ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιο αποτελεσματική στρατηγική κατά εξαρτήσεων προτάσσει ο Υπουργός Παιδείας

Πιο αποτελεσματική στρατηγική κατά εξαρτήσεων προτάσσει ο Υπουργός Παιδείας

Επιδίωξή μας είναι να έχουμε σύγχρονη και αποτελεσματική στρατηγική στο θέμα της καταπολέμησης των εξαρτήσεων, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής στο περιθώριο της Πανευρωπαϊκής Συνάντησης 39 χωρών, στη Λάρνακα, με θέμα την πρόληψη κατά των εξαρτήσεων.

«Για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας ιδιαίτερα στην εποχή μας», είπε ο Κώστας Καδής, «χρειάζεται η συνεργασία όλων, χρειάζεται και η επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, χρειάζεται να βάλουμε μαζί τις εμπειρίες όλων των χωρών”.

«Κι’ αυτό ακριβώς κάνει η σημερινή πανευρωπαϊκή συνάντηση. Μεταφέρει στην Κύπρο την εμπειρογνωμοσύνη, τις εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή προγραμμάτων ουσιαστικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

«Αυτές τις εμπειρίες», πρόσθεσε, «πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και εμείς για να εμπλουτίσουμε και τη δικιά μας στρατηγική στην οποία συμμετέχουν, κάτω από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, πέραν των μισών Υπουργείων και θέλουμε συνεχώς να την εκσυγχρονίζουμε και να την κάνουμε πιο αποτελεσματική».

Στο χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Σχολική Μελέτη για το Αλκοόλ και άλλα Ναρκωτικά (ESPAD), τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητήσουν οι συμμετέχοντες της συνάντησης.

Η έρευνα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και εστιάζει σε δεκαεξάχρονους μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων σε 39 ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η χρήση αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών μεταξύ των μαθητών, αλλά και να διερευνηθεί ο βαθμός γνώσης τους, οι συμπεριφορές και οι αντιλήψεις για αυτό το θέμα.

Παράλληλα, η έρευνα εστιάζει σε ευρύτερα θέματα, όπως η φιλία, η βίαιη συμπεριφορά, η σχολική επίδοση και τα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, με στόχο την πρόληψη και θεραπεία των εξαρτήσεων.

Όπως είπε ο κ. Καδής, η εμπειρία δείχνει ότι ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα θέματα υγείας ενώ αποτελεί παράλληλα απειλή για την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των πολιτών.

Το γεγονός ότι η έρευνα διεξάγεται με τη χρήση της ίδιας μεθοδολογίας και ερωτηματολογίου και στις 39 συμμετέχουσες χώρες, μας επιτρέπει να έχουμε μια έγκυρη σύγκριση των αποτελεσμάτων, καθώς και τους κατάλληλους μηχανισμούς πρόληψης τους σοβαρού αυτού προβλήματος, είπε.

Ανέφερε, τέλος, ότι στην Κύπρο την πρωτοβουλία ανέλαβε το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΝΘΕΑ, σε συνεργασία με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Παιδείας.

Στην συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ Μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης και ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Άθως Γεωργίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top