ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύπριος που βιώνει τον τρόμο στο Παρίσι:«Ζούμε με φόβο, έχουμε πόλεμο, δεν κοιμήθηκα το βράδυ (Εικόνες)

Κύπριος που βιώνει τον τρόμο στο Παρίσι:«Ζούμε με φόβο, έχουμε πόλεμο, δεν κοιμήθηκα το βράδυ (Εικόνες)

Τρόμος, φόβος, αβεβαιότητα, οργή είναι μερικά από τα συνθήματα που κατακλύζουν τις τελευταίες δυο ημέρες τους κατοίκους του Παρισιού.

To ThemaOnline επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Κύπριο Πάμπο Χαραλάμπους, μόνιμο κάτοικο Παρισιού τα τελευταία 40 χρόνια, ο οποίος μας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όσα ζει αυτός και η οικογένεια του το τελευταίο 48ωρο.

Ο ίδιος, μας παραθέτει τη δική του μαρτυρία για τα τραγικά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου, τη νύχτα που σημάδεψε το Παρίσι και όλη την Ευρώπη. Την ίδια ώρα μας αναφέρει πως μετά από όλο αυτό η Γαλλία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

«Έβλεπα το ποδόσφαιρο εκεί την ώρα, όταν σε κάποια στιγμή άκουσα από την τηλεόραση κάποιες εκρήξεις. Στην αρχή δεν έδωσα σημασία αφού πίστευα πως είναι πυροτεχνήματα από οπαδούς που ήταν έξω από το γήπεδο. Μετά από λίγο όμως η τηλεόραση έδειξε τον Πρωθυπουργό της χώρας να φεύγει από το γήπεδο. Εκεί την στιγμή κατάλαβα πως κάτι σημαντικό έγινε. Μόλις τέλειωσε ο αγώνας, αμέσως βγήκε έκτακτο δελτίο και εκεί άρχισε μια βραδιά που μας σόκαρε.

Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό ήταν πολύ τρομακτικό, δεν σας κρύβω πως έκλαιγα και όσο οι ώρες περνούσαν τόσο μεγάλωνε η αβεβαιότητα μας. Δεν κοιμήθηκα καθόλου, η ενημέρωση που είχαμε μας έκοψε το αίμα, ενώ μας κατάκλυσαν τα συναισθήματα του πόνου, της θλίψης, της αγωνιάς αλλά και μια αβεβαιότητα στο τι θα μας ξημερώσει.

Σε ερώτηση μας εάν έχει δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στα σημεία των επιθέσεων, μας ανάφερε πως είχε κάποιος γνωστούς μέσα στο Μπατακλάν, οι οποίοι σώθηκαν.

Ο κ. Χαραλάμπους δυο ημέρες μετά από τα τραγικά συμβάντα δεν έχει ακόμη συνέλθει από όλο αυτό, ενώ μας τονίζει πως «βασιλεύει μια τρομακτική ησυχία, μια παγωμάρα, ένα μεγάλο πένθος, ο φόβος είναι ζωγραφισμένος στα μάτια όλων, ενώ ο εχθρός είναι αόρατος».

Όπως μας επισημαίνει, στη Γαλλία υπάρχουν πάρα πολλοί Μουσουλμάνοι αλλά και αρκετοί Γάλλο- Άραβες, οι όποιοι σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί έχουν ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ στις τελευταίες εκλογές.  «Εγώ προσωπικά το έλεγα εδώ και καιρό πως όλοι αυτοί που δεν ανήκουν στη Γαλλία, κάποια στιγμή θα της κάνουν κακό, μάλιστα δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι κάποιοι «φίλοι» μου τότε, με έλεγαν φασίστα για αυτό που τους έλεγα, δυστυχώς όμως τώρα επιβεβαιώθηκα.»

Εξηγώντας μας την όλη κατάσταση, μας λέει πως ο λαός πληρώνει αυτή την ώρα την λάθος πολιτική της Κυβέρνησης, «δεν υπάρχει σωστή πολιτική στην χώρα. Για μένα η Ευρώπη έχει αποτύχει, δεν υπάρχει. Νιώθω πολύ μεγάλη οργή για όλο αυτό, γιατί η χωρά μας, το επέτρεψε να γίνει»

Σε ό,τι αφορά στους μετανάστες, ο κ. Πάμπος δηλώνει πως δεν τους βλέπει με καλό μάτι, τονίζοντας πως ναι υπάρχει πρόβλημα στη Συρία και πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο αυτό, άλλα δεν είναι όλοι πρόσφυγες …μέσα από αυτούς υπάρχουν και Τζιχαντιστές. «Ήδη στη Γαλλία υπάρχουν πάρα πολλοί Γάλλο- Άραβες που είναι μάλιστα και ψηφοφόροι της Γαλλίας και παίρνουν και επιδόματα.»

Τον ρωτάμε αν θα θέλει να επιστρέψει στην Κύπρο αυτός και η οικογένεια του, με τον ίδιο να μου απαντά πως «ναι θα τα έκανε άμεσα όμως, δεν είναι τόσο εύκολο καθώς στην Γαλλία ζουν και εργάζονται η γυναίκα και τα δυο του παιδιά. «Ζω και πονώ την Γαλλία σαν την Πατρίδα μου άλλα πλέον δεν νιώθω πως είμαστε ασφαλείς εδώ».

Οι εικόνες που μας περιγράφει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν θυμίσουν καθόλου την Γαλλία όπως την ξέραμε.

Είναι λες και έχουμε πόλεμο – Οι Γάλλοι αγοράζουν μόνο τρόφιμα

Μάλιστα, μας αναφέρει πως δεν έχει μετακινηθεί για 100 μετρά μακριά από το σπίτι του, με τους δρόμους να υπάρχει μόνο ο στρατός και αρκετή αστυνομία. Αυτό μάλιστα που του κινήσει το ενδιαφέρων είναι πως ο κόσμος το μόνο που κάνει, είναι να πηγαίνει στα σουπερμάρκετ και να ψωνίζει τρόφιμα, λες και υπάρχει πόλεμος.

Πριν κλείσουμε το τηλέφωνο και με φωνή τρεμάμενη μου ζητάει να μεταφέρω το μήνυμα στους Κύπριους να προσέχουν, ενώ χαρακτηριστικά μας επισημαίνει πως «πρέπει να προσέχετε γιατί αν υπάρχει και στην Κύπρο χαλαρότητα τότε θα την πληρώσετε και εσείς.»

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Μάντζιηπα 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top