ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος στη μάχη - Η πορεία των μαχητικών από το Ακρωτήρι στη Συρία! – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Η Κύπρος στη μάχη - Η πορεία των μαχητικών από το Ακρωτήρι στη Συρία! – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Διπλασιάζεται η δύναμη της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) στις Βάσεις του Ακρωτηρίου, με στόχο τον συνεχή βομβαρδισμό των θέσεων του ISIS κυρίως στην Ανατολική Συρία.

Το ThemaOnline παρουσιάζει σχετικά στοιχεία που θα βοηθήσουν το αναγνωστικό κοινό να αντιληφθεί καλύτερα κάποιες παραμέτρους των βομβαρδισμών.

Του Φάνη Μακρίδη

Η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μάχες κατά του ISIS κι αυτό αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου γι΄ αυτού του είδους τις επιχειρήσεις είναι ιδεώδης, λόγω απόστασης. Αυτό το ξέρουν όλοι. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όμως είναι πόσο πολύ κοντά είμαστε…

Τον Σεπτέμβριο του 2013 δυο μαχητικά (πιθανόν ρωσικού τύπου) της συριακής αεροπορίας φέρονται να σηκώθηκαν από την αεροπορική βάση της Tiyas (στο χωριό αλ Σάφα) στα ανατολικά της χώρας και να έφτασαν στα ανοιχτά της Λεμεσού.  Οι Άγγλοι των Βάσεων τα εντόπισαν και… σήκωσαν δυο Typhoon για να ελέγξουν την κατάσταση.

Τελικά δεν υπήρξε κάποιο θερμό επεισόδιο, καθώς τα αγνώστου ταυτότητας πολεμικά απομακρύνθηκαν, ωστόσο, αυτό το συμβάν χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα από βρετανικά Μ.Μ.Ε., τα οποία ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι λόγω απόστασης είναι πολύ εύκολο να επιχειρηθεί κτύπημα στις αγγλικές βάσεις Ακρωτηρίου. 

Σύμφωνα με ανάλυση που είχε κάνει τότε η Daily Mail, ένα πολεμικό αεροσκάφος από τα ανατολικά της Συρίας, με μέση ταχύτητα 600 μιλίων ανά ώρα, χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να φτάσει στη Λεμεσό από τη στιγμή της απογείωσής του.

Τα Typhoon και τα  Tornado GR4 που προορίζουν οι Βρετανοί για τους βομβαρδισμούς πιάνουν ασύλληπτες ταχύτητες! Αν υπολογίσουμε ότι πιάνουν μέχρι 1,320 χιλιόμετρα την ώρα και 1,490 χλμ, αντίστοιχα, τότε εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο χρόνος μειώνεται στο μισό.

Με απλά λόγια, μέσα σε λιγότερο από 8 λεπτά από τη στιγμή απογείωσής του, ένα βρετανικό μαχητικό μπορεί να βρίσκεται στην Ανατολική Συρία και να επιχειρεί.

Αυτό δείχνει το μέγεθος της εμπλοκής της Κύπρου στο παιχνίδι.

Η ακριβής θέση των εγκαταστάσεων της RAF στο Ακρωτήρι:

Ακολουθεί ο χάρτης που αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Με γκρίζο χρώμα οι θέσεις του ISIS, με κοκκινωπό τα στρατεύματα του Μπάσαρ αλ Άσαντ, με πράσινο αυτά των αντικαθεστωτικών (FSA) και με κίτρινο οι Κούρδοι του YPG… Οι Βρετανοί θα κτυπήσουν ασφαλώς τις θέσεις του ισλαμικού κράτους και θα επιχειρήσουν κυρίως στην Ανατολική Συρία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top