιδίως για εκείνους που έχουν αλλεργίες, σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή υπερτροφία των αμυγδαλών.
Αν έχετε ρινική συμφόρηση ή δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε από τη μύτη, το να κλείσετε το στόμα με ταινία μπορεί να είναι επικίνδυνο, γιατί θα αναγκαστείτε να αναπνεύσετε μέσω των πνευμόνων χωρίς αρκετό οξυγόνο.
Τι λένε οι ειδικοί
Επιστήμονες που ειδικεύονται σε θέματα ύπνου και αναπνοής, όπως οι Καναδοί ερευνητές που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη, συνιστούν να αποφεύγετε την πρακτική του mouth taping, εκτός αν έχετε ιατρική καθοδήγηση και αξιολόγηση της υγείας σας. Η χρήση ταινίας για το στόμα σε άτομα που δεν έχουν διαγνωσμένα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα κινδύνους, ωστόσο τα οφέλη παραμένουν αμφισβητούμενα και οι κίνδυνοι ανυπολόγιστοι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Αν και η μόδα του mouth taping φαίνεται αθώα, η έρευνα δείχνει ότι ενέχει κινδύνους, πόσω μάλλον για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Οι μικρές βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα άτομα με υπνική άπνοια δεν είναι ικανές να δικαιολογήσουν τη χρήση αυτής της τακτικής χωρίς τη συμβουλή ειδικού. Αν αντιμετωπίζετε αναπνευστικά ή προβλήματα ύπνου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε «μόδα» από τα social media.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr